Jessica Lane, beş aylık hamileyken omzunda ve kolunda ağrı hissetmeye başladı. Doktora gittiğinde bunun kas ağrısı olduğunu söyledi. Hamileliği boyunca bu ağrıları yaşadı ve doğum yaptı. Bir gün oğlunu araba koltuğuna yerleştirirken kolunda bir çıtırdı duydu. Hastaneye gittiğinde ise kemik kanseri olduğunu öğrendi. Belki de kolu kırılmasa kanser olduğunu daha uzun süre öğrenemeyecekti. İşte Jessica Lane'in hikayesi...
#KanserJessica Lane, beş aylık hamileyken doktorlar omzundaki ve kolundaki ağrının hamilelikten kaynaklanan gerginlikten dolayı oluşan kas ağrısı olduğunu söylediler. Ancak doğumdan beş hafta sonra, bebeğinin araba koltuğunu taşırken bir çıtırtı duydu. Bunun için doktora gittiğinde 31 yaşındaki yeni anne kemik kanseri olduğunu öğrendi. Peki yaşadığımız hangi kemik ağrılarını dikkate almalıyız? Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Hasan Mehmet Hüseyin ile konuştuk
#Kemik Kanseriİsrail ordusunun altında Hamas’ın komuta merkezi olduğu iddiasıyla hedef gösterdiği Gazze’nin en büyük hastanesi El Şifa’ya sığınan 55 bin Filistinli korkuyla bekliyor. Tıbbi malzeme ve ilacın tükenmek üzere olduğu hastane, koridorlarına kadar İsrail’in saldırılarından kaçanlarla dolu.
#Şifa HastanesiABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaKoronavirüs salgınıyla birlikte başlayan ilaç tedarikindeki sorunlar devam ederken, Almanya’da hükümet, zor bulunan ilaçların kolay tedariki için tedbirler aldı. Federal Meclis, ilaç tedarikinde yaşanan sorunu önlemek amacıyla, ilaç satışının daha kârlı hale gelmesi için ilaç üreticileri üzerindeki maliyet baskısını azaltmayı amaçlayan yasayı kabul etti.
#İlaç TedarikiSon yıllarda Avrupalı gençler arasında popülaritesi artan 'gülme gazı'nı kullanan çiftin hayatı kabusa dönüştü. 34 yaşındaki adam bir sabah kendini yürüyemez halde bulurken uzmanlar gülme gazının B12 vitaminini etkisiz hale getirerek insanları felç edebileceği konusunda uyarıda bulundu.
#Gülme GazıHacamat, belirli dönemlerde programlarda ve haberlerde gündeme gelmesiyle araştırılıyor. Hacamat, hücreler arası kılcal damarlardaki akışkanlığı artırmak ve buralarda biriken zararlı toksinleri metabolik atıkları negatif basınçla çekerek enerji kanallarını kolayca açmak için yapılır. Peki hacamat nasıl yapılır, vücuda etkileri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#HacamatTerleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk TerlemeKronik ağrı süreç olarak daha uzun olan sebepleri altta yatan bir kronik hastalığa bağlı oluşur. Tedavi edilmesi altta yatan sorunun giderilmesine bağlıdır. Üç aydan daha fazla süren ya da tekrarlayan ağrı olan kronik ağrı güncel hayatı idame ettirebilmeyi zorlaştırabilir.
#Kronik Ağrı Belirtleriİstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, koronavirüs tedavisi görmüş hastaların 9 aylık takipleriyle ilgili yaptığı açıklamada, 'Özellikle kadın hastalarımızda saç dökülmesi sorununa yüzde 10'lara varan bir oranda rastlamaya başladık' dedi. Tükek açıklamasının devamında ise "Türkiye'de tekrar hastaneye yatış oranları kesinlikle Avrupa ve ABD'deki kadar yüksek değil. En fazla yüzde 5-10 bandında. Bu da muhtemelen sağlık sistemimizin daha iyi olması ve tedavi algoritmalarımızın uyumlu bir şekilde yürütülmesiyle başarıldı" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsSırt, eklem, kas ve vücut ağrılarının koronavirüsün öncü belirtisi olabileceğini belirten uzmanlar, bu ağrıların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu uyarıların zamanında dikkate alınmasının önemine işaret eden uzmanlar, müdahalede geç kalınması halinde kalıcı hareket hasarları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
#AğrıPenis kırığı, penisi çepeçevre saran ve ‘tunika albuginea’ adı verilen dokudaki yırtıktır. Tunika albuginea, penisin sert ereksiyon oluşturmak için genişliğini ve uzunluğunu artırmasına izin veren deri altında bulunan kauçuk yapısında kılıftır. Bazen bu dokunun altındaki sertleşme dokusu da yırtılır.
#Penis Kırığı Nasıl Tedavi EdilirTÜRKİYE’de, koronavirüs salgınından korunmaya çalışan vatandaşların, sosyal medyadan zerdeçalın virüse iyi geldiği ile ilgili yapılan paylaşımların ardından bu bitkiye olan talebi arttı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, virüse iyi gelip gelmediği konusunda araştırma yapılmayan zerdeçalın, baharat olarak kullanılmasını, tedavi amaçlı kullanımında ise dozajının hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini söyleyerek uyarıda bulundu.
#ZerdeçalAğrılar, tıptaki en zor ve komplike alanlardan biridir. Birçok sebebe dayanabilir ve ağrının kökenini bulmadan tedavisi de mümkün olmamaktadır. Ancak doğru beslenme birçok sağlık probleminde olduğu gibi ağrı konusunda da işe yarar ve kendinizi daha iyi hissettirebilir. Geriatri Yaşlı Bakım ve Tedavi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Toprak konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kronik AğrıTÜRK Kardiyoloji Derneği geçtiğimiz hafta çok önemli bir uyarı yaptı ve bir hipertansiyon patlaması olduğunu açıkladı. Aslında sadece bizde değil, her ülkede adeta bir hipertansiyon patlaması var. Birinci nedeni “obezite” salgını. Obeziteye yol açan “insülin direnci”, damarların sadece iç yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını değil, duvar yapısını da bozabiliyor. İçi pıhtı ve plaklarla dolup, duvarları sertleşip kalınlaşan damarların iç basıncı artıyor ve biz bu süreci “hipertansiyon” olarak tanımlıyoruz. Kanaatime göre kan basıncının her yaşta mutlaka 13/8’den yüksek olmaması lazım. Eskisinden faklı olarak günümüzde yaşa bağlı değişimler de “anormal” sayılıyor.
#YazarKaraciğer enzimlerindeki bazı problemler, GGT’deki artışına ve sağlık sorunlarına neden olur. Yükselen karaciğer enzimi, karaciğerde iltihaplanma ve hasar olduğunu düşündürür. Halsizlik, yorgunluk, idrar renginde koyulaşma ve yüksek ateşle kendisini gösteren karaciğer enzim yüksekliği hakkında birçok vatandaş bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, Karaciğer enzimleri neden yükselir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler.
#Karaciğer EnzimleriYemek sonrası ağrılar, tuvalet alışkanlıklarındaki olumsuz değişimler ve ani kilo kayıpları… Sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklara işaret eden bu belirtilerin önemsenmesi ve doktora başvurulup uygun tedavi planlaması yapılması büyük önem taşıyor. Sindirim sistemine ait sorunlar sadece bunlarla sınırlı kalmıyor, hastanın yaşam kalitesini düşüren pek çok belirtiyle kendini gösterebiliyor. Uz. Dr. Sedat Özdemir, sindirim sistemi problemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Hastalık