Ağzı açık, Şanlı Urfa yöresine ait bir hamur işidir. İç harcı yöreden yöreye değişiklik gösterebilen ağzı açık, adını görüntüsünden alıyor. Orta kısmı arzu edilen şekilde açık bırakılan bu hamur işi, her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabilir. Peki, hamur işi ağzı açık nasıl yapılır? İşte, adım adım ağzı açık tarifi...
#Ağzı Açık Nasıl YapılırBaharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez 2024 için araştırmalar hız kazandı. Kökeni Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'dan gelen ve günümüzde Anadolu'da dilek dilenmiş kâğıdı ağaca asma, ateşten atlama gibi Hıdırellez ritüelleri devam etmektedir. Ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez duası ile dilekler dilenir, gül ağacına asılır. Peki, Hıdırellez nedir? Hıdırellez ne zaman 2024? Hıdırellez neden ve nasıl kutlanır? İşte devam eden Hıdrellez ritüelleri ve gelenekleri...
#HıdrellezDünya çapındaki tüm deniz ve okyanuslarda birçok deniz hayvanı bulunmaktadır. Bu deniz hayvanlarından bazısı yenirken bazısı da tüketilmeye uygun canlılar değillerdir. Deniz ürünlerinden en fazla tercih edileni ise balık çeşitleridir. Denizlerde yaşayan pek çok tür balık vardır. Peki hani balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Hani balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Uzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoReçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelKuru üzüm, hem yetişkin hem de çocuk sağlığı için faydalı bir besin. Mineral ve demir açısından zengin olan üzüm kuru veya yaş olarak tüketilebiliyor. Yazın lezzetli üzümlerini kurutarak kış aylarına taşıyabilirsiniz. Peki evde üzüm nasıl kurutulur? İşte güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları...
#Üzüm Nasıl KurutulurYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkKalandar, Karadeniz bölgesinde sürdürülen geleneklerden biri. Çeşitli ritüellerin düzenlendiği Kalandar, her sene aynı günlerde kutlanır. Peki Kalandar nedir, ne zaman başlıyor? Kalandar nasıl kutlanır? İşte merak edilenler...
#KalandarEşini el üstünde tutan, onların bir dediğini iki etmeyen, biraz hayatının kontrolünü eşine devretmiş erkekler genelde halk arasında "hanımcı" kavramının altında genelleniyor. Ama (kimilerine göre ideal olan, kimisine göre itici bulunan) bu görüntünün altından her zaman aynı insan çıkmayabiliyor. Dışarıda/sosyal medyada 'hanımcı' görünüp aslında bu görüntüyü kendi için avantaja çevirenler de var. Bu haberde onları mercek altına aldık...
#Aldatan EşGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle mırlan balığı lezzeti nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Mırlan balığı nasıl pişirilir, nasıl temizlenir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Olta balıkçılığı yapmayı seven ve boş zamanlarını buna ayıran insanlar, kolaylıkla yakalayabileceği balıkları avlamak ister. Ama bazı balıkları yakalamak hiç de kolay değildir. Bu balıklardan birisi de sargoz balığı olarak bilinir. Denizlerin en kurnaz canlısı olarak bilinen bu balıkları avlamak oldukça zordur. Sargoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Kolay malzemeleri ve pratik yapımıyla çay saatlerinize eşlik edecek bir tarif olan gelin bohçası Hindistan cevizi ve kakaonun eşsiz uyumuyla karşınızda. Hafif tatlı sevenlerin vazgeçilmezi olacak gelin bohçası tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları hemen aşağıda…
#Gelin BohçasıKestaneler günümüzde her insanın severek tükettiği bir üründür. Kestanelerin uzun ömürlü olup olmadığı kişiler tarafından merak edilebiliyor. Kestane ürünlerinin saklanmasıyla ilgili bireyler birçok araştırma yapabiliyor. Buzdolabında ne kadar süre boyunca saklanabileceği merak edilen tüketim bilgileri arasında yer alıyor. Kestane nasıl saklanır? Pişmiş kestane dondurucuda ve buzdolabında kaç gün saklanır? İşte, bilinmesi gereken tüm detayları derledik.
#KestaneDünya üzerinde en iddialı olduğumuz konulardan biri çay içmek! Her yıl yapılan araştırmalarda Türkiye en çok çay tüketilen ülke çıkıyor. En çok duyduğumuz laflardan biri “Çayı koydun mu?” ve evet, siyahı baş tacımız ama farklı malzemelerle hazırlanan tarifler de kışın içinizi ısıtacak türden... İşin uzmanlarından değişik ve lezzetli tarifler aldık. Aynı zamanda çay someliyesi olan yazarımız Ebru Erke’ye de çay demlemenin püf noktalarını sorduk.
#GazetehaberleriDeğerli okuyucular, sizlere bu hafta “HPV” konusu hakkında bilgiler vermek istiyorum. Bu konu ile ilgili kliniğimde hastalarım ve sosyal medyada takipçilerim tarafından bana sıkça yöneltilen soruları derledim. Bu yazımda, işte bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.
#KolposkopiMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriHicri takvimin ilk ayı olan ve halk arasında “aşure ayı” olarak da bilinen muharrem 20 Ağustos Perşembe günü başladı. Muharrem ayının 10’uncu gününe denk gelen aşure günü ise 29 Ağustos günü idrak edilecek. Şimdiden birçok evde kazanlar kaynamaya, mis kokulu aşureler komşularla paylaşılmaya başladı bile. Peki iyi bir aşure nasıl yapılır? Lezzetli aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte nefis aşureler yapmak isteyenlerin bilmesi gerekenler…
#Aşure Nasıl YapılırÜreme çağında olan bir kadında kist için yapılan ameliyatlarda temel hedef yumurtalıkların korunması ve yalnızca kistin çıkarılmasıdır. Ancak kistin kansere bağlı olduğu düşünülüyorsa ve ameliyat esnasında yapılan hızlı patolojik inceleme kanser tanısını doğruluyorsa, bazı çok özel durumlar hariç, yumurtalığın alınması tedavi için yeterli değildir. Bu durumlarda standart yumurtalık kanseri ameliyatını uygulamak tedavi açısından çok önemlidir.
#Yumurtalık Kisti Tedavisi'Kendi ekmeğini kendin yap' trendi son yıllarda hızla yükseliyor. Hele ki şimdi arama motorları ekmek tarifi arayanlarla dolu. Ne de olsa mutfakta daha çok vakit geçirebiliyoruz. Bu dönemde, çeşit çeşit ekmek yapabilir, sıcacık, taze taze yiyebiliriz. Tek ihtiyacınız biraz cesaret, un ve su! Ve sizin için şeflerden aldığımız tarifler...
#EkmekYoğurt sofralarımızın temel taşlarından. Hem tek başına, hem başka yemeklerin yanında, hem de çorba terbiyesi gibi amaçlarla bol bol yoğurt tüketiyoruz. Peki yoğurdunuzu evde yapmayı hiç denediniz mi? Ya da evde yoğurt yaptınız ama kıvamı dilediğiniz gibi olmadı mı? Bu gibi durumlarda başvurabileceğiniz bir kaynak var aşağıda. Enfes bir ev yapımı yoğurt için bilmeniz gereken her şey…
#Evde Yoğurt Nasıl YapılırBebeklerde ateş yükselmesi ailelerin hemen hemen en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Yükselen ateşe zamanında müdahale ederek havalenin gibi hastalıkların önüne geçilebilir. Ancak soğuk havalede ateşin yükselmemesi müdahalenin gecikmesine neden olabiliyor. Belirti vermeden ortaya çıkan soğuk havale çocuklarda kalıcı zararlara yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, soğuk havale hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Soğuk Havale NedirTurşu özellikle kış aylarında sofralarımızda kendine geniş bir yer bulan çok önemli bir lezzet kaynağı. Marketlerde ve ünlü turşucularda nefis turşular bulmak mümkün elbette ancak ev yapımı turşunun yerini de hiçbir şey tutmuyor. Siz de kış hazırlıklarına şimdiden başlamak istiyor ve evde turşu yapımının inceliklerini araştırıyorsanız içeriğimizde mutlaka dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktaların altını çizdik. Bu uyarıları okumadan turşu yapmaya başlamayın.
#Turşu Nasıl Yapılır