Sizi bilmem ama ben köşemi ve sizleri çok özledim. Yoğunluğum nedeniyle bir süredir ara verdiğim köşemde sene sonuna kadar ‘MasterChef’ eleme gecesinde çıkan tariflerimi ve bu tariflerin arkasındaki hikâyeleri yazacağım. Ocaktan sonra yine yemek kültürü, gastronomi seyahatleri ve gastronomi dünyası üzerine yazmaya vaktim olacak.
#The AliceArkestra’nın şef sahibi Cenk Debensason restoranın girişindeki alanı kapatıp keyfine göre bir şık bistro açtı. Gelenler çoğunlukla arkadaş grupları. Özel partiler düzenleyenler de çok oluyormuş. Yemeklerin de çoğu ortaya söylemelik, paylaşımlık tabaklar.
#ArkestraTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeEkmek arasında leziz bir sosis, en sevilen sokak lezzetlerinden biri... Almanların meşhur ‘frankfurter’inin tadıysa bir başka, üstelik ülkemizde bu sosis çeşidini servis eden adreslerin sayısı da her geçen gün artıyor. Jürimiz Alman sosisini en iyi yapan yerleri seçti.
#Sosisİstanbul yeni sezon için hareketlenmeye başladı. Ben de bu hafta şehre dönen ya da mekân keşfine çıkmak isteyenler için iki yeni restoranı ve geç tanıyıp çok sevdiğim dört yıllık bir adresi anlatmak istedim. Yeniköy’deki Eski Âdet’in şehriye pilavları, şef İsmet Saz’ın İtalyan restoranı Stefano’nun makarnaları ve Arnavutköy’deki Dedee’nin hakiki ocakbaşı usulü mezeleri bence kaçmaz.
#BalYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumTam ismiyle Provence-Alpes-Côte d’Azur’un kendine has bir çekiciliği var. İnsanı ortaçağda gibi hissettirip o zamandan beri gelen asaletini vakur bir şekilde önünüze seriyor. Başta Van Gogh, Cézanne gibi birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuş kasabaları, lavanta tarlaları, görkemli şatoları, üzüm bağları, Akdeniz lezzetleriyle hem taşralı hem de stil sahibi. Bahar aylarıysa bölgeyi keşfe çıkmanın en güzel zamanı.
#Ebru ErkeBaşlıkta saydığım yemekleri tadarken ‘Ben ne çeşit bir cennete düştüm’ diye soruyor insan ister istemez. Yaz tatili hayalleri kurduğumuz bugünlerde rotayı Alaçatı’nın deniz ürünleri restoranı Amavi’ye çevirmek için o kadar çok neden sayabilirim ki… Böyle bir tadımı; doyuran, mutlu eden ama yüksek tatlarda gezinen şef tabaklarını özlemişiz çünkü...
#Istakozİyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!
#Yazar