Paylaş
? Ne üzerine eğitim aldınız?
? Bornova Anadolu Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde makine mühendisliği yüksek lisansı yaptım. ABD Ohio Üniversitesi’nde doktoraya başladım ama tezimi tamamlamadan danışman olarak çalışmaya başladım. İşletme üzerine MBA yaptım ve ABD’ye yerleşerek Seattle’da yaşamaya başladım.
? Spor yapıyor muydunuz?
? Dört yaşında kayak yapıyordum. 11 yaşımda babam beni Erciyes Dağı’na çıkarttı, Eğridir Gölü’nde yüzmeyi öğrendim. Ortaokul, lise çağlarımda güreş, disk atma, atletizm yaptım, maraton koştum.
Madagaskar’da Türk fırkateyni ile 29 ekim kutladık
? Devr-i Alem yolculuğunuza nereden başladınız?
? 2007 yazında San Francisco’daki Bodega Bay’dan Avustralya’ya ulaşmak üzere çıktım. Fakat güneydoğudan aldığım güçlü rüzgarlar beni Ekvator’un güneyine geçirmedi ve batıya sürüldüm. Papua Yeni Gine’ye varmak üzereyken 312’nci günümde fırtına mevsimi başlayıp, ilk tayfun oluşup bana ikmal yapılamayınca Filipinli balıkçılardan yardım alarak tekneyi kaldırdık.
? Yolculuğa tekrar ne zaman devam ettiniz?
? Fırtına mevsimi bitince aynı noktadan devam ettim, 21 gün kürek çekerek Papua Yeni Gine’den karaya çıktım. Sonrasında Avustralya’ya kürek çektim, 2-3 hafta kanoyla timsahların arasından ilerledim. Bir müddet bisikletle ilerledim, teknem konteynerle aktarıldı. Yani sonuçta hep kas gücüyle gittim.
? Avustralya sonrası nerelere gittiniz?
? Hedefim Madagaskar’dı ama hava şartlarını dikkate alınca Kenya’ya yöneldim. Fakat deniz kuvvetlerimiz beni izleyerek korsan faaliyetlerini bildirdiğinden tekrar yolumu değiştirdim ve Mozambik’e vardım. Hatta 30 Ekim günü Madagaskar’ın ucunu geçtiğimde 280 mürettabatlı Gaziantep Fırkateyni gelip beni buldu ve bayrağımızı dalgalandırdık. O sularda, en son Emir Ali Reis varmış ve 1579’da Mombasa’yı terk etmiş. Güzel bir anı oldu.
Birlikte tırmandığım arkadaşım düşüp ölünce projeye karar verdim
? Dünyayı gezme projesi nasıl ortaya çıktı?
? İlk 97’de belirmişti. Sonrasında bu saplantı oldu bende. Fikrimi paylaştığım birçok kişi, ‘Nasıl yapacaksın’ derken bir tek İsveç’ten Nepal’e bisikletle giden ve Everest’e tırmanan Göran Kropp, ‘Ne zaman başlıyorsun’ dedi. Aynı fikirleri, duyguları paylaştığınız kişiler işe hemen başlanabileceğini söylüyor size.
? İyi de iş güç, rutin hayat ne zaman gerçeğe döndü proje?
? 2000 yılında Amerika’daki krizde işten çıkarıldım. İlkyardım ve dağ rehberliği kurslarına gittim. Beni hep destekleyen Göran Kropp ile 2002’de kaya tırmanışı yapıyorduk ve o düşüp öldü. İşte o an hayalini kurduğum Devr-i Alem Projesi’ni yapmaya karar verdim.
Kasırgalar, girdaplar yolumu kesti, rotamı değiştirdi
? Afrika’ya nereden çıktınız?
? Mozambik’e ulaşmaya çalışırken Comores Adaları’nın arasından geçerken anaforlarla karşılaştım ve doğuya çekilince Madagaskar’da karaya çıkmak durumunda kaldım. Teknemi orada bıraktım, kasırga mevsimini geçirince yolculuğuma oradan devam edeceğim.
? Şimdi nerelere gideceksiniz?
? Madagaskar’dan, Afrika kı-
tasında Mozambik ya da Tanzan-ya’ya gideceğim. 6 Zirve Projesi kapsamında Klimanjaro’ya çıkacağım. Sonrasında Namibya’ya pedal basıp oradan Atlas Okyanusu’nun güneyine açılıp belki Fas’a giderim. Sonrasında Brezilya’ya kürek çekeceğim. Arjantin, Şili sınırındaki Santiago’nun doğusundaki Aconcagua zirvesine çıktıktan sonra başlangıç noktam olan San Francisco Bodega Bay’e döneceğim.
? Devr-i Alem ne kadar sürecek?
? Devr-i Alem’i bitirmem 2-3 yıl sürer. Tabii mevsimlere ve hava durumuna çok bağlıyım. Mesela ara verip Amerika’ya oradan da Türkiye’ye geldim. Ana sponsorum Bursa’daki Aktaş Grup ile buluşacağım.
Başta sponsor bulamayınca emeklilik fonlarımızı bozdurduk
? Aileniz, eşiniz ne dedi?
? Nişanlım da bana destek verdi. Emeklilik fonlarımızı bozdurduk ve projeye başladık. ‘Sponsor olur mu, olursa başlarız’ diyorduk hep ama karar verince hemen başladık ve arkadaşımın cenazesinden dönerken haritamı çizip kas gücüyle yola çıkmaya karar verdim.
? ‘Kasla Git’ projesi kapsamında bir de 6 zirve var sanıyorum. O nasıl gerçekleşiyor?
? 6 Zirve Projesi kapsamında 2003’de Seattle’da Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası olan Alaska’daki Mc Kinley’e çıktım. 9 bin kilometreyi bisikletle katettim. Sonrasında Avustralya’nın en yüksek noktası Kosciuszko, Afrika Klimanjaro...Ve diğer kıtaların en yüksek noktaları olacak.
Kontrplak teknem kas gücüyle gidiyor motoru benim
? Tekneniz nasıl bir tekne?
? 7.10 boyunda, 1.80 eninde kontrplak bir tekne. Güvertesi kapalı ve tahliye delikleri olduğundan su tutup batması mümkün değil. Arkada kabini olan özel yapılmış bir tekne. Sadece kürekle, kas gücüyle gidiyor, yani motor benim.
? Hiç teknoloji kullanmıyor musunuz?
? İletişimde ve hava durumu tespitte interneti kullanıyorum. Güneş panelleriyle elektrik topluyor, akü şarj ediyorum , tuz artıma cihazıyla deniz suyundan tatlı su yapıyorum. Kurutulmuş yiyeceklerimi , kaynar su ekleyip yiyorum.
Demir atıp uyumak benim için büyük lüks
? Gece de kürek mi çekiyorsunuz?
? Karaya yakınsam, mercan kayalıkları, akıntı varsa sürekli çekiyorum. Az uyuyup çok kürek çektiğim oldu. Demir atmak büyük lükstü, atamadığımda rahat uyuyamıyordum.
? Okyanus dalgaları yüksek olmuyor mu?
? Uzaktan ve yaygın gelen ölü dalgalar beni çok etkilemez. Ama rüzgarın yarattığı çapraz dalgalar beni örseler. Mesela Hint Okyanusu’nda ölü dalgalarla, rüzgar dalgaları birleşince tekneyi çok yatırıyordu. Ama teknenin yapısı itibariyle batması pek mümkün değil.
Denize sırtımızı dönmüşüz hakkını vermiyoruz
? İzmir deniz sporları yönünden pek zayıf.
? Bu, Türkiye’nin problemi. Denize sırtımızı dönmüşüz . 97’den beri Atlas Okyanusu’nda kürek yarışları yapılır bizden katılan yoktur. 2006’da Atlas, 2007’de Pasifik ve Hint okyanuslarını geçtim. Londra merkezli Okyanus Kürekçileri Derneği ‘3 Okyanus’u Küreklemiş İlk Kişi’ ilan etti beni. Gençlerin feyz alıp heveslenmelerini umuyorum.
Paylaş