Paylaş
1-Bayramın hakkı verilsin. Çiçek gibi giyinmek... Bayram sofralarını eşle, dostla, akrabayla paylaşmak... Yeryüzündeki ve gökyüzündeki çınarları, büyükleri ziyaret etmek... El öpmek, elden geldiğince, karınca kararınca harçlık vermek... Bir çocuğu sevindirmek, bir büyüğe hürmet etmek... Eski günleri, eski dostları, dostlukları, gelenekleri, görenekleri, değerleri, bayramları yâd etmek... “Öpsene teyzenin elini”, “Oğlum hoş geldin desene”, “Var mı birileri”, “Evlilik ne zaman” diye gençleri sıkıştırmak... “Seni de bayramdan bayrama görüyoruz” diye inceden dokundurmak... “Ölümü öp bir lokma al” diye ısrar etmek... “Bayramda küslük olmaz, öpüşüp barışın hadi” diye aracılık yapmak... Gün sonunda “Nerede o eski bayramlar”a bağlamak candır.
2-Bu kurban başka olsun... Vicdan, merhamet, paylaşmak, yardımlaşmak olsun. Sokaklar, televizyonlar, gazeteler güzel haberlerle dolsun. Sahi yorulmadık mı, yıpranmadık mı bayram günü her yanını al götüren sokaklardan, hayvanların ıstırabından? Öyleyse kurban bağışı için tek adres; Kızılay olsun. Konserve haline getirilen kurban payları ihtiyaç sahiplerine şifa olsun.
3-Kendi kavurmamı kendim yaparım diyenlere... Doğan Kitap’tan çıkan ilk kitabım, ilk göz ağrım ‘Bak Mutfakta Kim Var’dan sac kavurma tarifi geliyor.
Malzemeler: 1 kilogram kuzu eti, üç çorba kaşığı tereyağı, dört-beş adet yeşilbiber, iki-üç adet domates, beş-altı diş sarmısak, karabiber, tuz, kekik
Hazırlanışı: Yıkanmış kuzu etleri ve ayıklanmış sarmısaklar sacın içine konur, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. İçine iki santimetre boyunda doğranmış yeşilbiber ilave edilerek tereyağında kavrulur. Karabiber, tuz ve kekik ilave edilir. Bulgur ya da pirinç pilavı ve halkalar halinde doğranmış domateslerle süslenerek servis edilir.
4-‘Bayram seyran’ demeyin, ‘plogging’ çılgınlığına kapılın... Malum, devir; trend devri. Her trendin askerleri değiliz ama ‘plogging’in başka. İsveç’te doğan, sosyal medyayla büyüyen bu akım; vatana, millete, dünyaya, çevreye, bedenimize hayırlı olsun. İsveççedeki ‘toplamak’ fiiliyle, İngilizcedeki koşu yapmak fiilini aynı havanda döven bu trendin takipçileri hem koşuyor hem de mıntıka temizliği yapıyor. Bozburun kıyılarında çöp toplayan Şebnem-Celal Çapa, kamp yaptıkları koyda plastikleri toplayan Neslihan Atagül-Kadir Doğulu, plajdaki çöpleri temizleyen Beren Saat, Instagram hikâyelerinden takip ettiğimiz üzere Ayvalık’ı pirüpak yapan Işın Görmüş... Dilerim liste böyle uzayıp gitsin. Yaz bitmeden harekete devam, çevreye selam.
5-Çekirdek, gazoz tamamsa yallah açık hava sinemasına! Yazın nostaljisi, bayramın neşesi, açık ara hepimizin sevgilisi... Araştırmalar yapılsın; civarda açık hava sinemaları bulunsun, çekirdek-gazoz alınsın, eş-dost peşe takılsın... Kendi kendine takılmak isteyenlere de bahçede projektör, beyaz bir perde önerisi yapılsın. ‘Herkesin açıkhava sinemasına kimse karışamaz’, bu da böyle bilinsin.
6-Çeşme mi Bodrum mu? Savaş Özbey’le tatlı tatlı atışmamızı artık herkes biliyor. 4 Ağustos tarihli Hürriyet Cumartesi’de, ‘Çeşme-Bodrum 2018’ kıyaslaması yaptık. Ben “Yeter artık, Çeşme’yi Bodrumlaştırmayın!” diye isyan ettim, Savaş oradan yükseldi; “Az Bodrumlaşsanız hiç fena olmayacak!” Gerçi sonra köşesinde okudum, o da 500 TL’lik pizzaya atıp tutuyordu. Hatta şöyle yazmış, “Bayramda tatile Çeşme’ye falan giderseniz haber verin, dördümüz beşimiz birleşip pizzaya gireriz”. Bayramda Çeşme’ye gidenler Savaş’ın eline mum diksin. Çeşmeciler, Bodrumcular kendilerini belli etsin. Hatta yaz bitmeden kendi listelerini belirlesin. Çeşme’de olanlar açık hava konserlerini, canlı performansları da ihmal etmesin.
7-O kaçamak yapılsın... Ege olur, Karadeniz olur, Akdeniz olur. Deniz olmaz da yayla olur, püfür püfür dağ havası olur, yayla havası olur... Hiç görmediğiniz o cennet köşesi olur... Bayram fırsat olsun, içinizde kalan o kaçamaklar yapılsın, ertelenen ne varsa ön sıralara alınsın. Hayat beklesin, iş beklesin hatta çocuklar bile beklesin.
8-Kamp yapmak, bu yazın ve son dakikacıların vazgeçilmezi. Çadırınız, çadır için gereken alet edevatınız, şişme yatağınız, ‘bir tık kalın’ üst başınız, buzluğunuz, sinek-böcekkovarınız tamamsa, ver elini kamp hayatı! Rotalara gelince... Muğla Kelebekler Vadisi, Akyaka Orman Kampı, Çanakkale Kabatepe Orman Kampı, Bolu Yedigöller Milli Parkı, Cunda Ada Camping...
9-Madem bayram vesilesiyle yollardayız, e o zaman yol üstü lezzet durakları da unutulmasın... Çünkü seyahatte yiyip içme yolculuğun şanındandır. Büyük jüri toplandık, sizin için çalıştık. Hürriyet Seyahat’e En İyi 10 Yol Üstü Lezzet Durağı’nı seçtik. Yarın verilecek eki kaçırmayın. Şimdiden afiyet olsun!
10- Şehirde kalanlar, evde kalanlar, konu komşuda, hısım akrabada kalanlar... Bu bayram memleketinizle bayramlaşın. Kendi şehrinizde turist olun. Mesela daha önce hiç görmediğiniz bir yerini keşfe çıkın. İzmir’de kalanlar; Foça, Mordoğan, Yassıca Ada turu yapın. Başkentliler koşun; İncek’te Club Mirador’da serinleyin. Kesmezse, Beypazarı’nda alın soluğu. Gaziantepliler bayramın hakkını hepimiz için verin, damakları şenlendirin. Zeugma Mozaik Müzesi’nde kültürünüze kültür, Dülükbaba’da sohbetinize sohbet katın. Adanalılar, Adana’nın yaz aşkı Yumurtalık’ı unutmayın. Kayserililer, Erciyes demek sadece kar, kış demek değil ya, Erciyes’i bayramda da hatırlayın.
Paylaş