Son dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıA.T., 77 yaşında iki çocuklu bir anne. 60 yıllık eşi ölünce, baba evlerini satıp annelerini huzur evine yollayarak, evdeki tablo, aile yadigarı gümüşler gibi değerli ev eşyalarını almak isteyen iki çocuğuna hakkını helal etmiyor. 52 yıldır yaşadığı evde kalmak için hukuken ne yapabileceğini soruyor. Babanın üzerine kayıtlı arabanın nasıl paylaşılacağını öğrenmek istiyor.
#EvlatKiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gündeme gelmediği gün neredeyse yok. Son dönemde tartışmaların ana başlıklarından birini de tahliye taahhütnameleri oluşturuyor. Günümüzde özellikle emlakçılar aracılığıyla kiralık ev bakanlar sık sık, “Ev sahibi tahliye taahhütnamesi istiyor, buna imza atmanız gerekiyor” cümlesini işitiyor. Peki kiracı, ev sahibinin talebi doğrultusunda taahhütnameyi imzalamak zorunda mı? Emlakçılar böyle bir şeyde aracı olabilir mi? Kiracılar nelere dikkat etmeli?
#EmlakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, bu yılın ilk 6 ayında gayrimenkul üzerine yapılan tüm işlemler vasıtasıyla hazineye 27.4 milyar liralık katkı sağladığını açıkladı. Özhaseki, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'müzün son 2 yıl itibariyle Hazineye sağladığı katkı 96 milyar liraya ulaştı.” dedi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıEşinden habersiz kredi çekenler ile kafasına göre müşterinin evini ipotek eden bankalara Yargıtay'dan emsal nitelikte bir karar geldi. Yüksek Mahkeme, tapuda aile konutu şerhi olmasa dahi uzun yıllar aile konutu olarak kullanılan konutta eşin rızası alınmadan tesis edilen ipotek işleminin geçersiz olduğuna hükmetti.
#İpotekİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#EmlakAile konutu, Türk Medeni Kanunu içerisinde eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân olarak tanımlanmaktadır. Aile şerhi ya da aile konutu şerhi ise bu bağlamda bu temel üzerine kurulu bir ifadedir.
#Aile ŞerhiKadına yönelik şiddet, kanundaki tanımıyla kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranış. Kadına karşı fırsat ve cinsiyet eşitsizliği, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddet, hepsinin temelindeki ana sebep ise kadın olarak dünyaya gelmiş olmak. Bazı şiddet mağdurları uğradıkları şiddeti sakladıklarından tam bir istatistik yapılamasa da, maalesef hemen hemen her gün çevremizde kadına karşı şiddetin bir türüne tanık olmak mümkün.
#Kadın CinayetleriEvini ya da işyerini kiraya verecek mülk sahipleri son dönemde ısrarla tahliye taahhüdü istiyor. Tahliye taahhüdü ile kiracı ‘Evinizi belirtilen tarihte boşaltacağım’ diyor. Emlakçıların verdiği bilgiye göre son aylarda yapılan işlemlerin büyük bölümünde ‘Taahhüt olmazsa kiraya vermem’ şartı koşuluyor. Mülk sahipleri tahliye sürelerinin 2-2.5 yılı bulması nedeniyle bu yolu seçerken, kiracılar da ev bulmakta zorlandığı için mecbur kalıyor ve imzayı atıyor. Peki tahliye taahhüdü hangi durumlarda geçerli olur, bu taahhüdün verilmesi sonrasında neler yaşanır?
#TahliyeAile şerhi, merak edilen hukuki terimler arasında yer alıyor. Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilen bir haktır. Ailenin yaşadığı ortak konutun habersiz satılmasına karşın medeni kanunumuz "aile konutu şerhi" sistemini getirmiştir. İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Aile ŞerhiEvli bir kişiden konut satın alındığında, konutu satan kişinin eşinin açık rızasının alınmamış olması halinde uygulamada uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Baştan söylenmeli ki, satın alınan ev aile konutu ise ve evli kişinin eşinin bu satışa açık rızası alınmaz ise satışa onayı olmayan eş bu taşınmazı geri alabilir.
#EvlilikTapu işlemleri en çok araştırılan konulardan biri. Özellikle de tapuya aile şerhi konulması ve bu şerhin kaldırılması vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki aile şerhi ne demek? Tapu üzerine aile şerhi nasıl konulur, nasıl kaldırılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Aile ŞerhiHer yıl 8 Mart’ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanan uluslararası bir gündür. 8 Mart, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Aslında sadece 8 Mart değil tüm diğer günlerde de kadınların hakları hatırlanmalı ve buna yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye'de Kadın Hakları, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde kendilerine tanınan “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile 5 Aralık 1934 tarihinde tanınmıştır.
#Kadın HaklarıTürk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olarak tarihe geçen 5 Aralık, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor. Sık sık anımsamamız gereken bu anlamlı gün, kadınlarla ilgili tüm sorunların dile getirilmesi ve bu sorunlarla ilgili farkındalık yaratılması sebebiyle oldukça önemlidir. Peki kadın hakları nelerdir? Hakları ihlal edilen kadınlar psikolojik açıdan nasıl etkileniyor? Kadın haklarına dair her şeyi Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil ve Avukat Emel Korkut açıklıyor…
#Kadın HaklarıYargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşler arasında kimi zaman büyük tartışmalara da yol açan ‘aile konutu’ ile ilgili önemli bir karar verdi. Kurul, tapuda ‘Aile konutudur’ şerhi olmasa bile eşin rızasının alınmasının şart olduğuna hükmetti. Kurul, verdiği kredi ödenmeyince evi icra yolu ile alan bankayı haksız buldu. Tapu devrini iptal etti. Karar, benzer nitelikteki davalar için emsal teşkil ediyor.
#Eş RızasıYargıtay Hukuk Genel Kurulu, eşler arasında kimi zaman büyük tartışmalara da yol açan ‘aile konutu’ ile ilgili önemli bir karar verdi. Kurul, tapuda ‘Aile konutudur’ şerhi olmasa bile eşin rızasının alınmasının şart olduğuna hükmetti. Kurul, verdiği kredi ödenmeyince evi icra yolu ile alan bankayı haksız buldu. Tapu devrini iptal etti. Karar, benzer nitelikteki davalar için emsal teşkil ediyor.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un talimatı ile tapuda yapılan haciz, ipotek, satış, bağış, intikal, kişi kimlik bilgilerinin düzeltilmesi, aile konutu şerhi tesisi, Türk vatandaşlığı işlemleri gibi işlemler e-devlete aktarıldı. 3,5 milyon tapu işleminin e-devletten yapılması ile 200 milyona yakın tasarruf sağlandı. E-ipotek ile 107 milyon 846 bin TL doğrudan vatandaşın cebinde kaldı.
#Dijital TapuGünümüzde ev sayısının artması, arz talep dengesi, devletin ev almak için vatandaşa uyguladığı uygun kredi imkanları birlikte değerlendirildiğinde ev almak ciddi manada kolaylaştı. Ancak son zamanlarda tüm dünyada etkisini sürdüren ekonomik buhran Türkiye de de etkilerini göstermiş ve bu durumdan en çok gayrimenkul sektörü etkilenmiştir. Son zamanlarda artan maliyetleri karşılayamayan müteahhitler inşaatları teslim edemez olmuş ve vatandaş mağdur edilmiştir.
#Ev AlmakBoşanmış baba, velayeti annesinde olan 9 aylık bebeğini her hafta görebilir mi? Yargıtay, ‘çocuğun üstün yararı’ dikkate alınarak, 0-3 yaş grubundaki bebeklerin babaları ile görüşmelerinin (kişisel ilişki) son derece sınırlı tutulmasını ve her hafta sonu değil, 15 günde bir yapılmasını isabetli buluyor. Mahkemeler de artık bu yönde karar veriyor.
#Yazar