Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniÖğünlerinizde doyurucu salatalar olsun istiyor ama zeytinyağı-limon-sirkeden daha farklı tatlar arıyorsanız bu yazı sizin için. Avokado, tahin gibi malzemelerden faydalanabilir, sirke bazlı sosları çilek, fesleğenle çeşitlendirebilirsiniz. Şef Altuğ Tezer’den lezzetli bir salata sosu için öneriler ve tarifler aldık...
#SalataGünümüzde en sık görülen hastalıklardan birisi de basur olmaktadır. Basur hastalıkları kişilerin sosyal yaşamını oldukça rahatsız etmektedir. Bu nedenle basura iyi gelen yiyecekler hakkında araştırmalar yapmaktadırlar. Basur olan kişiler tedavinin yanı sıra bazı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Peki, basura iyi gelen yiyecekler nelerdir? Basura iyi gelen besinler ve gıdalar hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#BasurGeleneksel tatlılarımızdan leblebi helvası Yunanistan’da gündem oldu. Peki, yurtdışında ilgi görecek daha nice lezzetimiz olduğunun farkında mıyız? Tahini fasulyeyle birleştirip nefis bir salata yapmak bizden başka kimin aklına gelmiş? Zeytinyağlılarımız başlı başına özel bir kategori... Rafine şekeri herkesin hayatından çıkarmak istediği bir dünyada bizim ‘incir uyutması’nın yapacağı primi düşünsenize!
#Leblebi HelvasıPatili dostlarınıza bir doğum günü partisi vermeye ne dersiniz? Hele de iştahla yiyecekleri ama daha da önemlisi, şeker ve koruyucu madde içermeyen bir pastayla, en sevdiği arkadaşlarıyla... Onlara özel; etli, sebzeli veya meyveli pastalar ve partiler hazırlayan mekânların sayısı gün geçtikçe artıyor. Birkaçına göz atalım...
#Doğum Günü PartisiYaş almayla birlikte yüzümüzdeki kırışıklıklar artar ve cildimiz geçen yıllarla birlikte canlılığını da kaybetmeye başlar. Çevresel etkiler ve genetik özellikler gibi çeşitli faktörler, cilt yaşlanmasının başlıca nedenleri arasında yer alsa da yanlış beslenme alışkanlıklarımız da cilt sağlığımızı olumsuz etkiler. Ancak beslenme listenize ekleyeceğiniz bazı gıdalarla, yıllara meydan okuyabilir, cildinizin daha sağlıklı ve daha genç görünmesine destek olabilirsiniz.
#Sağlıklı BeslenmeTüm dünyayı paniğe sürükleyen, sınırları kapattıran ve sokağa çıkma yasaklarını beraberinde getiren Covid-19 salgını nedeniyle bugünlerde çok daha fazla strese maruz kalıyoruz. Evlerimizde vakit geçirmek durumunda olduğumuz bu süreçte ise beslenme programınızda yapacağınız bazı değişikliklerle hem stresle mücadele edebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
#StresGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriYeni doğum yapan birçok anne, sütünün yeterliliği konusunda kaygıya kapılarak sütünün bebeğine yeterli gelmediğini ve onu yeterince besleyemediğini düşünür. “Eğer bebeğiniz sağlıklıysa, yeterli kilo kazanımı varsa sütünüz bebeğiniz için yeterlidir” diyen Op. Dr. Ömer Dai, Emzirme Haftası vesilesiyle yeni annelere emzirmeye dair önemli ipuçları veriyor.
#EmzirmeYaz aylarında maruz kaldığımız güneş kolajen üretimini azaltan etkenlerin başında geliyor. Bunun için yaz aylarında güneşten korunurken bir yandan da kolajen içeriği yüksek besinlerle cildi desteklemek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı canlı bir cilt için kolajen içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyor.
#KolajenOrtadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başlamıştır. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, duygusal ve zihinsel yorgunlara iyi gelmesi, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirmesi, yağ yakımını hızlandırması, zayıflatması yönünde çıkan haberler ne kadar doğrudur? Uzman diyetisyen Turgay Köse tüm sorularımızın yanıtını veriyor.