Adana kebabı, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşididir. Adana kebabının servisini yaparken yeşillik, sumaklı soğan salatası veya salata tercih edilir. Peki, Adana kebap nasıl yapılır?
#Adana KebapKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
Adana Kebabı Adana mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik ise, Adana'ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça et ile olmasıdır. Gelinim Mutfakta’ da gelinlerden istenen Adana kebabı ile yeniden gündeme gelen bu eşsiz lezzetin yapılışı malzemeleri haberimizde…
#Adana KebabıDünyaca ünlü bir yemek sitesinin Adana kebabına Margherita pizzanın ardından ikinci sırada yer vermesi, Adana’daki kebapçıları kızdırdı. Adana kebabının emek ürünü olduğunu söyleyen kebapçı ustası Yaşar Aydın, "Pizzanın birinci olmasını sağlayan lobilerdir. İnanıyorum ki bu yanlıştan dönüp Adana kebabını yakında birinciliğe yerleştireceklerdir" dedi.
#Adana KebabıGelinim Mutfakta haftanın üçüncü bölümüyle izleyici karşısına çıktı. Gelinlerin yarıştığı kayınvalidelerin ise puanladığı Gelinim Mutfakta’nın 472. Bölümünde gergin anlar yaşandı. Özlem, puanlama sonrasında Çiğdem Hanım’ın tavırlarına fazla dayanamadı ve sinirden önündeki bardağı alarak yere fırlattı. Gün sonunda ise gelinlerden biri çeyrek altının sahibi oldu. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu?
#Gelinim MutfaktaTürkiye’ye gelen yabancılar yemeye doyamıyor, yurtdışına giden Türkler en çok onları özlüyor. Döneri, kebabı, çiğköftesi, lahmacunu bir yanda, kuru fasulyesi, mantısı, karnıyarığı öbür yanda… Her biri başlı başına ülkeyi sevme sebebi... Peki en iyisi hangisi? Hurriyet.com.tr okurlarına sorduk. Oylamaya 45 bin kişi katıldı, birinci yaprak sarma oldu. Bununla yetinmedik, yemek yazarlarımız Mehmet Yaşin ve Vedat Milor’dan favorileri öğrendik, Türkiye’nin önde gelen şeflerinden görüşlerini aldık. Yemeksepeti.com rakamlarına baktık. Akademisyenlerden, yemek yazarlarından Türk mutfağını neyin özel kıldığını öğrenmeye çalıştık. İşte Hürriyet Pazar’ın dev yemek dosyası…
#ÇiğköfteLüle kebabı, kıymadan hazırlanan bir kebap türü. Uzunlamasına şişe takılıp mangalda yapılır. Çeşitli kaynaklara göre Lüle ve Adana kebabı aynı yiyecektir. Dış görünüşü olarak silah lülesine benzediğinden dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Peki, Azerbaycan lüle kebap nasıl yapılır? MasterChef lüle kebabı tarifi ve malzemeleri...
#Lüle KebabıBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıEv halkının ve gastronominin gündemi yılbaşı sofraları. Bir yandan restoranlar, oteller, balo salonları yılbaşı menülerini hazırlarken diğer taraftanartan hayat pahalılığı, fiyatların yüksekliği nedeniyle yılbaşını evde geçirecek çok büyük bir kitle de evdeki yılbaşı sofrasını nasıl donatacağının derdine düştü.
#BursaAdana mutfağında, Orta Asya göçüyle bölgeye yerleşen Nogayların getirdiği çok farklı bir içecek vardır: Nogay çayı. Süt, çay, tuz ve karabiberin çorba gibi pişirilmesiyle hazırlanan ve genellikle kahvaltılarda tüketilen bu içecek, hiç bilmeyip ilk kez deneyenleri epey şaşırtıyor.
#Adana90’lardan beri kitlesi kemik: “Hep yakışıklı, her daim taş” diyen de var; “Sesi en iyi erkek vokal” diyen de... Şöhreti yakaladığı Kargo grubuyla zaman içinde bir ayrıldı, bir barıştı; ABD’ye gidip döndü; MaSKott grubunu kurdu. En son geçen hafta yeni single’ı “Yine” düştü platformlara. Fakat onu daha büyük işlere yakıştıran hayranlarının aksine, küçük mekânlarda, samimi konserleri tercih ediyor. Sebebini sorunca cevabı şu Koray Candemir’in: “Biraz akışına bırakma, biraz da talih...” Peki bunca karizmaya rağmen özel hayatı mı? Onun yanıtı da başlıkta saklı.
#Koray Candemir90’lardan beri kitlesi kemik: “Hep yakışıklı, her daim taş” diyen de var; “Sesi en iyi erkek vokal” diyen de... Şöhreti yakaladığı Kargo grubuyla zaman içinde bir ayrıldı, bir barıştı; ABD’ye gidip döndü; MaSKott grubunu kurdu. En son geçen hafta yeni single’ı “Yine” düştü platformlara. Fakat onu daha büyük işlere yakıştıran hayranlarının aksine, küçük mekânlarda, samimi konserleri tercih ediyor. Sebebini sorunca cevabı şu Koray Candemir’in: “Biraz akışına bırakma, biraz da talih...” Peki bunca karizmaya rağmen özel hayatı mı? Onun yanıtı da başlıkta saklı.
#Vedat MilorGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenVegan beslenme deyince, pahalı, zor bulunan, ithal malzemeler gelmesin aklınıza. Türk Mutfağı’nın vegan bölümü alanım olduğu için şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki: Türk Mutfağı dünyanın en lezzetli, uygun fiyatlı gastronomik vegan mutfaklarından biridir. Bunu 6 yıldır %100 vegan yaşayan Antakya’lı bir beslenme uzmanı olarak söylüyorum.
#Vegan Karnıyarık