Üniversitelerde Tayin Ve Nakil Sorunu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 17:21

Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Üniversitelerde kangrene dönüşen tayin ve nakil sorunu çözülmelidir” dedi.
Üniversitelerde yaşanan tayin ve nakil sorunlarına ilişkin açıklama yapan Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Bostan, “Üniversitelerdeki personel; akademik ve idari personel olarak iki ana kategoride değerlendirilmektedir. İdari personel olarak nitelendirilen memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun hükümlerine tabi olarak çalışmalarına karşılık üniversitelerin kendilerine özgü yapısı sebebiyle diğer memurların yararlandığı bazı haklardan mahrum kalmaktadır. Bu mağduriyetlerin başında yer değiştirme ve tayin işlemi gelmektedir” dedi.
“EŞ DURUMU ATAMALARINDA SORUNLAR YAŞANIYOR”
Üniversitelerde eş durumu atamalarında sıkıntıların yaşandığını belirten Bostan, şöyle konuştu: “Üniversitelerimiz birbirinden bağımsız kurumlar gibi değerlendirildiğinden bu kurumlarda görev yapmakta olan idari personelin sağlık durumu, eş durumu gibi özür durumlarına bağlı yer değişikliği işlemleri yapılamamaktadır. Yer değiştirme işlemleri sadece kurumlar arası nakil yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ancak nakil işlemlerinde personel öncelikle kendisine yer değişikliği talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır. Bu kurumu bulduğu taktirde kendi üniversitesinden ’muvafakat’ alma mecburiyeti bulunmaktadır. Muvafakat işlemlerinin rektörlüklerin keyfi ve sınırsız takdirine bırakılması uygulamada mağduriyete yol açmaktadır. Boş kadro olmadığı gerekçesiyle muvafakat talepleri çoğu kez reddedilmekte ve bunlarla ilgili açılan davaların çoğu yargıdan dönmektedir.”
“BU DURUM AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZUYOR”
Bostan, “Üniversitelerde çalışan idari personelin, özür durumuna bağlı olarak yer değiştirme yapmalarına imkan tanıyan somut kriterler bulunmadığı için aile bütünlüğünün parçalanmasına, sağlıklı yaşama hakkının ihlaline ve personelin çalışma performans ve kalitesinin düşmesine sebep olduğunu" söyledi.
Bostan, ayrıca, yer değiştirme talebi olan ve muvafakat için kurumu ile sorun yaşayan personele yapılan keyfi uygulamalar ile psikolojik baskı oluşmasına neden olunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bağlamda; Türk Eğitim-Sen olarak üniversitelerde idari personel olarak çalışan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu tabi memurların yer değiştirme ve tayin işlemlerinin yapılacak yasal düzenlemeler ile somut kriterlere bağlanması açık kadro olması şartının aranmamasını da içerecek şekilde gerekli düzenlemelerin yapılması, böylelikle üniversiteler arası nakil taleplerinde muvafakat verilmemesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin önlenmesi hususunda YÖK’e yazılar yazılmıştır.”
Mağduriyete neden olan sorunların Türk Eğitim-Sen tarafından Ağustos 2015’de yapılan toplu sözleşme masasına da taşındığını ifade eden Hanefi Bostan, “Ancak kamu çalışanlarını istismar ve pazarlamadan başka bir iş yapmayan yandaş sendika ve memurları düşman olarak algılayan hükümet tarafından bu haklı talep gözardı edilmiştir” dedi.
“İDARİ PERSONELİN SORUNU ÇÖZÜLMELİDİR”
Üniversitelerdeki idari personelin tayin ve nakil sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini anlatan Bostan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Her ilimizde üniversite bulunduğuna göre üniversitelerde görev yapan personelin 3 yıl görev yapmak kaydıyla diğer üniversitelere isteğe bağlı olarak geçişine imkan verilmelidir. Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi eş ve sağlık özürleri bulunan memurların süre tahdidi olmaksızın bu özürlerine binaen diğer üniversitelere geçişine imkan sağlayacak şekilde bir düzenleme acil yapılmalıdır. Birçok konuda yönetmelik düzenleyen YÖK’ün, üniversitelerde büyük mağduriyete neden olan idari personelin tayin ve nakil sorununu çözmek için ivedilikle bir yönetmelik çıkarmalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!