Ahmet Mithat Efendi haberleri sayfasında Ahmet Mithat Efendi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 251 Ahmet Mithat Efendi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ahmet Mithat (d. 1844; Tophane, İstanbul - ö. 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır.
Kartvizit Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat’tan sonra başladı. İstanbul’da insanların kendilerine kartvizit bastırmaları, bu kartvizitleri birbirlerine vermeleri 1890’lı yılların başına rastlar. Kartvizitler hakkında yazı yazanlardan biri de Ahmet Mithat Efendi’dir.
#KartvizitAhmet Mithat Efendi 1884’te yayımladığı ve Türk edebiyatının ilk polisiye romanı olan ‘Esrar-ı Cinâyât’ta cinayetlerin çözülmesinin önüne geçmeye çalışan, emri altındaki sorgu memurlarına baskı kuran üst yönetimdeki kişilerin karşısına gerçeğin ortaya çıkarılmasını isteyen gözüpek bir gazeteciyi çıkarıyor.
#Ahmet Mithat EfendiYazar, çevirmen, gazeteci, yayıncı, öğretmen... Ahmet Midhat, birçok işi aynı anda başarıyla yapan çok yetenekli bir aydın. Türk romanının kurucusu. Kâmil Yazgıç’ın, babası Ahmet Midhat’ın anlattıklarını, anılarını kaleme aldığı ‘Oğlunun Kaleminden Ahmet Midhat Efendi ve Dönemi’, büyük ustayı tanımak için iyi bir vesile.
#Ahmet Mithat EfendiYazar, çevirmen, gazeteci, yayıncı, öğretmen... Ahmet Midhat, birçok işi aynı anda başarıyla yapan çok yetenekli bir aydın. Türk romanının kurucusu. Kâmil Yazgıç’ın, babası Ahmet Midhat’ın anlattıklarını, anılarını kaleme aldığı ‘Oğlunun Kaleminden Ahmet Midhat Efendi ve Dönemi’, büyük ustayı tanımak için iyi bir vesile.
#Ahmet Mithat Efendiİstanbul'da Beykoz sahilde sürücüsünün kontrolünden çıkan hafriyat kamyonu 3 araca çarptıktan sonra Ahmet Mithat Efendi yalısına çarparak durabildi. Kazada kamyon sürücüsü yaralanırken, içerisinde yolcular olan dolmuş kullanılmaz hale geldi. Yolcular şans eseri yara almadan kurtuldu. Bazı görgü tanıkları şoförün kalp krizi geçirdiğini iddia etti.
#İstanbulSürgün dönemi dışta tutulursa, Sultan Hamit saltanatıyla büyük ölçüde barışık yaşamış ya da yaşamak zorunda kalmış Ahmet Mithat Efendi ileri yaşında yepyeni bir siyasi yaklaşımın ardında: İstibdat yıllarının ‘öteki’ yüzü! ‘Jön Türk’ böylesi bir yaklaşımın, düşüncenin verimi.
#Selim İleriİstanbul’da yarın (28 Nisan 2024) düzenlenecek 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu ve Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak. Valilik kapalı yollar konusunda uyarıda bulunu. İşte İstanbul'da yarın kapalı olacak yollar ve alternatif güzergahlar...
#IstanbulÇankaya'nın Güzeltepe Mahallesi muhtarı Nurten İșçi, mahallelerinde yayaların ve araç trafiğinin yoğun olduğu Hoșdere Caddesi'ne MOBESE talebinde bulunarak, “MOBESE, muhtarlığı da görecek şekilde birkaç noktaya konulabilir. Hem meydana gelen trafik kazalarının tespitinde hem olası olumsuz durumlarda oldukça etkili olacaktır” dedi.
#Mahallenin NabzıSelçuk Altun, ‘Hayat Romanlardan Daha Tuhaf’ üçlemesini ‘İşte Geldim Deniz Kenarı’yla tamamlıyor. 11 yıl önce ayrıldığı İstanbul’a sürpriz dönüş yapan Harun, gizemli geçmişini Salacak sahilinde Deniz Kenarı’na anlatıyor. Hikâyenin akışını ‘Kitap İçin’lerden alışkını olduğumuz doyurucu birikimiyle zenginleştiren Altun, kurgusunda yarattığı gerçeklikle, gerçek ve hayat algılarımız üzerine yeniden düşünmemizi istiyor.
#Selçuk AltunAhmet Rasim gerçek bir İstanbul yazarıdır. İstanbul’un 1890’dan sonraki 40 yılını, şehrin sosyal yaşamını en ince ayrıntılarıyla yazıya döker. 140’tan fazla kitabı ve sayısız gazete-dergi yazısı bulunan Ahmet Rasim’in külliyatı VakıfBank Kültür Yayınları tarafından okurla buluşturuluyor.
#Ahmet RasimKadim medeniyetlerde ve doğu kültüründe anlatının atası ‘kıssa’lardır. Hikâye, masal, fıkra, rivayet ve menkıbelerin genel adıdır bu terim. İçinde bir ‘hikâye’ bulunduran kıssalarla olağanüstü durumlar, din kaynaklı fevkâlâde, kutsal olaylar anlatılarak insanlara ahlakî öğütler vermek amaçlanır. Başka bir ifadeyle, gaye; insanlığa ibretlik olaylar anlatılarak sonucunda bir ders çıkarılmasıdır.
#Konuk YazarDil bilgisi kurallarına göre sayılar hem harfle hem de rakamla yazılabilir. Örnekler: 1- İki gündür uyumuyorum. / 2 gündür uyumuyorum.2- Bin dokuz yüz seksen sekiz yılında Çorlu'da doğdum. / 1988 yılında Çorlu'da doğdum. Sayılar, harfle değil rakamla yazıldığında, gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örneğin: 1988de - Yanlış. 1988'de - Doğru. Sayılara gelen ekler nasıl yazılır ve ayrılır detayları ile derledik.
#EğitimGünlük hayatta sık kullandığımız kelimelerden birisi de kurander kelimesidir. Sık kullanılmasından dolayı anlamı da pek çok kişi tarafından merak uyandırmaktadır. Bunun yanı sıra kelimenin kökeni TDK sözlüklerinde de araştırılmaktadır. Peki kurander ne demek, ne anlama gelir? Kurander kelimesinin TDK sözlük anlamını sizlere detaylıca derledik.
Betimleyici anlatım hem olay hem de düşünce yazılarında sıklıkla kullanılır. Olay örgüsü içerisinde anlatılan mekanların ve karakterlerin ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmesine betimleme denir. Bu anlatım tekniğinin temel amacı, metnin içerisindeki detayların okur tarafından çok daha kolay ve hızlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır. Betimleyici anlatım nedir ve özellikleri nelerdir sizin için örnek metinlerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
Kartvizit Osmanlı İmparatorluğu’nda Tanzimat’tan sonra başladı. İstanbul’da insanların kendilerine kartvizit bastırmaları, bu kartvizitleri birbirlerine vermeleri 1890’lı yılların başına rastlar. Kartvizitler hakkında yazı yazanlardan biri de Ahmet Mithat Efendi’dir.
#KartvizitEdebi eserler manzum ve mensur olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Düz yazı ve nesir adıyla da bilinen mensur eserler de kendi içerisinde ikiye ayrılır. 1- Düşünce yazıları 2- Olay yazıları. Olay yazılarından biri olan hikayeler, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşur. Maupassant tarzı hikaye nedir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimMensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTürk dilinin sınırlar içerisinde gelişen ilk ürünleri 14. yüzyılın başlarına ait olmaktadır. Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi de bu anlamda merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi kim tarafından ve ne zaman yapılmıştır? Sizlere ilk hikaye denemesinin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığını detaylıca derledik.
#EğitimEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTemel unsurları zaman, olay, anlatıcı ve karakter olan olay yazılarına hikaye ya da öykü denir. Giriş - gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan hikayeler, anlatım tekniklerine ve dönemlerine göre birçok türe ayrılır. Anlatım tekniklerine göre öyküler: 1- Olay (Maupassant Tarzı) Hikayesi 2- Durum (Çehov Tarzı) Hikayesi.1923 - 1960 yılı arasında kaleme alınan hikayeler ise cumhuriyet dönemi hikayeleri olarak nitelendirilir. Bu yazımızda cumhuriyet dönemindeki hikaye anlayışlarını ve özelliklerini detaylı olarak derledik.
#EğitimKurtuluş Savaşı’ndan sonra Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e “Memleketi kurtardınız, şimdi ne yapmak istersiniz” diye sorulduğunda, “Milli irfanı yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdir” diyerek eğitim ve öğretime verdiği büyük önemi ifade eder. Atatürk’ün eğitime ve öğretime verdiği bu önem bir seferberliğe dönüşür.
#M. Tayfun Öktem KimdirTürk Edebiyatı'nda yer alan çok önemli yazarlar bulunmaktadır. Bu yazarlar oldukça iyi eserler ortaya koymuşlardır. Ahmet Rasim'de bu yazarlardan birisidir. Ahmet Rasim'in birçok eseri günümüzde oldukça çok ilgi çekmektedir. Ahmet Rasim kimdir? Kısaca hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ahmet Rasim Kimdir?Türk Edebiyatının gelişmesinde; Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşamış, Batı edebiyatından etkilenmiş pek çok sanatçının büyük katkısı olmuştur. Bir nevi geçiş dönemi olan bu süreçte yaşamış ve çok sayıda eser vermiş edebiyatçılardan biri de Ahmet Mithat Efendi'dir. İşte, Ahmet Mithat Efendi kimdir, edebi kişiliği, romanları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Ahmet Mithat Efendi Kimdir?Türkler sahne gereksinimlerini Tanzimat dönemine kadar geçen dönemde Karagöz, Meddah ve Orta Oyunu ile karşıladılar. Günümüzde ne taklide dayanan Meddah ne olayı kişiler aracılığıyla halk arasında temsil eden Orta Oyunu ne de şahısların perde üzerine yansıtarak hikayesi canlandırılan Karagöz bugün tiyatro için verdiğimiz seyirlik edebiyat türünün karşılığı değildir. Tanzimat dönemi tiyatro özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihi açısından çok önemli ve yenilikçi uygulamaların ön plana çıktığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en fazla kendini hissettirdiği alanlardan birisi de hukuki, idari, askeri ve eğitim alanlarının dışında da edebiyat alanıdır. Tanzimat dönemi edebiyatı hangi yılları kapsar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Edebiyatı Hangi Yılları Kapsar?11. yüzyılda kaleme alınmış olan Genji'nin Hikayesi adlı kitap dünya edebiyatındaki ilk roman kabul edilir. Türk edebiyatında ise ilk roman 19. yüzyılda yazılmıştır. Bunun en büyük nedeni Osmanlı döneminde, 6 yüzyıl boyunca Divan edebiyatına öncelik verilmesidir. Divan edebiyatı yazarları daha çok gazel, kaside, şarkı ve mesnevi türünde eserler kaleme almıştır. İlk Türk romanı nedir? Yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Türk Roman Nedir?Türk edebiyat tarihinde ilklerin önemi büyüktür. Türk edebiyatında ilk tarihi roman denemesinin yazarı ve Türk edebiyatında ilk tarihi romanın yazarı kimdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik. Türk edebiyatında ilk tarihi romanın özelliklerini ve ilk tarihi romanın konusunu öğrenmek mümkündür.
#İlk Tarihi Roman Nedir?Halk arasında daha çok ''cinayet ve dedektiflik romanı'' olarak bilinen polisiye romanlarında gizem ve gerilim ögeleri birlikte kullanılır. Bu tür romanların ana karakterlerini polisler, dedektifler ve seri katiller oluşturur. İlk polisiye roman ve yazarı hakkında detaylı bilgiler derledik.
#İlk Polisiye Roman Nedir?