En sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatAvustralya’da yaşayan 32 yaşındaki Batuhan Mutlu’ya ani başlayan sol yan tarafındaki ağrı nedeniyle gittiği hastanede sol böbreğinde saptanan taşlar nedeniyle acil açık ameliyat önerildi. Tedavi için Türkiye’ye gelen Batuhan Mutlu, Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orçun Çelik ve ekibi tarafından yapılan Da Vinci Robotik Cerrahi ile yapılan robotik piyeloli totomi cerrahisi ile yeniden sağlığına kavuştu.
#1Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Kağan Çangır'ın, kardiyoloji stajında gönüllü denek olduğu tetkiklerde kalbinde delik olduğu belirlendi. Çangır, hocaları tarafından gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuştu.
#MuğlaSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Soyer. “Bel fıtığı nedir?” sorusu başta olmak üzere riskleri, tanısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilenleri sordum, Dr. Ahmet Soyer siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırGösteri dünyasının en göz önünde ailelerinden biri olan Kardashian- Jenner ailesinin üyeleri geçtiğimiz hafta korku dolu bir süreç yaşadı. Öyle ki gözlerine uyku bile girmedi. Çünkü Travis Barker ile evliliğinden ilk, eski ilişkisiyle birlikte dördüncü bebeğini dünyaya getirecek olan Kourtney Kardashian büyük bir tehlike atlattı. Hem de karnındaki oğluyla birlikte.
#Kourtney KardashianKasık fıtığı, karnın içinde bulunan bağırsak ve diğer organların dışarı doğru gitmesi sonucu cilt altında oluşan ağrı ve şişliktir. Erkeklerde daha fazla görülen kasık fıtığı karın içi basıncı arttığı zaman dışarıdan görülebilecek büyüklükte olmaktadır. Kadınlarda az görülen kasık fıtığı tedavi edilmediğinde büyüyerek şişer ve çeşitli hastalıklara yol açar. İşte, detaylar.
#Kasık FıtığıSigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, bazı kronik hastalıklar ve daha bir çok etken nedeniyle bacaklarda görülme sıklığı her geçen gün artan damar tıkanıklığı, genellikle 50 yaş üzerinde yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, bacaklarda damar tıkanıklığına neden olan 8 önemli nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Damar TıkanıklığıMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır. Peki, miyom ameliyatı nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Miyom NedirPROSTATIN tüm erkeklerde bulunan bir salgı bezi olduğunu belirten Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Uygar Miçooğulları, yaşamın belli bir döneminde özellikle erken ergenlik döneminde ve ilerleyen yaşlarda prostatın büyüdüğünü söyledi. Bazı erkeklerde dışa doğru büyürken bazı erkeklerde içe doğru büyüdüğünü ifade eden Miçooğulları, ilerleyen yaşlarda bazı semptomlar oluşturabildiğini kaydetti. Bu semptomların sık idrara çıkma, idrar yaparken çatallanma, kesik kesik idrar yapma, bazen idrar kaçırma, idrar yolunda kanama, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliğine kadar varabilen tablolarla karşımıza gelebiliyor. Gece sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi gibi bazı belirtiler de gösterebilir. Bu belirtiler olduğu zaman çok gecikmeden bir üroloğa muayene olunmasında fayda var” dedi.
#1Çocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#HisteroskopiMide kanaması, üst gastrointestinal sistemin kanama türleri arasında yer almaktadır. Tüm sindirim sisteminde yer alan kanamalar arasında sık sık karşılaşılan bir durum olarak bilinir. Akut olan mide kanaması 1 ila 6 hafta arasında sürerken, 6 haftadan daha fazla sürede devam eden kanama kronik türde olan mide kanaması olarak tanımlanır. Kanama fark edilmez ya da tedavi edilmezse bu hastalık hayati önem taşıyan bir hale gelir. 60 yaş ve 60 yaşından daha üzeri olan kişilerde görülme oranı diğer yaşlara nazaran daha fazladır. Belirtileri ise kişiden kişiye değişiklik gösteren bir durumdur. Peki, mide kanaması nedir ve neden olur? Ölüme neden olur mu tüm detayları ile derledik.
#Mide KanamasıADANA'da koronavirüsü ayakta atlatan 80 yaşındaki Ali Öküzcü, yakalandığı mide kanserini de başarılı bir tedavi ile yendi. Yaşı ve hastalıkları nedeniyle riskli bir ameliyatla midesindeki kanserli tümör alınan Öküzcü, hastaneden kendisini bir an bile yalnız bırakmayan 60 yıllık eşi Yeter Öküzcü (76) ile el ele çıktı.
#KoronavirüsYaşlanmayla birlikte görülen prostat büyümesinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Özel Egepol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Zafer Akar, 50 yaş üstü her erkeğe mutlaka yılda bir defa ürolojik değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Akar, prostat bezinin 50 yaşından sonra büyümeye başladığını ifade ederek bu bezin büyümesiyle birlikte idrar yolunun daraldığı ve işeme şikayetlerinin oluştuğu bilgisini verdi.
#1Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesteroldan zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Prostat KanseriEkol Hastanesi’ndeilk defa bir beyintümörü, iki cerrahibranşın ortak çalışmasısonucu başarılı birşekilde çıkarıldı. KBBuzmanı Doç. Dr. ÇağlarÇallı ile beyin ve sinircerrahisi uzmanı Opr.Dr. Günhan Güngör’üngerçekleştirdiğiameliyat, kapalıyöntemle burundangirilerek endoskopikcerrahiyle yapıldı.
#İzmirBirçok operasyon, karın bölgesini açmak için “bikini” veya “yukarı bakan gülen ağız” şeklinde yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Buna açık ameliyat denir. Hastalar genellikle ameliyatı takiben birkaç gün hastanede kalırlar ve gerekli fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak 2 ila 6 hafta içinde işe dönebilirler.
#LaparoskopiOrganlarımızın beslenebilmesi ve çalışabilmesi için gerekli oksijen ve besinler kanla taşınır. Kalbimiz, kanın vücudumuzun en uç noktalarına kadar ulaşabilmesi için bir pompa gibi çalışır. Bu pompa güçlü değilse, organlarımız yeterince beslenemez. Kalbin pompa fonksiyonunun bozulması kalp yetmezliğidir.
#Kalp Yetmezliği