Sözleşmeli akademik personele kadroda son dakika gelişmeler yaşandı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmekte olan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca sözleşmeliye kadro düzenlemesi içerisinde bulunan YÖK Kanununa göre şartları tutan araştırma görevlileri, 6 ay içinde talep etmeleri halinde kadroya atanabilecek. Peki, sözleşmeli akademik personele kadro şartları neler, ne zaman yürürlüğe girecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Akademik PersonelSözleşmeli akademik personele kadro düzenlemesi, çalışmaların ardından gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden, 424 binin isteğe bağlı, kadroya geçebileceğini duyurmasıyla gözler üniversitede akademik personele çevrildi. Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak, 1 yıl da aday memurluk süresi olacak. Kadro kapsamının genişlediğini duyuran Bakan Bilgin, araştırma görevlileri ve sanatçılara kadro müjdesi verdi. Peki, sözleşmeli personele kadro kimleri kapsıyor? Akademik personele kadro verilecek mi? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#SözleşmeliAylarca öğretmenler maaş alamadığı için zor durumda kalan, eğitimi aksayan Doğa Koleji’nin İTÜ’ye geçişinde son aşama tamamlanmak üzere. 102 kampusta 8 bini öğretmen, 5 bini personel olmak üzere 13 bin çalışanı olan kurumda yönetimin başına geçen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü, İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji kurucu temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Karaca ile son durumu konuştuk.
#İtüAylarca öğretmenler maaş alamadığı için zor durumda kalan, eğitimi aksayan Doğa Koleji’nin İTÜ’ye geçişinde son aşama tamamlanmak üzere. 102 kampusta 8 bini öğretmen, 5 bini personel olmak üzere 13 bin çalışanı olan kurumda yönetimin başına geçen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü, İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji kurucu temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Karaca ile son durumu konuştuk.
#Yazar'Yardımcı doçentlik' kadrosu yerine 'doktor öğretim görevlisi' kadrosunun ihdas edilmesine yönelik kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzenlemeyle 'Yardımcı doçent' kadrolarında bulunanlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 'doktor öğretim görevlisi' kadrolarına atanmış sayılacak. Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak; Üniversitelerarası Kurul, YÖK’e üye seçmek dışındaki görevlerini yönetim kuruluna devredebilecek.Üniversitelerden kendi isteğiyle ayrılan öğretim üyeleri tekrar kurumlarına dönebilecek.
#YÖKFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki (GATA) yapılanmasına ilişkin hazırlanan iddianamede, örgüt mensuplarının, amaçlarına ulaşmak için GATA'da uyguladıkları yöntemler gözler önüne serildi. İddianameye göre, örgüt üyeleri, herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığı halde pilotlara yüksek tansiyon teşhisi koyarak, kalp damarlarını genişletme özelliğine sahip ilaçlar yazdı. Bu ilaçları kullanan pilotların ilaç nedeniyle kalp damarlarının genişlemesi sağlandı. Böylece bu pilotlara, 'kardiyolojik açıdan uçamaz' raporu verilmesinin önü açıldı.
#FETÖMilli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Böylece eğitim alanına önemli değişiklikler getirilirken, akademisyen kökenli milletvekillerine istedikleri üniversiteye dönüş hakkı ve emeklilik aylığıyla birlikte çifte maaş ödenmesine ilişkin madde ise geri çekildi.
#TBMMSayıştay’ın raporu ölen kişiler adına sigorta primi yatırıldığını ve hizmet alındığını ortaya koydu. Rapor sonrası Sosyal Güvenlik Kurumu, aksaklığı kabul ettiği ve öldükten sonra da sigortalı görünen 435 kişi için düzeltme yapacağını açıkladı.
#SAYIŞTAY’IN 2015 Yılı RaporuÜniversitelerde FETÖ ile bağlantısı olan akademik ve idari personelin görevlerinden uzaklaştırılmasından sonra boşalan kadrolar için harekete geçildi. Önümüzdeki iki ay içinde de üniversitelerin 2 bine yakın akademik ve idari personel alımı yapması bekleniyor. Başvurular için son tarih Eylül ortası. Yani adayların şu sıralar başvurması gerekiyor.
#AkademisyenResmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çok önemli değişiklikler yapıldı.
#KHKTürkiye’de eşcinsel olmak, her alanda olduğu gibi iş hayatında da zor. Aysun Öner, Beyaz Yakalı Eşcinseller adlı kitabında iş hayatındaki eşcinsellerin yaşadıklarını anlatıyor. Görüştüğü eşcinsellerin neredeyse tamamı, ayrımcılıktan korunmak için kimliklerini gizliyor ve bunun için de sürekli yalan söylüyor. Kimliklerinin ortaya çıkması durumunda ise taciz ediliyor ve işten çıkarılıyorlar.
Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılarak ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması da engelleniyor.
#DershaneDün gece TBMM’ye taşınan dershaneler ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) teşkilatında önemli değişiklikler içeren yasa taslağı tepkilere neden oldu. Dershaneciler, “Yasa tasarısı bu haliyle Meclis’ten geçerse ve bütün girişimlerimiz sonuçsuz kalırsa konuyu yargıya taşıyacağız” dedi. Talim Terbiye Kurulu Eski Başkanı İrfan Erdoğan ve sendikalar da, yasa tasarısı Meclis’ten geçerse bakanlık teşkilatında kuvvetler ayrılığının ortadan kalkacağını ve ‘tek adam’ döneminin başlayacağını söylediler.
#Dershane