Ege Bölgesi'nin tarihi dokusu ve eşsiz güzellikleri ile ilham veren illerinden birisi Afyonkarahisar. Anadolu'nun gelenek ve göreneklerini geçmişten günümüze muhafaza eden Afyonkarahisar, İstiklal Savaşında çok önemli bir yere haiz. Gastronomi alanında ise hızla ve emin adımlarla ilerleyen, Türk mutfağının inceliklerini en güzel şekilde içeren leziz yemekleri ile mutfağımızı dünyaya tanıtmayı misyon edinen şehir, ziyaretçilerini bekliyor. Merak edenlere özel Afyon Yemekleri - Afyonkarahisar'da ne yenir ve neyi meşhur? Afyonkarahisar mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesini derledik.
#AfyonkarahisarGaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'da içerisine hamur işi katılmadan hazırlanan, genellikle ara sıcak olarak bilinen "patlıcan böreği" lezzetiyle beğeniliyor.
#Afyonkarahisar MutfağıTürkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.
#AfyonYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Bunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalTürkiye’nin termal hazineleri, doğal güzelliklerle ve zengin kültürel mirasla iç içe geçerek, sıradan bir kaplıca tatilinden daha fazlasını vaat ediyor. Jürimize ‘Sadece bedensel bir rahatlama sunmakla kalmayan geleneksel hamam ritüellerinden modern SPA lükslerine geniş bir deneyim yelpazesiyle ruhumuzu da canlandıracak en iyi termal otelleri’ sorduk. Afyonkarahisar’dan Yalova’ya, Sapanca’dan Mersin’e çok farklı kentlerden önerileri sıraladık.
#Pınar TahirlerCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaBazı şehirleri çoğunlukla sadece ucundan görürüz. Varacağımız başka şehirler için hep geçilen yerlerdir bu şehirler. Manisa, Balıkesir ve Gebze hatta İzmit ilk aklıma gelenler. Bir de Afyon var. 2005’te değişen adıyla Afyonkarahisar. Afyon’a son iki yıldır 3 kez gittim. Geçmek için değil bizzat gezmek, kalmak içindi bu seyahatler. İtiraf edeyim 3’ünde de çok şaşırdım. Afyon’un içinde, derinliklerinden o kadar çok görülecek, denenecek şey var ki. Mutfağı, lezzetleri, mermeri, çarşısı, müzesi... Gez gez, ye ye bitmiyor Afyon.
#Afyonkarahisar.Bulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekTicaretin ve sanayinin merkezi olan Kayseri, artık turizmle, zengin mutfağıyla kendinden söz ettiriyor. Yedi ülkeden doğrudan uçuşların yapıldığı Kayseri aynı zamanda peribacalarıyla ünlü Kapadokya’nın kapısı olarak gösterilen Soğanlı Vadisi ile turizmde yeni bir açılım yapıyor. Aziz George Kilisesi’nin Soğanlı Vadisi’nde bulunması ise dini turizm açısından da bir avantaj sağlıyor. Pastırması, sucuğu ve mantısıyla ünlü Kayseri aslında tam bir gastronomi şehri. Afyon Valiliği sırasında Frigya Vadisi’nin dünyaca tanınmasına büyük katkısı olan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek şimdi tüm enerjisini Kayseri için harcıyor.
#KayseriŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaFrigler, Balkanlar’dan gelip Anadolu’ya yerleşmiş ve yaklaşık 3 bin yıl önce Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya civarında görkemli bir medeniyet kurmuş. Kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak inşa ettikleri şehirlerini dolaşırken kendini unutuyor insan... Yürüyerek 20 gün sürecek Frig Yolu’nda üç günlük bir otomobil turu yaptık. Kayıp heykellerden buz gibi kamp gecelerine işte deneyimlerimiz...
#HürriyetTürkiye coğrafyasının zenginliğini keşfetmenin en güzel yollarından biridir rayları takip etmek. Trenler, çok sayıda şehirle beraber bölgenin sadece doğal güzelliklerini değil, zengin lezzetlerini ve insanlarını da tanıma fırsatı verir. Sonbaharsa rengârenk masalsı manzaraların görülebileceği en güzel zaman. Pandemi nedeniyle uzun bir süredir hasret kaldığımız popüler Doğu Ekspresi ya da daha farklı denenmemiş bir yol isterseniz Van Gölü Ekspresi vagonları bizi çağırıyor...
#HürriyetCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve atıksız yönleriyle dünya mutfaklarında öncü bir yer edineceğini belirterek, "Bu güce inanır, el birliği yaparsak, gastrodiplomasi alanında yeni rekorlar kırabiliriz." dedi.
#Emine Erdoğanİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı’nda konuştu. Bakan Soylu, ''Yapılan tüm bilimsel tahliller İstanbul civarında bir depremin uzak olmadığını gösteriyor. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir.'' dedi. AFAD uygulaması hakkında detayları paylaşan Soylu deprem anında, ''WhatsApp'tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, daha güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yazılım ile iletişimimizi sağlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.
#HaberAFYONKARAHİSAR'da 1 metre 20 santim boyundaki Ercan Kubaş (33) ile 1 metre boyundaki eşi Aysun Kubaş'ın (38), hayalleri olan mutfağı bir hayırsever yaptırdı, bir hayırsever de boyattı. Şimdilerde kendilerine göre mutfaklarında işlerini rahatlıkla görebilen çift, isminin açıklanmasını istemeyen hayırseverlere teşekkür etti.
#Afyonkarahisarİftar menülerinizi renklendirmek için yine çorbadan tatlıya nefis yemek tarifleri hazırladık. Siz de iftar yemeği için farklı alternatifler arıyorsanız aşağıdaki önerilerimize mutlaka bir göz atın. İşte 13 Mayıs Çarşamba iftar menüsü...
#İftara Ne PişirsemKültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy 2020 yılının Türk mutfağı konsept yılı olarak ilan edildiğini belirterek “Türkiye'nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar. Aslında bunun birebir eşit olması lazım.” dedi.
#Kültür Ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy