Johnny Ward, 40 yıllık yaşamına birçok ilki sığdırmayı başardı. Çok zor geçen çocukluğunun ardından hedeflerinin peşinde tüm dünyayı dolaşan Ward, bugün kendisini "kararlılık göstermiş normal bir adam" olarak tanımlıyor. İşte film gibi bir hayat hikâyesi...
#SeyahatHavacılık tarihinin en unutulmaz olaylarından biri 1972 yılının Ekim ayında yaşandı. Çoğunluğu genç sporculardan oluşan 45 kişiyi taşıyan bir uçak, And Dağları'nda bir yamaca çakıldı. Ancak bu olayı unutulmaz kılan şey kazanın kendisi değil, uçaktaki yolcuların hayatta kalma çabasıydı. Aradan geçen yarım yüzyılda pek çok kitaba ve filme konu olan kaza sonrası yaşananları, uçaktaki yolculardan biri anlattı...
#Nando ParradoHiç dağcılık deneyimi olmayan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için Everest’in zirvesine tırmandı. Bu yolculuğu anlattığı ‘Tehlikeli Tırmanış’ isimli kitabı geçen ay yayımlandı. Bulgurlu “Zirve yolculuğundan bambaşka biri olarak döndüm” diyor.
#Hakan BulgurluYıldızlara göre 14 Ocak tarihinde doğan kişilerin burcu toprak grubundandır ve bu kişiler oğlak burcudur. 22 Aralık – 21 Ocak tarihleri arasında doğan kişilerin burcu oğlak burcudur. Ama oğlak burcunun bazı özellikleri yükselen ya da alçalan yani dominant burcun etkisinde kalabilir. 14 Ocak hangi burç ve burcu ne? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#14 Ocak Hangi Burç Ve Burcu Ne?“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın” vizyonuyla sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmaları hayata geçiren Arçelik, küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmaya dönük çalışmalarında hedef büyüttü. CEO Hakan Bulgurlu Everest’in zirvesine tırmanmayı deneyecek.
#EverestDünyadaki en büyük 500 küresel şirket, yılda 2.5 gigatondan fazla sera gazı emisyonu üretiyor ki bu ABD ve Çin dışarıda tutulursa, dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla sera gazı emisyonu anlamına geliyor. Paris Anlaşması ışığında küresel ısınmayı 1.5 derecede sabitlemek, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek, atmosfere salınan sera gazlarını azaltmak için şirketlere büyük rol düşüyor.
#İklim DeğişikliğiDünyanın en zor dağı K2’ye tırmanmış az sayıdaki dağcıdan biri olan Tunç Fındık, büyük hedefine bir adım daha yaklaştı. Dünyadaki 8 bin metrenin üzerinde 14 dağa çıkma amacındaki Fındık, bunların 10’una tırmandı. Bu yaz 11. tırmanışını Pakistan’da gerçekleştirecek. Ancak öncesinde de iki kez çıktığı Everest’e bu kez oksijensiz tırmanmayı deneyecek. Fındık’la sıradaki maceralarını konuştuk.
#Tunç FındıkKerem, Fırat ve Özkan... Üç arkadaş 15 yıllık kariyerlerine dokuz aylık mola vererek motosikletleriyle dünya turuna çıktılar. “Hayatımızın macerası” dedikleri dünya turu için bir yıl boyunca plan ve hazırlık yaptılar. Önce motosikletlerini Hamburg’dan gemiyle Santiago’ya gönderdiler, sonra da kendileri uzun bir uçuştan sonra şehre vardılar. Böylece macera başlamış oldu. 'MotoTrio' ekibi, serüvenleri boyunca yaşayacakları deneyimleri, Hürriyet Seyahat’te yazacak. İşte üç kafadarın ilk durağı olan Şili…
#SantiagoEverest Dağı’nda 16 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinden sağ kurtulan Türk öğretim görevlisi Doç. Dr. Gülnur Tumbat yaşadığı dehşeti “Sabah 06.30 gibi duyduk çığı, tam gözümüzün önünde. Bizim kampımız buzula en yakın kamplardan biriydi. Helikopterler döndü, durdu. Sonra ölenler tek tek uzun bir halatın ucunda indirildi. Yaktı bizi. Ölenlerden 5’i bizim ekimizden... Perişan olduk” diye anlattı.
Güney California'dan 9 yaşındaki Tyler Armstrong, babası Kevin Armstrong ve birçok kez Everest'e çıkan Tibetli şerpa Lhawang Dhondup ile Noel arifesinde 6 bin 962 metre yüksekliğindeki Aconcagua Dağı'nın zirvesine tırmandı.
#AconcaguaAmerika’da yaşayan makine mühendisi Erden Eruç, 2007’de sadece kas gücüyle dünyayı gezmek için yola çıktığında 46 yaşındaydı. San Francisco’nun Bodega Körfezi’nden özel yapılmış sandalıyla Büyük Okyanus’a açıldı. 5 yıl 11 gün süren dünya turunda pedal çevirdi, kürek çekti, yürüdü. Sıradışı bir başarıya imza atarken, kurduğu vakıfla çocuklar için eğitim ve yardım faaliyetleri yürüttü. Denizde en uzun süre kalan kürekçi ve kas gücüyle dünya turunu tamamlayan ikinci insan oldu; Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Seattle’daki evinden sorularımızı yanıtlayan Eruç, “Ses getirecek yeni hayallerim var” diyor.
Daha 10 yaşında Afrika'nın en yüksek dağı olan denizden 5 bin 895 metre yüksekte Kilimanjaro, 13 yaşındayken de dünyanın en yüksek dağı kabul edilen 8 bin 848 metre rakımlı Everest Dağı'na tırmanan Romero, dünyadaki 7 kıtada bulunan en yüksek dağlarına tırmanmayı hedefledi. Bunun için çalışmalarına başlayan genç dağcı, Avrupa'da 5 bin 642 metre yükseklikteki Elbruz Dağı'na , Güney Amerika'daki 6 bin 962 metre yükseklikteki Aconcagua Dağı'na, Kuzey Amerika'daki 6 bin 195 metre yükseklikteki McKinley Dağı'na, Avustralya'daki 2 bin 228 metre rakımlı Kosciuszko Dağı'na, tırmandı.Babası ve üvey annesi ile Antarktika'ya giderek denizden 4 bin 892 metre yükseklikteki Vinson Massif Dağı'na tırmanmaya başlayan Jordan Romero, 4 gün sonra zirveye ulaştı. Dünyanın 7 zirvesine daha önce İngiliz George Atkinson, 16 yaşındayken tırmanmış rekor kırmıştı. Böylece Amerikalı Jordan Romero yeni rekorun sahibi oldu.İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA
#HtvsporAlzheimer hastalığına karşı gönüllü destek veren dağcı ve Alzheimer aktivisti Alan Arnette, Alzheimer'in hastalar, yakınları ve toplum için oluşturduğu soruna dikkat çekmek amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde, Kilimanjaro'ya tırmanacak.
#AlzheimerrErden Eruç, sadece kas gücüyle dünyayı dolaştığı, “Devr-i Alem” yolculuğunda kürek çektiği tekne, kano ve bisiklet dışında araç kullanmıyor. ABD’de yaşayan ve San Francisco’dan denize açılan Eruç şu anda, turunun tam ortasında. Kürekle okyanus geçmiş ilk ve tek Türk. Eruç, dünyada üç okyanusu kürekle geçen ilk ve tek kişi. Yaşayan en deneyimli okyanus kürekçisi Erden Eruç’la, ailesini ziyarete İzmir’e geldiğinde sohbet ettik.
Survivor Aslanlar Kanaryalar’nın Doktor lakaplı yarışmacısı Diş Hekimi Dr. Dt. Halit Emre Kavlak, yarışmada yaşadıklarını Ankara Hürriyet okurları için paylaştı. Çok yönlü kişiliğe sahip olan Kavlak, diş hekimliğinin yanı sıra tarımcılıktan, profesyonel dağcılığa kadar birçok işi, bir arada yapıyor.
Şili Patagonyası’ndaki yolculuğumda bu hafta daha da güneye indim. Aysen Fiyordu’nda kıyı kıyı gidip, insanlardan uzakta, vahşi doğanın tadını çıkartan fok balıklarıyla tanıştım. Dev buzulun nasıl yok olmaya başladığını izledim. Gölleri, dağları aşıp Şili Patagonyası’na veda ettim. Bu hafta vahşi doğanın içinde yaptığım bu büyüleyici yolculuğu sizinle paylaşacağım.