50 yaş üstü her erkek prostatına baktırmalı

Güncelleme Tarihi:

50 yaş üstü her erkek prostatına baktırmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2021 18:29

Yaşlanmayla birlikte görülen prostat büyümesinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Özel Egepol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Zafer Akar, 50 yaş üstü her erkeğe mutlaka yılda bir defa ürolojik değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Akar, prostat bezinin 50 yaşından sonra büyümeye başladığını ifade ederek bu bezin büyümesiyle birlikte idrar yolunun daraldığı ve işeme şikayetlerinin oluştuğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı


Op. Dr. Zafer Akar, “Prostat bezi idrar yolunun etrafını saran ve meniyi depolayan bir bez. Bu bez 50 yaşına kadar normal boyutta oluyor, sonra büyümeye başlıyor. Yaş ilerledikçe her erkekte prostat büyüyor. Erkeklerde bazı durumlarda prostat büyük olsa bile işeme sorunu görülmüyor. Bazısında ise direkt prostat mesanenin içine doğru büyüyor veya idrar yolunu kapatması nedeniyle işeme şikayetini artırıyor. Prostat büyümesinin sertleşmeye ve boşalmaya direkt bir etkisi yok. Ancak hasta idrarını tam olarak yapamadığından mesanede idrar kalması bazı şikayetlere ve zaman içinde kronik enfeksiyon gelişmesine neden olabiliyor. Bu durum prostat iltihabına ve sonrasında da sertleşme sorununa neden olabiliyor. Prostat iltihabı, işeme sorunu, kasık ağrıları ve sertleşme problemiyle kendini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

KAPALI YÖNTEMLE AMELİYAT
Prostat cerrahisi hakkında bilgi veren Dr. Akar, “Prostatın normal boyutu 20 cc’dir. 120 cc’ye kadar kapalı ameliyatla hastanın yakınmaları düzeltilebilir. Daha büyük boyutlarda prostat büyümesi için açık ameliyat yapılması gerekebilir. Prostat ameliyatlarında öncelikle tercihimiz endoskopik kapalı yöntemdir. Bu operasyonun prostat çok aşırı büyümeden zamanında yapılması gerekir. Kapalı ameliyatta hastanın iyileşme süresi daha kısadır. Spinal anesteziyle yani belden aşağı vücut kısmının anestezisi ile ve endoskopik kapalı yöntemle yapılan operasyon yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Hasta genellikle bir gece hastanede yatar. Normal günlük yaşamına da 1 hafta sonra dönebilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!