Güncelleme Tarihi:
Kasık Fıtığının oluşmasına neden olan birçok faktör bulunur. Bunların başında ağır kaldırma, öksürme, ıkınma ve kasık bölgesini zorlayan aktiviteler gelir. Kadınlarda görülen kasık fıtığı gebelik ve zorlayıcı aktiviteler sonucu oluşabilmektedir.
Kadınlarda Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Kadınların kasık bölgesinde görülen şişlik kasık fıtığının belirtileri arasındadır. Kasık bölgesinde fıtıktan kaynaklı ağrı, hassasiyet ve basınç hissedilmektedir. Kadınlardaki kasık fıtıklarının boyutu küçük olduğu için fark edilmesi zordur. Bu nedenle hastada bu belirtilerin hepsi bir arada olacağı gibi hastalık hiçbir belirti de göstermeyebilir.
Kasık fıtığı ağrıları öğünlerden sonra daha fazla hissedilir. Fıtığın karın içine uyguladığı basınç attığında hastanın şikayetleri de artmaktadır. Bağırsakların fıtığın bulunduğu keseye girip çıkması sindirim sisteminin düzenli çalışmasına engel olarak kabızlığa neden olur.
Kadınlarda kasık fıtığı; bulantı, kusma, gaz, büyük abdest, iştahsızlık, ateş, morarma ve kızarma gibi durumlarla kendini gösterir. Morarma ve kızarma belirtileri olan fıtığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir aksi taktirde bağırsaklara kan gitmesine engel olarak çürüme ve delinme gibi enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır.
Kasık Fıtığı Nasıl Anlaşılır ve Nerede Olur?
Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki yumuşak bölümden iç organların aşağı doğru sarkması sonucu ile anlaşılabilmektedir. Ayakta fark edilmesi daha kolay olan fıtık yatarken fark edilmemektedir. Kasık fıtığının boyutu büyük ise dışardan bakıldığında tanısının konulması kolaydır. Ancak kadınlardaki kasık fıtıkları küçük olduğu için fark edilmesi kolay olmamaktadır. Kasık fıtığının anlaşılması için doktor muayenesi gereklidir. Kilolu olan hastalar için fıtık muayenesi ultrason ile bakılarak anlaşılabilmektedir. Bazı durumlarda MR teşhisi ile de kasık fıtığı tanısı konulabilmektedir.
Kasık fıtığı karın içi basıncının artmasına neden olan faktörlere bağlı olarak kasık bölgesinde oluşan bir hastalıktır. Kasık fıtığı kadınlarda doğumdan sonra gelişebilecek bir hastalıktır. Aşırı kilo alma ve verme, kronik öksürük, büyük abdesti ve idrarı yaparken güçlük çekme de kadınlarda fıtık oluşumunu arttıran sebepler arasındadır.
Kasık Fıtığı Kısırlık Yapar mı ve Tedavisi Nasıldır?
Kasık fıtığının doğurganlık üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Kadınlarda görülen kasık fıtığı femoral fıtık çeşidi olmaktadır. Kasık fıtığını tedavi etmenin en yaygın yolu cerrahi müdahaledir. Çünkü kasık fıtığının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kasık fıtığı için yapılacak cerrahi müdahaleler açık ve kapalı olmak üzere farklı şekillerde olup direk ve indirek fıtıklar açık yöntem kullanılarak tedavi edilmektedir. Kadınlarda sık görülen femoral fıtıklar aşağıda kaldığı için açık ameliyat yöntemi tedavi edilmeleri zor olmaktadır. Bundan dolayı kadınlarda fıtık tedavisinde laporaskopik yöntem kullanımı tercih edilmektedir.
Kasık fıtığı robotik cerrahi yöntemi ile kapalı olarak da uygulanabilmektedir. Bu yöntem hastanın iyileşme süresini kısaltmaktadır. Cerrahi müdahale sonrasında görülen ağrı, enfeksiyon, kan kaybı gibi durumlar daha az miktarlarda görülür. Robotik cerrahi yöntemi kasık bölgesine küçük kesiler açılması suretiyle yapılmaktadır. Bu yöntem hastanın yara izinin az belirgin olmasını sağlar. Robotik cerrahi yöntemi ile hastanın normal yaşamına kısa sürede döneceği ifade edilmektedir.
Kasık fıtığı tedavisinin amacı fıtık kesesinin karın içinde bulunan bölüme yerleştirilmesi ya da oradan çıkarılmasıdır. Cerrahi müdahalede fıtığa neden olan bölüm kapatılarak bir daha nüks etmemesi için yama kullanılarak sağlamlaştırılması amaçlanmaktadır.