Aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirmek kalbe iyi gelir

Kalp hastalıkları giderek yaygınlaşan, önemli sağlık sorunlarından. Basit birkaç önlemle, hiç olmazsa riski en aza indirmek mümkün. Kalp sağlığı için yapılan önerilerden biri de aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirmeniz. İşte Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy’un önerileri.

* İyimser olun: Her şeye rağmen iyimser olmayı deneyin. İnsan kişilikleri kardiyolojide A ve B tipi olarak ayrılıyor. A tipi kişiler, gergin, asabi, çabuk hareketleniyor. Tepkileri orta-yüksek düzeyde oluyor. B tipi kişilikse daha sakin ve bitenleri daha sabır, tolerans ve düşük tepki düzeyiyle karşılıyor. Yapılan çalışmalar ve klasik kardiyoloji bilgilerine göre A tipi kişilerde koroner damar hastalıkları ve kalp krizi riski daha yüksek.
* Aileniz ve çevrenizle kaliteli zaman geçirin: Yalnız kalmak ve sosyal ortamdan uzaklaşmak kalp sağlığını olumsuz etkiler. Araştırmalara göre kişinin anksiyete ve depresyon düzeyiyle kalp krizi riski arasında istatistiksel bir ilişki bulunuyor. Bu nedenle sosyal ortamlardan uzak kalmamak ve kalp hastası bile olsanız “Bu hastalık beni niye gelip buldu” diye düşünmek yerine, onunla yaşamayı öğrenmek önemli. Böylece önce beden ve ruh dengesi, ardından kalp sağlığı korunur.

TAZE BESİNİ SEÇİN

* Düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin. Malum günümüz tıbbı hastalıklardan korunma ve erken teşhis konusunda yeni teknolojik gelişmeler ışığında erken tanı fırsatı veriyor. Hastalıklara hücresel, hatta genetik düzeyde tanı konabiliyor. Tamam, ne yaparsak yapalım, bazı hastalıklar ailevi genetik şifremizde saklı bulunan yazılıma bağlı olarak bizi bulabiliyor. Ancak sağlığımızı koruma ve sağlık risklerini takip etme konusunda hassas davrananlara, bu tür kötü piyangolar daha seyrek vuruyor.
* Hazır gıdalar yerine taze besinleri tercih edin. Hayat tarzınız (uyku, günlük sosyal aktivite, stres yönetimi becerisi, beslenme) sağlığınızı belirleyen temel faktörlerden. İlerleyen yıllarla birlikte günlük olarak daha az kalori almayı ve daha fazla tüketmeyi hedeflemek gerekiyor. Hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalar yerine taze ve temiz besinlerin tüketilmesi hedeflenmeli. Taze sebze ve meyveler, bakliyat grubu besinler, tahıllar ve hayvansal ürünlerden dengeli bir şekilde tüketilmeli. Az yağlı, özellikle hayvansal yağlardan ve margarin türü doymuş yağlardan uzak duracak şekilde besinler tüketilmesi kalp sağlığı açısından daha uygun.

UYKUYA DİKKAT

* Şekerinizi ve uyku düzeninizi kontrol altında tutun. Kan basıncı yüksekliği, diyabet (şeker hastalığı) ve uyku bozukluğuyla sorunların üzerine eğilerek gerekli tedavilerin uygulanması kalp sağlığı açısından çok önemli. Çünkü yapılan araştırmalar, günümüzde şeker hastalarını damarları hasta insanlar olarak kabul edip, buna göre takip ve tedavi açısından yaklaşmak gerektiğini gösteriyor. Kan basıncı yüksekliği de çok yaygın bir sorun. Uyku bozuklukları ve özellikle uykuda solunum durması problemlerinin ise (uyku-apne sendromu) koroner damar hastalığı, kalp yetmezliği ve ani kalp ölümlerinden sorumlu olabileceğini akılda tutmak gerekir.

KAN DEĞERİNİ TAKİP EDİN

* Kan değerlerinize dikkat edin. Kan şekeri, iyi- kötü kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasının büyük önemi var. Düzenli ölçüm yaptırın ve sınır değerleri aşmayın.
Yazarın Tüm Yazıları