Mesut Kara'nın yeni kitabı ‘Bir Uyumsuzun Hatıra Defteri’, son yıllarda edebi bir tür olarak yükselen otobiyografi kitapları arasına, hem eleştirel hem de özeleştirel öğeleriyle yeni ve farklı bir çalışma olarak katılıyor. Bir diğer yenisi ‘Sanatlarıyla İz Bırakıp Geçtiler Hayatımızdan’ ise sinema ve tiyatro dünyasından portrelere yer veriyor.
#Mesut KaraAnkara sinemaya doyacak. Bugün başlayacak festival kapsamında 76 film seyirci karşısına çıkacak. 11 Kasım’a kadar sürecek olan şenliğin ‘Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yer alan 12 yapıtı başkanlığını Pelin Esmer’in üstlendiği, Can Atilla, Feza Çaldıran, İlhami Algör, Melisa Sözen, Özlem Köksal ve Serdar Orçin’den oluşan jüri değerlendirecek. Bu geceki açılış töreninde ise ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ Zülfü Livaneli’ye, ‘Sanat Çınarı Ödülü’ Rengim Gökmen’e, ‘Kitle İletişim Ödülü’ Sevin Okyay’a; ilk kez verilecek ‘Sinemada Yeni Soluk Ödülleri de Ceylan Özgün Özçelik ve Farah Zeynep Abdullah’a takdim edilecek.
#Uğur VardanHürriyet Kitap Sanat’ın gelenekselleşen ‘Yılın En İyi Kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 20 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Pınar Öğünç'ün ‘Pandemi Zaiyatı' adlı çalışması kurgu dışı kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Kurgu Dışı10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin lansmanı önceki gün İstanbul’da yapıldı. 10-14 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan 10. Malatya Uluslararası Film Festivali tanıtım toplantısı Taksim Sofitel Otel’de gerçekleştirildi.
#10. Malatya Uluslararası Film FestivaliSinema yazarı Tunca Arslan’ın proje koordinatörlüğünde hazırlanan ‘Türk Sinemasında İstanbul’ adlı geniş hacimli kitapta 13 ayrı bölümle ‘taşı toprağı altın’ şehrin, bir anlamda sinematografik atlası çıkarılmış. Her sinemaseverin kitaplığında bulunması gereken bir çalışma.
#Türk Sinemasında İstanbulTürk sinemasının en parlak yıldızıydı Cahide. Filmlere bile sığmayacak bir ömür yaşayan, kayan bir yıldız... Artemis Yayınları İclal Aydın Kitap Kulübü’nün sunduğu, deneyimli yazar Eyüphan Erkul’un kaleme aldığı “Cahide: Melekler Yeryüzünde Yaşayamaz”, Cahide Sonku’nun hayat öyküsüne dayanan etkileyici ve dramatik bir biyografik roman. Cahide’nin zirveden yokluğa uzanan hayatı hiç bu kadar ayrıntılı işlenmemişti. Seneler süren bir çalışmanın eseri olan roman, bir kuşağın anılarını tazelerken genç nesle ülkenin gelmiş geçmiş en büyük yeteneklerinden birini tanıtmayı hedefliyor. Eyüphan Erkul ile bir araya geldik, Cahide’nin gölgede kalan öyküsünü konuştuk…
#Cahide SonkuMüslüm Gürses Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu nadide sanatçılardan bir tanesidir. Arabesk ve Fantezi müziğinin duayenlerinden bir tanesi olan Müslüm Baba bestelediği ve söylediği şarkıları ile binlerce kişinin kalbini fethetmiştir. Bu sayfamızda Müslüm Gürses kimdir sorusunun yanıtını bulmanıza yardımcı olacak olan Müslüm Gürses hayatı hakkında bilgiler ile birlikte, filmleri, sözleri, şarkıları, albümleri, babası, kardeşi ve gençliği hakkında tüm detayları bir araya getirdik. Bunlara ilave olarak çok sevdiği biricik eşi Muhterem Nur'un hayatı ve evlilikleri hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz.
#Müslüm GürsesBirçoğumuzun Müslüm Gürses'in eşi olarak tanıdığı ancak kendisi de bir sanatçı olan Muhterem Nur'un hayatına ilişkin bilinmeyen Müslüm dizisiyle ortaya çıkmıştı. Filmde Muhterem Nur ve Müslüm Gürses'in tanışma hikayelerine de yer verildi. Peki, Muhterem Nur kimdir? Muhterem Nur ve Müslüm Gürses arasında kaç yaş fark var?
#Muhterem NurŞahan Gökbakar’ın yarattığı ‘Recep İvedik’ serisinin son filminde kahramanımız Konya’da düzenlenen ‘Kuru Fasulye Festivali’ne gitmek için yola çıkarken kimi yanlış anlaşılmalar nedeniyle kendisini Kenya’da buluyor. Film dolayısıyla ‘Recep İvedik’ karakterini ve altıncı filmin problemlerini kaleme aldık…
#Osman Pazarlama26 Ekim’de başlayacak 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın filmleri bugün açıklandı. Aralarında Onur Ünlü’nün ‘Topal Şükran’ın Maceraları’ ve Ümit Ünal’ın ‘Aşk, Büyü, vs.’sinin de olduğu 10 filmden 8’i Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşurken, 6’sı da dünya prömiyerini Antalya’da yapacak. Jüri başkanlığını yönetmen Zeki Demirkubuz’un üstlendiği yarışmadaki bütün kategorilerde toplam 720 bin lira para ödülü verilecek.
#56. Antalya Altın Portakal Film FestivaliÇarşamba günü kaybettiğimiz Ayşen Gruda’yı, rol arkadaşları, dostları, sevenleri ve dobra dobra söylediği güzel sözleriyle anıyoruz. Gelin, önce Müjdat Gezen’le kendi aralarında kıyıp, yüzüğü tuvalete atarak bitirdikleri nişanından başlayalım...
#Ayşen Gruda5 Mayıs 2006’da 80 yaşında hayata veda eden usta yönetmen Atıf Yılmaz, sinemamız açısından hiçbir zaman unutulmayacak ve her geçen gün filmleri daha çok izlenip hakkında daha çok konuşulacak isimlerden birisi. Şimdi usta yönetmen ile ilgili bildiklerimizi tekrar gözden geçirip, bilmediklerimizi öğrenme vakti…
#Atıf YılmazPervin Par, bu toprağın ‘Rüya ve umut fabrikası’ Yeşilçam’ı ayakta tutan geçmiş zaman yüzlerindendi. 1977’de son filminde rol almış ve sonrasında mütevazı bir hayatı tercih etmişti. ‘Gurbet Kuşları’, ‘Murad’ın Türküsü’, ‘Haremde Dört Kadın’, ‘Hudutların Kanunu’ gibi yapımların unutulmaz oyuncusu geçen hafta aramızdan ayrıldı.
#Türk SinemasıYeşilçam’ın kara kutusu Agâh Özgüç, ‘Türk Sinemasında İstanbul’ ve ‘Türk Sinemasının Marjinalleri ve Orijinalleri’ adlı kitaplarına bir yenisini ekleyerek üçleme olacağını söylediği seriyi tamamlıyor. ‘Türk Sineması’nda Yeşilçam Aşkları’ adlı kitabında Türk sinemasının ünlü aşklarını anlatıyor.
#Yeşilçam