Eylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazTürkiye’nin farklı lokasyonlarından incili restoranları ve yüzlerce lezzet noktasını buluşturan İncili Gastronomi Rehberi 2023, düzenlenen muhteşem bir etkinlik ile tanıtılarak raflardaki yerini aldı! Bu özel gecede, 2023’ün incileri de ödül töreni ile sahiplerini buldu. Peki, bu yıl inci kazanan restoranlar hangileri oldu? İncili Gastronomi Rehberi’ne bu yıl, geçen yıldan farklı olarak hangi yenilikler eklendi? İşte detaylar…
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. 4 ve 5 İnci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#Sponsorlu İçerikBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#Hürriyet“Türkiye’nin İlk Dijital Lezzet Festivali” olma özelliği taşıyan 4. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, “İlham Veren Tüm Renkleriyle Adana” temasıyla 9 Ekim’de başlıyor. Pandemi önlemleri doğrultusunda fiziksel bir buluşma olmadan organize edilen festival, canlı yayın ile Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehir protokolü ve konuklar tarafından mangal ateşinin yakılmasıyla başlayacak. Festival, bu yıl Adana’nın da sınırlarını aşarak kentin tüm renklerini ve gastronomik değerlerini dünyaya tanıtacak.
#Adana Lezzet FestivaliTürkiye’nin ilk ‘dijital yemek festivali’ olma özelliği taşıyan 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali, 9-11 Ekim’de gerçekleşecek. Tüm lezzet meraklıları sosyal mecradan ünlü şefleri, gastroşovları, mutfak atölyelerini, söyleşi ve panelleri izleyebilecek. Bu vesileyle hem Adana turu yapalım hem de festivale bakalım.
#Adana LezzetleriDoğa, tarih ve zengin bir mutfak kültürü. Bu üçlü bir arada olduğunda o ülke ya da bölgenin turizmde şansı artıyor. 2 yıl kadar önce İncili Gastronomi Rehberi’nin ilkini yayınladığımız dönemde Çukurova Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Zaimoğlu rehberde mutlaka Adana da olmalı demişti.
#Müge AkgünÖnce San Francisco’da, ıssız bir sokaktaki muhteşem restoran, sonra Başakşehir’deki sırık kebabı ziyafeti çektiğim mekân, şimdi de Mahmutbey’deki Seraf Restoran adındaki lezzet vahası... Bu örnekler bana, lokantanın konumunun çok önemli olmadığını gösterdi.
#San FranciscoDünya üzerinde adı ve yeri değişmeden sürekli olarak yaşamın devam ettiği en eski şehrin Adana olduğunu biliyor muydunuz? Verimli Kilikya (Çukurova) toprakları arasında kalan Adana en az 3 bin 640 yıl önce de ‘Adania’ ismini taşımaktaydı. Atatürk o dönem Adana içinde olan Hatay için “40 asırlık Türk yurdu ecnebilerin elinde kalamaz” diyerek bu bilgiyi desteklemektedir. Tarihin dışında gastronomisiyle de dünyanın en zengin şehirlerinden birisi… İşte size Adana gezi rehberi…
#Adana Gezisiİnsan yollara düşmek için bir bahane arar. Bence en güzel bahane yemektir. Bir kentin mutfağını keşfetmek için çıkılan yolculuklar, en heyecanlı, en lezzetli yolculuklardır. İnsanı mutlu eder. Ben arada bir size bu keşif gezilerinde yardımcı olmaya çalışacağım. Kent mutfakları hakkında ipuçları, ilginç lezzet durakları adresleri sunmaya çalışacağım. İşe Adana’dan başlamak istiyorum.
#Seyahatİnsan yollara düşmek için bir bahane arar. Bence en güzel bahane yemektir. Bir kentin mutfağını keşfetmek için çıkılan yolculuklar, en heyecanlı, en lezzetli yolculuklardır. İnsanı mutlu eder.Ben arada bir size bu keşif gezilerinde yardımcı olmaya çalışacağım. Kent mutfakları hakkında ipuçları, ilginç lezzet durakları adresleri sunmaya çalışacağım. İşe Adana’dan başlamak istiyorum.
#Mehmet YaşinHatay her gidişimde tarihine, hoşgörü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine ilk kez keşfeder gibi hayran olduğum bir kent. Hatay yemekleri, bu güzel kentin tarihi, Hatay'da nerede kalınır, nereleri gezilir gibi ipuçları bu yazıda...
#Hatay YemekleriBu hafta size önümüzdeki Kurban Bayramı’nda tatil yapacaklar için lezzetli adresler önereceğim. Biliyorsunuz iyi bir tatilin tadı, lezzetli yemeklerle birlikte çıkar. Sokak sokak lokanta arayıp, tatilinizi ziyan etmemeniz için çeşitli bölgelerdeki bildiğim lezzet duraklarının adını sizlerle paylaşacağım.
#SeyahatÖğlen yemeğinde, sağlıklı besinlere fazla para ödemeden ulaşabileceğiniz birkaç restoran önerim olacak. Eminim ki bir kısmını siz de biliyorsunuz ama listesini daha da kabartmak isteyenler için bir öneri paketi hazırladım. Bu listeye girmeyi hak edip de ismini yazmayı unuttuğum yerler de olacaktır ama onları da denedikçe yazacağımdan kimsenin kuşkusu olmasın.
Her ne kadar son 130 yılın en sıcak yazı olacağı söylense de nemle birlikte kavurucu sıcaklığa alışık olan Doğu Akdenizliler, yeşille mavinin birleştiği sahillerde tatilcileri ağırlamaya hazır. Anamur’dan Hatay’a uzanan 550 kilometrelik sahil şeridinde bu yıl otel ve restoran fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı. Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasıyla bölgeye Arap turistlerin gelmesi bölgede önemli bir sinerji yarattı.