Güncelleme Tarihi:
Tunç Fındık, Arjantin’den döneli henüz saatler olmuştu. Daha valizini bile açmadığını söylüyordu söyleşiye geldiğinde. Orada da bir dağa tırmanıp dönmüş. 7 bin metreye yakın Aconcagua Dağı’na çıkmış, antrenman amaçlı... Basitçe anlattığı bu dağ bile normal bir insanın sınırlarının çok üzerinde... Zaten hayatının büyük kısmını da dağlarda geçiriyor Tunç Fındık. Boşta kaldığı zamanlarda da şehirde oluyor. Kendisiyle de böyle bir boşluğunda buluştuk.
Aslında o şimdiden Türkiye tarihine adını yazdırdı bile. Bugüne kadar 8 bin metrenin üzerindeki 11 zirveye çıkan kimse yok. K2 zirvesinde fotoğrafı olan başka bir Türk de...
Dünyada 8 bin metrenin üzerinde yüksekliğe sahip sadece 14 dağ var. Bu dağların tamamına tırmanmış 32 dağcının izinden yürüyor Fındık. İkisi farklı rotalardan olmak üzere Everest’e iki kez çıktı, toplamda da 14 dağın 10’una da çıkmayı başardı. Son dört tırmanışını da yaptığı zaman 33. olarak adını bu kez dünya dağcılık tarihine yazdıracak. Projesi kapsamında son çıkışını 2014’te gerçekleştirdi. Dünyanın en yüksek 11. dağı Çin’deki ‘Gasherburm 2’ye çıktı. 2015’te ise Pakistan ve Çin sınırında yer alan dünyanın en yüksek 12. dağı ‘Broad Peak’i denedi. Olmadı. Çığ tehlikesi vardı. Yarıda bıraktı. Tıpkı daha önce Annapurna’da olduğu gibi... Çıkan her iki dağcıdan birinin hayatını kaybettiği, çığ riskinin yüksek olduğu Nepal’deki Annapurna’ya da bir deneme yapmıştı. Ancak Fındık’ın önünde giden dağcıların üzerine çığ düşünce vazgeçmişti.
BU KEZ ‘OKSİJENSİZ’ EVEREST
2016’da herhangi bir deneme yapamadı. Gözünde bir sorun oldu. Odun keserken gözüne gelen bir odun parçası tırmanışlara ara vermesine neden oldu. Ancak şu anda eski formuna döndü. Antrenmanını da Arjantin’de tamamladı. Üstelik aradığı sponsorluk desteğini de buldu. İstanbul’daki üçüncü havalimanını yapan konsorsiyum, Fındık’ın bundan sonra yapacağı dört tırmanışın da destekçisi olacak.
Sırada 12. tırmanışı var. Pakistan’daki ‘Gasherbrum 1’ zirvesini ya da daha önce vazgeçtiği ‘Broad Peak’ tırmanışını deneyecek. Hangisinin iklim şartları daha uygunsa ona çıkış yapacak. Hedef 2017’nin yaz ayları... Bu iki dağın özelliği dünyanın en yüksek 11. ve 12. zirveleri olmaları. Ancak bu büyük planın öncesinde Fındık, yine daha önce Türkiye’den kimsenin denemediği bir şeyi yapacak, Everest’e oksijen desteği olmadan çıkacak. Fındık, “Nisan ayı gibi bu çıkışı yapmayı istiyorum. Daha önce oksijenle iki farklı rotadan iki kez çıkmıştım. Bu kez farklı bir deneyim olacak benim için” diyor... Fındık bunu da gerçekleştirirse Everest’in zirvesinde üçüncü kez Türk bayrağını açmış olacak. Bu arada Türkiye’de Everest’in zirvesini görmeyi başaran sadece 17 kişi bulunuyor.
HAYALLERİNDEN VAZGEÇMİYOR
O, tüm bu planlarını, yaptıklarını ve de yapacaklarını tıpkı Uludağ’a ya da Erciyes’e gidecekmiş gibi çok rahat bir şekilde anlatıyor. Aslında en ufak bir tedbirsizliği ya da doğanın anlık bir kötü oyunu, onun ölümüne neden olabilir. Bunun farkında. Risk her zaman var ama hayallerinden de asla vazgeçmeyeceğini söylüyor.