Dünyada ve Türkiye’de çok yaygın görülen ailevi hiperkolesterolemi(yüksek kolesterol) genç kalp krizlerine yol açtığı için halk sağlığı sorunu olarak kabul ediliyor. Avrupa Ateroskleroz Derneği (EAS) Gelecek Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, hastalığın Türkiye’de 100-200 kişide birinde görüldüğünü tahmin ettiklerini söyledi.
#Kolesterolİzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, kolesterol değerinin 700’lerde olduğu belirlenen, yapılan tetkikler ile anjiyografisinde kalbi besleyen ana damarda çok tehlikeli bir darlık saptanan 11 yaşındaki Ferhat Ünlü’ye koroner by-pass ameliyatı yapıldı. Ferhat, yapılan operasyon ve bir haftalık tedavisinin ardından taburcu edildi.
Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarKalp-damar hastalıklarında risk faktörlerini sıralayan kardiyoloji uzmanı Dr. Rida Berilğen, kalp ve damar hastalığı bulunmayan, ancak risk durumunun belirlenmesi için kardiyoloji polikliniklerine başvurması gereken hasta grupları hakkında bilgiler verdi.
#İzmirEĞER kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güçle kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın! Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Tahir Yağdı, kısa ve öz bir şekilde kalbimizi anlattı.
#İzmirDüzenli şekilde ve belli aralıklarla sağlık kontrolü ve check-up yaptırmak, birtakım sağlık sorunlarının henüz baş göstermeden önlenmesini sağlıyor. Check - Up Uzmanı Dr. Hüseyin Çetinalp, Check Up ve düzenli sağlık kontrolünün sağladı faydalar hakkında açıklamalarda bulundu.
#Check-UpKalp ve damar hastalıklarına karşı alınması gereken önlemleri sıralayan ve risk yoksa bile 5 yılda bir kontrolün önemine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Neyyir Tuncay Eren, “TÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de 162 bine yakın kişi dolaşım hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdi. Erken tanı koyulmak ve uygun tedaviler yapılarak bu 162 bin kişinin en az 100 bininin yaşamını kurtarmak mümkündü” dedi.
#Medicana International Ankara HastanesiBazı sağlık sorunlarında ciddi bir artış, hatta bir “patlama” olduğu kesin. Patlayan o sorunlardan biri de reflü özofajiti. Asit yüklü mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bu sorun ortalama her beş yetişkinden birinin yaşadığı bir problem.
#YazarlarYüksek kolesterol hastası henüz 11 yaşındaki Oğuz Çelik’in karaciğeri alındı, sağlam bir karaciğer parçası nakledildi. Böylece sağlığına kavuşan küçük Oğuz’un alınan karaciğeri ise 3 yıldır nakil bekleyen siroz hastası Kiraz Çiftçi’nin hayatını kurtardı.
#Organ NakliKalp uzmanlarımızın açıklamalarına bakılırsa, “Kalbimiz tehlikede mi?” sorusunu maalesef “evet” diye yanıtlamak zorundayım. Kalp sağlığından sorumlu uzmanlar, yani kardiyologlara göre biz Türkler, Avrupalı yaşıtlarımıza göre 10 yıl daha erken kalp krizi geçiriyoruz.
#Osman MüftüoğluMANAVGAT BELEDİYESİ İLE MEDİCAL PARK ANTALYA HASTANE KOMPLEKSİ İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA MEDİCAL PARK ANTALYA KALP HASTANESİ DİREKTÖRÜ VE KALP-DAMAR CERRAHİSİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. HÜSEYİN OKUTAN, MANAVGAT HALKIYLA BİR ARAYA GELDİ.
Eldeki bilgiler şunları söylüyor: Bir, kolesterolü yüksek kişilerin uzun dönemde kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski, normal olanlardan fazladır. İki, her kalp-damar hastasının kolesterolü yüksek değildir. Peki kolesterolümüz yüksekse, ne yapmalıyız. İşte çözümler...
Kalp hastalıkları giderek yaygınlaşan, önemli sağlık sorunlarından. Basit birkaç önlemle, hiç olmazsa riski en aza indirmek mümkün. Kalp sağlığı için yapılan önerilerden biri de aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirmeniz. İşte Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy’un önerileri.