Türkiye'nin önemli traktör üreticilerinden Erkunt Traktör, Afrika'nın en büyük mühendislik endüstrileri firmalarından Sudanlı GIAD'a "ArmaTrac" markasıyla traktör üretimi için lisans verdi. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan: "ArmaTrac marka traktörlerimizle yalnızca Sudan pazarında değil, COMESA üyesi 19 ülkenin pazarında da önemli adımlar atacağız." açıklamalarında bulundu. GIAD Üst Yöneticisi Ismail Altayeb Abdalla: "Erkunt Traktör Sanayii AŞ ile büyük bir anlaşmaya imza atmaktan mutluluk duyuyoruz." ifadelerinde bulundu.
#Afrika TarlalarıFilistin’de yaşanan insanlık suçlarının ele alındığı 5. Parlamenterler Arası Kudüs Platformu Konferansı'nda konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Uluslararası hukukun ve uluslararası sistemin hiçbir kararını uygulamayan İsrail, adeta bir devlet değil bir örgüt gibi hareket ediyor” dedi.
#Yılmaz TunçCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜGVA Gençlik Buluşması'nda konuştu İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Netanyahu yönetimiyle yan yana anılmak bile başlı başına ağır bir cezadır, utanılacak bir ayıptır. Netanyahu'nun başında bulunduğu İsrail yönetimi katildir. Netanyahu'nun başında bulunduğu İsrail yönetimi zalimdir." dedi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede Hamas'a terör iftirası atan İsrail muhiplerine asla inanmayın. Hamas bunların iddia ettiği gibi bir örgüt değildir; bilakis direniş hareketidir. Türkiye olarak hiçbir tehdide baskıya boyun eğmeden Gazze'de yaşanan katliamın, Filistin'de yaşayan zulmün sona ermesi için kalbimizle, dilimizle, elimizle her türlü çabayı gösteriyoruz." diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYola çıkmanın dinamikleri değişiyor. Gezginlerin kaygıları da artık rahatlık ya da lüks değil, çevreyle ilgili. 2023 seyahat trendlerine ve gurme gezi noktalarından hangilerinin öne çıktığına bakalım... İtalya’daki Umbria bölgesinden ve Peru’nun Nikkei mutfağından daha çok bahsedeceğiz bu yıl.
#SeyahatTrakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Trakya Bölgesi'nin son 50 yılın en kurak dönemini geçirdiğini belirterek, üreticilerin kuru toprağa ekim yaptığını söyledi. Bölgede son yağışlarla sorun kalmadığını belirten Toruk, dünyaya etkisi altına alan kuraklıkta yaşanacak emtia krizinden en etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olacağını dile getirerek, "Biz yine geçtiğimiz yıl ürettiğimiz miktarda üreteceğiz" dedi.
#KuraklıkCHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Milli iradenin Meclis’e yansımasını istiyoruz. Seçim barajı yüzde 3 olsun diyoruz, niye korkuyorsun? Siyaset koltuk için yapılmaz, siyaset vatandaş için yapılır, ülkenin geleceği için yapılır. Yurtdışında çalışan işçilerimiz var, onlar niye milletvekili çıkaramıyorlar, onlar da olsun” dedi.
#KılıçdaroğluŞimdilik sadece Etiyopya'da yetiştirilen ve 'sahte muz' olarak da adlandırılan enset adındaki bir bitki uzmanlara göre insanlığı bekleyen iklim krizi kaynaklı gıda kıtlığındaki kurtarıcımız olabilir! İşte haberin ilginç detayları...
#EtiyopyaDünya'daki su kaynaklarının sadece yüzde 2,5’i tatlı su. Bunların da yaklaşık yüzde 70’i buzullar içinde. Yani erişebileceğimiz tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile daha az. Ve yerküredeki sular hızla tükeniyor. Buzulların tamamen erimesini beklemeyeceksek geriye tek bir seçenek kalıyor: Deniz sularını içilebilecek hale getirmek. Peki bu mümkün mü? İşte Avşa Adası örneğinden hareketle bu sorunun cevabı ve Türkiye'yi de tehdit etmeye başlayan Sıfır Günü alarmı...
#KuraklıkÖdüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatEğer bu haberi elinizde mis gibi kokan bir fincan kahve eşliğinde okuyorsanız, içeceğinizden güzel bir yudum daha alın ve fırsatınız varken kahvenizin tadını doyasıya çıkarın çünkü böyle giderse yakın zamanda bu eşsiz tada veda etmek zorunda kalabiliriz.
#KahvePandeminin en kötü döneminin yaşandığı Brezilya’da sağlık sistemi artık çökmüş durumda. Her gün bir başka mutasyon haberi çıkıyor ve yetkililerin açıklamaları işi daha kötüye götürmekte. Peki ülkedeki Türkler neler yaşıyor? İşte Brezilya’da son durum…
#BrezilyaTren, nostaljisi bir tarafa, raylarının içinden geçtiği doğa harikası manzaralarıyla adeta rüya gibi bir seyahat imkanı sunuyor. İşte Türkiye'den de bir rotanın olduğu, Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar dünyanın en etkileyici 10 tren yolculuğu...
#Tren YolculuğuGeçtiğimiz yıllarda laleleriyle turizmin en keyifli noktalarından birisi halinde geldi Hollanda… Koronavirüsünün ortaya çıkmasından aylar önce ekilen lale soğanları her şeyden habersiz filizlendi, büyüdü, serpildi ve tarlalar, rengârenk lalelerle yaptı makyajını. Biz ailecek laleleri fotoğraflamak için tarlalara akın ettik. Güzel fotoğrafla rekip, harika bir gün geçirdik ama sonrasında alınan karalar biraz can sıktı. Salgın deneniyle laleler için kesim kararı çıktı ve laleler ülkesinde çiçeklerin boynu bükük kaldı. İşte detaylar…
#HollandaPKK’nın Afrin sorumlusu Abdo Hayr, kentteki süper lüks villasında, uyuşturucudan elde ettiği gelirle görkemli bir hayat sürüyor. Uyuşturucu tarlaları, zehir imalathaneleri ve kendisine bağlı yüzlerce teröristi bulunan Hayr’ın en büyük tutkusu ise klasik otomobiller. Hayr, infazları da cins atlarının da bulunduğu çiftliğinde yapıyor.
#AfrinDeniz seçenekleri henüz çok fazla değil. Ancak bu “Deniz yoksa tatil de yok” anlamına gelmesin. Bilakis... Mevsim bahar. Bazı şeyler yaşandığı ana ve yere özeldir. Hele konu Türkiye ve mevsim de ilkbaharsa... Doğanın cömertliğinden ve Anadolu’ya ilişkin etkileyici gösterisinden bugünlerde yararlanmanın tam vakti. Siz de bahar bitmeden hem mevsimin hem de mevsimin getirdiklerinin tadını çıkarın.
#Baharİnsanlık belki de tekerleğin bulunuşundan beri en büyük hamlesine hazırlanıyor: Tekgezegenli bir medeniyetten çokgezegenli bir uygarlığa dönüşmek. Uzmanlar bugünkü teknolojimizin 17 yıl gibi kısa bir sürede ilk kafileyi Mars’a yollamamıza yettiğini söylüyor. Dönüşü olmayan, tek yönlü bu. İlk yolculuktan sonra her 26 ayda bir yeni kargo ve yerleşimciler yollanacak. Çünkü Dünya ile Kızıl Gezegen bu sürenin sonunda tekrar hizalanıp birbirlerine en yakın noktalara geliyor. Takip eden 20-30 yıl içinde yüzlerce insanın yerleşeceği Mars artık uzaydaki ikinci vatanımız olacak. National Geographic Channel bu konuda altı bölümlük dev bir belgesel serisi hazırladı. Belgeselin ABD’deki galası öncesinde New York’ta astronotlar, astrofizikçiler, uzay mühendisleri, kanaat ve sivil toplum önderleriyle konuştuk, NASA yetkililerinin görüşlerini aldık. İşte 33 temel soruda ‘Mars’ı ev yapma’ projesi.
#MarsHürriyet Seyahat gezginlerinden Kerimcan Akduman, Güney Afrika macerasında Cape Town, Garden Route, Jeffreys Bay, Rafolatsane, Lesotho'nun altını üstüne getirip, dev balina köpekbalıklarıyla kulaç atarak adrenalinin doruklarına ulaşmıştı. Şimdi de yönünü Asya'ya çevirdi. Kamboçya'da 'Ölüm Tarlaları'nın yanında kurulan aşevini ziyaret etti. Ayrıca Angkor Wat'ı gün doğumunda fotoğraflamak için saatlerce bekledi.
#Pol PotBaşak Dizdar, özel bir bankada avukat olarak çalışıyor. Lisede eğitim için Londra’ya gittiğinde gökyüzüne bakıp “Ben dünyayı görmek istiyorum” dedi. Sonra çalışmaya başladı, evlendi ve çocuk sahibi oldu. Bunlar dünyayı dolaşmasına engel olamadı. Bugüne kadar Alaska’dan Endonezya’ya tam 77 ülke gezdi.
#Dünya Turu