adet döngüsü haberleri sayfasında adet döngüsü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 284 adet döngüsü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Her ay düzenli adet gören her kadın gebelik ve üreme sürecinde önemli olan menstrual döngü (adet döngüsü) denen dönemi merak ederler. Ergenlik döneminden menopoza kadar devam eden menstrual döngü nedir, kaç gün sürer? İşte, menstrual döngü (adet döngüsü) evreleri ve hesaplama bilgileri…
#Menstrual Döngü Evreleri Nelerdir?Sağlıklı bir kadın için ergenlikte ilk adet kanamasının gelmesiyle adet dönemleri başlamış olur ve bu dönemler menopoza girene kadar 28-30 günde bir devam eder. Birçok sebeple adet döngüsünde aksamalar meydana gelebilir. Sadece stres, yer değişikliği, mevsim değişikliği bile ufak tefek aksamalara neden olabilir. Bu nedenle birkaç günlük ufak tefek gecikmeler önemli değildir. Gerçek bir adet gecikmesinden bahsedebilmek için beklenen adet gününün üzerinden en az bir hafta geçmesi gerekir.
#Adet GecikmesiKadınla erkeğin göz yapısı arasında; gözyaşı bezlerinde, göz yüzeyinde, lenste ve retinada (ağ tabaka) farklılıklar izleniyor... Östrojen-progesteron-androjen gibi cinsiyet hormonlarına bağlı olarak; yaş, adet dönemi, hamilelik, menopoz ve andropoz görmeyi etkiliyor.
#KadınKadınlar adet döngüsü, stres gibi dış etkenlerden çok kolay etkileniyor. Pandemi sürecinin yarattığı stresin de adet döngüsünü bozduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, 21 günden daha kısa veya 35 günden daha uzun sürelerle adet görme, ara kanama, adet kanamasının fazla veya az olması, 7 günden uzun sürmesi, ilişki sonrasında kanama veya adet görememe durumlarının adet düzensizliği olarak tanımlandığını belirtti.
#Adet DöngüsüÖzel günlere, evlilik ve ve balayı günlerine rastlayacak olan, ya da tam önceden planlanmış bir tatile (özellikle de yaz tatiline) denk gelen bir adet kanamasını geciktirmek mümkün mü? Doktor önerisiyle kendi kendine alınan bazı önlemlerle beklenen adet kanaması bir miktar geciktirilebilir.
#AdetKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#Yumurtalık“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın SağlığıProgesteron hormonu, genel bir ifade ile kadınları hamileliğe hazırlayan ve düzenli bir şekilde üreme dönemindeki bir kadında yumurtalıklar vasıtası ile salgılanan bir hormondur. Progesteron, adet döngüsünün ortasında salgılanmaya başlar. Progesteron hormonuna dair bilgileri sizler için derledik.
#SağlıkAMH'nin en önemli özelliklerinden biri üreme sağlığı açısından kadınlar hakkında sağlıklı veriler oluşturmasıdır. Kadınların yumurta rezervini gösteren AMH, böylece yumurta kıtlığı veya erken menopoz gibi olumsuzlukları tespit edebilir. Sizler için AMH testine dair bilgileri derledik.
#AHM BelirtileriKadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olan polikistik over sendromu (PKOS), aynı zamanda hakkında en çok yanlış bilgi bulunan hastalık. PKOS'la ilgili sosyal medyada "Rahim detoksu ile geçer" ya da "Süt ve glüteni kes, iyileşirsin" gibi birçok bilgi dolaşıyor. Ancak bunların önemli bir kısmı yanlış. İşte polikistik over sendromu hakkında sosyal medyada yayılan o efsaneler ve uzmanların bu efsaneler hakkındaki yorumları...
#SağlıkGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikYeni yılda sevdiklerinize ne hediye alacağınıza hala karar veremediniz mi? O halde hediye aldığınıza asla pişman olmayacağınız bir seçenekle sizi tanıştıralım: Akıllı saatler. Sportif veya klasik, her tarza ve kişiye uyacak akıllı saati bulmak mümkün. İşte bizim önerdiğimiz modeller…
#Sponsorlu İçerikAdet gecikmesi yaşarsanız ciddi bir durum olması ihtimaline karşı kadın doğum uzmanlarına görünmeniz gerekir. Eğer bu durum süreklilik arz etmiyorsa bazı bitkisel yöntemler ile önüne geçebilirsiniz. Rezene, adaçayı, zerdeçal, zencefil, tarçın ve sebze suları doğal olarak adet söktürücü olarak bilinir. Adet gecikmesi durumunda yapılacak olan karışımlar ile beraber adet gecikmesinin çözümlerini de sizler için ayrıntılarıyla derledik.
Östrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Östrojen Hormonu YüksekliğiKadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir durumdur. Bazı kadınlarda yoğun hissedilirken bazı kadınlarda hissedilmez. Adet döngüsü kadınlarda 21 ve 35 günde bir gerçekleşir ve tam ortasında da yumurtlama dönemi gerçekleşir. Kadınlarda yumurtlama döneminin nasıl anlaşılacağı ve nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Yumurtlama DönemiKadın vücudu her ay regl kanaması görerek yenilenmeye ve harekete geçmeye başlamaktadır. Kadınlar hormon testi sayesinde hamilelik için uygun zamanı da bu şekilde takip etmektedir. Kadınlarda hormon testi regl dönemine takiben ya da idrar ile beraber yapılmaktadır. Çok kolay ve pratik olan bu hormon testini kişiler kendileri de yapabilmektedir. Çıkan sonuçlara göre hormon düzeyi ve yumurtlama zamanları da öğrenilmektedir. Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır ile adetin kaçıncı günü yapılır ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Hormon TestiMenopoz, kadınların hayatı için önemli bir dönem olmaktadır. Kadınlar menopoza girdiklerinde yumurta üretimi dururken, östrojen üretimi de azalmaktadır. Dünya genelinde kadınların menopoza girme yaşı 45-55 yaş aralığı olarak kabul edilmektedir. Menopoz sürecinde depresyon ve duygu değişimleri görülmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Menopoz Yaşıİslam için temizlik önemli konular arasında yer aldığından, namaz kılınmadan önce mutlaka abdest alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda abdest bozulabilmektedir. Bu durumların bilinmesi ve gerekli olması durumunda, tekrar abdest alınması gerekmektedir. Allah'ın emrettiği şekilde tertemiz olabilmek için abdesti ve guslü bozan durumlar iyi bir şekilde bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KadınSoğan kürü adet söktürücü özelliği ile bilinmektedir. Adet gecikmesi gibi durumlarda soğan ve su ile hazırlanan kür ile adet döngüsü normal seyrine dönmektedir. En az altı ayda bir 15 gün süre ile düzenli kullanılır ise soğan kürü işe yaramaktadır. Adet söktürücü soğan kürü nasıl yapılır ve kaç gün kullanılır ayrıntıları ile derledik.
Muhtemelen yin ve yang sembolüne aşina olsanız da, yin-yang'ın daha derin bir anlam taşıdığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu eski felsefeyi anladığınızda, yin-yang'ı birçok yerde görmeye başlayacaksınız. Peki, Yin ve yang neyi temsil eder ve simgeler detayları ile derledik.
#Yin Neyi SimgeliyorYumurtlama dönemi, bebek sahibi olmak için en uygun zamanı gösterir. Bu süreç kişiden kişiye değişir. Yumurtlama döneminin hesaplanması için de belli yöntemler kullanılır. Peki Yumurtlama dönemi ne zaman başlar? Yumurtlama dönemi kaç gün sürer? Yumurtlama dönemi hesaplama
#Yumurtlama Dönemi Ne Zaman BaşlarCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikSadece kramp, şişkinlik ve tabii ki kanama gibi semptomlardan bahsediyor olsak bile, regl dönemleri yeterince can sıkıcı olabilir. Ancak bunun da ötesinde, birçok kadın ayın bu zamanında da baş ağrısı yaşadıklarını fark ediyor. Peki, adetliyken baş ağrısı neden olur detayları ile derledik.
Herkesin adetleri farklıdır, ancak ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında sürer ve her 21 ila 35 günde bir ortaya çıkar. Bu dönem bazen sizin için uygun olmayan bir zamana denk gelebilir. Doğal olarak adeti engelleme ya da kesmeye çalışma yöntemleri hakkında tüm detayları derledik.
Adet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarErtesi gün hapı; bir çeşit doğum kontrol metodu olarak tanımlanmaktadır. Ertesi gün hapına; acil doğum kontrol yöntemi de denmektedir. Bunun sebebi; kullanılmakta olan doğum kontrol metodunun başarısız olması veya korunmasız cinsel ilişkiden ötürü hamileliği önlemek adına kullanılan bir metot olmasından kaynaklıdır. Peki ertesi gün hapı adeti geciktirir mi ve ne kadar geciktirir? Ertesi gün hapı adet düzensizliği yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Ertesi Gün HapıKadınların her ay yaşadıkları adet döngüsü, Ramazan ayında en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Oruçluyken regl olan vatandaşlar, bu durumun ardından ne yapacaklarına dair soruların araştırmalarını yapıyorlar. Peki, oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu, adetliyken oruç bozulur mu? İşte, Diyanet bilgisi...
#Ramazan