Metro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekReishi mantarını kronik rahatsızlığı bulunan, düzenli ilaç kullanan ya da ameliyata girecek olan kişilerin kullanması önerilmez. Emziren anneler ya da hamile olan anne adaylarının reishi mantarı tüketmesi tavsiye edilmez. Reishi mantarını kimler kullanamaz? Reishi mantarının yan etkileri ve zararları var mıdır? Sizler için bütün detayları derledik.
#Reishi Mantarını Kimler KullanamazSirke Mısırlılar ve Yunanlılar başta olmak üzere pek çok medeniyette kullanılmış özel bir maddedir. Günümüzde beyaz sirke temizlik malzemesi olarak kullanılmakta ve hala popülerliğini korumaktadır. Beyaz sirke insan sağlığına zararlı madde içermeyen yapısından dolayı temizlik işlemlerinde güvenli kullanılabilir. Peki, beyaz sirke nerelerde ve neden kullanılır? Beyaz sirke içilir mi, ne işe yarar ve kullanım alanları nelerdir ayrıntıları ile derledik.
Tükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGüzel havalarda piknik, hafta sonlarının en çok tercih edilen aktivitelerinden biri. Deniz kenarı, parklar, bahçeler... Pikniğe çıkarken sepetimize neler eklemeli, yanımıza neler almalıyız? Yazarımız Deniz Yoldaç’tan ve şef Refika Birgül’den özel tarifler istedik, işleri kolaylaştıracak püf noktalarını derledik.
#PiknikSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre son 24 saatte 222 bin 613 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi ise hayatını kaybetti. Salgınla ilgili konuşan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" ifadelerini kullandı.
#HaberMantar alerjisi, bazı insanlarda ortaya çıkabilen bir alerjik reaksiyon gösteren alerji türüdür. Mantar yemekten, mantarda yer alan partiküllerin solunmasından ya da mantarın cilt ile direkt temasından sonra belirtiler meydana getirebilir. Mantar alerjisi, belirtilerinin ve ne kadar etkisinin bulunduğu kesin olarak bilinmemektedir.
#Mantar AlerjisiYaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıklarından biridir. Bu nedenle vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen cilt mantarı pek çok insanın nasıl kurtulacağını araştırdığı bir hastalık türü haline geldi. Peki cilt mantarı nedir, neden olur? İşte, cilt mantarına dair bilinmesi gerekenler ve tedavi yöntemleri.
#Cilt MantarıSon dönemlerin gözde bakım ürünlerinden biri olan çay ağacının faydaları saymakla bitmiyor. Peki çay ağacı yağı ne işe yarar, nasıl kullanılır? İşte çay ağacı ile ilgili merak edilenler…
#Çay Ağacı Yağı FaydalarıVücut mantarı nedir? Vücut mantarı nasıl oluşur? Vücut mantarı hastalığı bulaşıcı mıdır? Vücut mantarı nasıl bulaşır? Vücut mantarı tedavisi nasıl yapılır? Vücut mantarı tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler nelerdir? Vücut mantarı hastalığı vücudun hangi bölümlerinde daha çok görülür? Vücut mantarı hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Parazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan dil mantarı, özellikle dilin tabakasında beyaz bir leke görüntüsü oluşturur. Böyle bir hastalık ile karşı karşıya kalan pek çok kişi ise internet üzerinden bilgi almaya çalışıyor. Peki dil mantarı nedir ve neden olur? Dil mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu konuda merak edilenler.
Özellikle kişinin yaşam kalitesini önemli oranda düşüren cilt mantarı, en yaygın deri hastalıkları içerisinde yer almaktadır. O yüzden birçok kişi bu rahatsızlıktan nasıl kurtulacağı üzerine araştırma gerçekleştirir ve bilgi almaya çalışır. Peki cilt mantarı nedir ve neden olur? Cilt mantarı nasıl geçer ve ne iyi gelir? İşte bu hastalık konusunda merak edilenler.
Dışarı çıkmayı; arkadaşlarla, aileyle birlikte bir şeyler yeyip sohbet etmeyi özledik. Ama bir yandan da kendi yemeğimiz, tabağımız, bardağımız olsun; sosyal mesafeyi de koruyalım istiyoruz. Yaz aylarının gözdesi piknik şu dönemde hepsini mümkün kılıyor. Çeşit de çok; bunun alaturka piknik sepeti de var, genç işi olanı da... Hepsine önerilemiz ayrı ayrı: Sepet hazırlamanın püf noktaları, en güzel piknik yerleri, işinizi kolaylaştıracak ürünler...
#GazetehaberleriAraştırmalar alerjik hastalıkların büyük şehirlerde yaşayanlarda kırsal alanlarda yaşayanlara göre daha çok görüldüğünü ortaya koyarken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müzeyyen Doğan alerjik riniti olan kişilere önerilerde bulundu.
#Prof. Dr. Müzeyyen DoğanHer şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)
#YUMURTADermatoloji halk dilinde cildiye; deri ve deri ekleri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Peki, dermatoloji nedir, hangi hastalıklar ile ilgilenir tüm detaylara yer verdik.
#Dermatoloji Nedir?Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan koronavirüs, hepimizi korkutuyor. Koronavirüs hakkında pek çok şeyi de merak ediyoruz. Gerçekten nedir bu koronavirüs. Nasıl yayılır, belirtileri nedir ve kendimizi nasıl koruruz? Özellikle kanser hastaları daha mı çabuk etkilenir? Tüm bu soruları Tıbbi Onkoloji, İç Hastalıkları ve Fitoterapi (Bitkisel tedavi) Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl'e sorduk.
#KoronavirüsYiyecek alerjilerinin aşı ile önlenebilmesi için ilk adım atıldı. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Demet Can, yerfıstığı için aşı geliştirildiğini, bunun ABD’nin besin ve ilaçların güvenilirliğinden sorumlu kurumu FDA tarafından da duyurulduğunu açıkladı. Can, Hürriyet’e şunları söyledi:
#Gazetehaberiİlk kez Aralık 2019’da Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde balık ve canlı vahşi hayvan pazarında başladığı düşünülen ve nedeni bilinmeyen bir çeşit zatürre hastalığı belirlendi. 7 Ocak 2020’de hastalığın etkeni olarak, daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirus (2019-nCoV) mikrobu tespit edildi.
#CoronavirusSon günlerde giderek artan grip salgını vakaları hastanelerin acillerini doldururken, geçtiğimiz hafta iki çocuğun domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünden öldüğü şüphesi, hastalığın ulaştığı ciddi boyutu da gözler önüne serdi. Gribe yakalanmadan önlem almak gerektiğini söyleyen Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, gripten korunmanın yollarını anlattı.
#Grip