Sigarayı bırakmada en kritik aşamanın mental olarak ‘kesin’ karar vermek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Numan Ekim, “Zihinsel olarak hazır hale gelmeksizin ilaç, akupunktur, biyorezonans, hipnoz gibi diğer bırakma yöntemlerine bel bağlaması doğru değildir. Kişi zihinsel olarak kesin kararını verdikten sonra bu yardımcı yöntemlere başvurmalı” dedi.
#Prof. Dr. Numan EkimAğız, el ve ayaklarda ağrıya neden olan, içi su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklarla seyreden ‘el ayak ağız hastalığı' bugünlerde çok yaygın… Tüm yaş gruplarında görülebilmesine rağmen daha çok çocukları hedef alıyor. Peki bu hastalık nasıl bulaşıyor? Korunmak için neler yapmak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkÇocuklarda karşılaşılan ağız içi yaralar, genel olarak çeşitli besin değerlerinin eksikliği nedeni ile kaynaklanır. Aynı zamanda doğru bir beslenme programı ya da gıda takviyeleri ile kolaylıkla giderilebilir. Ağız ülseri şeklinde de bilinen ağız içi yaraları, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilen basit sağlık sorunları içinde yer alır. Çocuklarda AFT (ağız yarası) neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukStomatit ağızda ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Bazı insanlarda devamlı olarak tekrarlayan Stomatitin bir çok nedeni bulunmaktadır. Stomatit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Özellikle ağız bölgesinde ortaya çıktığı için yemek yerken acı verici olabilir. Peki Stomatit nedir? Stomatit neden oluşur? Ağızda üremik Stomatit tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Stomatit hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
Ağız içi yaralar çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle dayanılmaz bir hal alan ağız içi yaralar için birçok kişi bitkisel çözüm metotlarını araştırmaktadırlar. Ağız içi yaralarının birçok nedeni olabilir. Öncelikle tedavi için bu nedenlerin iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Son günlerde ağızdaki yaralara dair araştırmalar artmıştır. Peki, ağızdaki yaralara ne iyi gelir? Ağızdaki yaralar neden olur? Ağızdaki yaralar ne yapmak gerekir tüm detayları ile derledik.
#Ağızdaki Yaralara Ne İyi Gelir Neden Olur?İzmir Özel Sağlık Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği Diyetisyeni, aynı zamanda psikolog olan Sinem Adilak, hastaların tedavi sürecinde önemli rol oynayan doğru beslenme konusunda ipuçları verdi. Kanserle mücadele eden kişilerde sıklıkla kilo kaybının görüldüğünü belirten Adilak, bu süreçte vücut bağışıklığının doğal besinlerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
#İzmirHer yıl 1 Aralık Dünya AIDS günü olarak kutlanıyor. Peki, AIDS konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz? HIV ile AIDS arasındaki fark nedir? HIV virüsü nedir? HIV belirtileri nelerdir? HIV nasıl bulaşır? HIV tedavisine başladığında bir kişinin hayatı nasıl etkileniyor? HIV pozitif ya da AIDS olmak cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Tüm sorularımızın yanıtını konusunda uzman isimlerden alıyoruz.
#Hiv PozitifNar, hafif ekşi bir tada sahip tanelerinin tüketilmesi dışında, suyunun da sıkılıp taze taze içilmesiyle vücuda ciddi faydalar sağlayabiliyor. Kan yapıcı özelliği dışında, iltihapları da giderebilen nar, merhem olarak da kullanılabiliyor. Mide yanmalarına karşı resmen bir savaşçı özellik taşıyan ekşi nar, antioksidan bakımından da zengindir. İşte, bin bir türlü faydasıyla bilinen nar meyvesiyle ilgili bilgiler
#Nar FaydalarıBulumia Nervoza; düşük özgüven, büyürken yeterince kabul, onay ve sevgi görmeme, kozmetik ve tekstil sektörünün medya aracılığı ile oluşturduğu ideal beden imgeleri ile desteklenmesi gibi nedenlerle kişinin kilo algısındaki bozukluklar olarak kendini göstermektedir. Blumia’da kişi ne kadar zayıflamış olsa da hala vermesi gereken kilolar olduğunu düşünür.
#BulimiaAĞIZİÇİ yara şikayetiyle hangi branş doktoruna başvuracağını bilemeyen, çoğu zaman ortada kalıp teşhis ve tedavi olanağı bulamayan hastalara şifa sağlamak için kurulan Ege Üniversitesi Yüz ve Ağıziçi Lezyonları Konseyi (EGEYA) ‘can kurtaran’ oldu. Konsey bugüne kadar bine yakın hasta değerlendirip, yaklaşık 400'ünün ameliyatlarını gerçekleştirirken, Prof. Dr. Fazıl Apaydın, “Ekip kendini ispatladı, artık hastalar ortada kalmıyor, doğru tanı, doğru tedaviye ulaşıyor” dedi.
Robertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#KöpekbalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAğız içerisinde oluşan yaraların çeşitli nedenleri olabilir. Özellikle de aft rahatsızlığı ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekir. Aft nedir? Nasıl geçer? Ağızda ve dilde oluşan aft neden oluşur, kaç günde geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#AftGeçmek bilmeyen kaşıntıların sebebi çoğu zaman alerjiler olarak görülür. En son akla gelen ise insandan insana temas yoluyla kolaylıkla bulaşan uyuz olur. Oysaki uyuzun bulaşması o kadar kolay ki... Uzmanlar kafe ve restoranlarda üşüyünce sıkı sıkı sarıldığımız ortak şallar konusunda dahi uyarılarda bulunuyor.
#SağlıkÇeşitli nedenlere bağlı olarak ağız kenarında yaralar meydana gelmektedir. Ağız kenarında yaraların neden olduğu da en merak edilen detaylar arasındadır. Sıklıkla ağız kenarında yara şikayeti yaşayan kişiler ilk olarak internet üzerinden bir detaylı araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Son günlerde ağız kenarında çıkan yaralar ile ilgili tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Peki, ağız kenarında yara neden olur? Ağız kenarındaki yaralara ne iyi gelir? Ağız kenarındaki çatlak ve yaralar hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır? İşte ağız kenarındaki yaraların tedavi şekline dair tüm detayları derledik.
#Neden OlurBehçet hastalığı nedeni bilinmeyen ve bazı organları etkileyen bir rahatsızlıktır. Çocukluk döneminde de görülebilen bu hastalık, erkeklerde daha fazla görülebiliyor. Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz Behçet hastalığı bulaşıcı mı, öldürücü müdür, genetik mi soruları özellikle araştırılıyor. İşte tüm soruların yanıtları ile birlikte Behçet hastalığı belirtileri ve tedavisi haberimizde...
#Behçet HastalığıÇocuklarda en çok görülen, staphylococcus aureus ya da Streptococcus pyogenes bakterilerinin yol açtığı yaygın ve bulaşıcı bir cilt enfeksiyonuna verilen isimdir. İmpetigo genellikle yüzde, özellikle de çocuğun ağız ve burun çevresinde, ayaklarda ve ellerde kırmızı yaralar şeklinde görünür. İmpetigo nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İmpetigo Nedir?Dil yarası, dilde beyaz yara, ağız içi dil yarasına ne iyi gelir, dil yarası hangi vitamin eksikliğinden olur gibi sorgulamalar en çok aranan konular arasında yer alıyor. Tat alma, konuşma, çiğneme ve yutma gibi önemli fonksiyonların bir parçası olan dilde yaşanan problemler yaşam kalitesini düşüren etkenlerden biridir. Vitamin eksikliğinden ya da mikrobik nedenlerden dolayı dilde çıkan beyaz yaralar uzun süre geçmeyebilir. Peki dil yarasına ne iyi gelir, neden olur, nasıl ve kaç günde geçer? Dil yarasına evde kesin çözüm önerileri.
#Dil Yarasına Ne İyi Gelir?Dış görünüşü olumsuz yönde etkileyen ve acılı bir enfeksiyon olan uçuk, çoğu insanın ortak şikayetlerinden. Ayrıca ağrı ve sızıya da neden olabiliyor. Herpes simplex virüsü nedeniyle oluşan bu durum lezyonların oluşmasına neden oluyor. Uçuğa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle evde hızlı çözüm üretmek mümkün. Peki uçuk nasıl geçer? Evde uçuğa ne iyi gelir? Ağız içindeki yara ve uçuk nasıl geçer? Limon uçuğa iyi gelir mi? Yeni çıkan uçuğa ne iyi gelir? İşte uçuk nedenleri ve uçuğa en hızlı çözüm olabilecek öneriler...
#Dudaktaki Uçuk Kaç Günde GeçerGünlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Ağız kanserleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre en ölümcül 8 kanser türü arasında yer alır. Ağız içerisinde kansere dönüşme potansiyeli olan lezyonların erken saptanması çok önemlidir. Peki, ağız kanserleri neden olur, kimler risk altında? Toplumun genelinde bu konuyla ilgili merak uyandıran detayları ve birçok sorunun yanıtını Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın açıkladı.
#Ağız Kanseri