Kendi en büyük mücevher olan bu kadim kenti, geçmişin ve bugünün hikâyeleriyle anlattığımız ‘İstanbul’un 100 Mücevheri’ yayımlandı. Kitabı, Zeynep Şahin Tutuk ve benzersiz fotoğrafları çeken Halit Bilen ile beraber hazırladık. Bu şehre aşkımı, onu anlatma tutkumu bilirsiniz... Binlerce mücevher barındıran bu çok boyutlu kente farklı bir açıdan baktığımız kitabımızdan 10 nadide pırlanta seçtim size bu hafta.
#İstanbulBu hafta size çocukluğumun geçtiği ve İstanbul aşkımın başladığı yerden, bana göre hâlâ İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kandilli’den bahsetmek istiyorum. Günümüzde modern şehrin içinde kaybolmuş gibi dursa da geçmişinde Osmanlı’nın en şaşaalı dönemlerine, romantik kayık gezilerine ve âşıkların söylediği şarkılara şahitlik etmiş bu semt.
#KandilliOsmanlı İmparatorluğu’nun son, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarının tanığı Dolmabahçe Sarayı, zarafetiyle büyüleyen Ortaköy Camisi, Beyazıt’taki Yangın Kulesi, hâlâ hizmet veren Selimiye Kışlası ve daha niceleri... Bu hafta, İstanbul’a karakterini kazandıran en önemli yapılar arasındaki bu binaların mimarı olan Balyan ailesinin izini birlikte sürelim.
#Seyahatİstanbul’u en çok bayram zamanı seviyorum, tüm şehir bana kalmış gibi geliyor. Bu bayramı Napolyon’un “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu” dediği şehirde geçirecekseniz size sıra dışı bir ailenin eserlerini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Bir Ermeni aile olan Balyanlar, dışarıdan bakıldığında göze oldukça sade görünen, ancak süslemelerin daha çok içeride yoğunlaştığı eski Osmanlı tarzını tamamıyla ters yüz etmişler. Süsleme sanatının tüm inceliklerinin dış cephede de bonkörce kullanıldığı batı tarzını eserlerine uyarlamışlar. İstanbul’un neredeyse her köşesinde eserler bırakmışlar.
#Balyan AilesiŞehirde artık önümüz, arkamız, sağımız, solumuz Arap turist. Tatil için Türkiye’yi ve özellikle de İstanbul’u tercih eden Arapların sayısında son yıllarda büyük artış var. Peki Araplar bu şehri neden bu kadar seviyorlar? İstanbul’da kendilerini ne kadar rahat ve özgür hissediyorlar? En çok nerelere gidiyorlar, hangi müzeleri, hangi alışveriş merkezlerini tercih ediyorlar? İşte bu soruların cevabını Taksim’den Büyükada’ya kadar şehrin dört bir yanına yayılmış Araplara sorduk. Ortaya tek bir yanıt çıkmadı. Çünkü onlar da tek tip insanlar değil. Ancak birleştikleri bir nokta var. “Biz Türkiye’yi çok seviyoruz ama burada bize kaba davranılıyor ve Türklerin yüzü gülmüyor” diyorlar.
#Arap TuristNaz Elmas, şimdilerde “Nefes” dizisinde rol alıyor. Yeni dizisinde bir çello sanatçısını canlandıran Elmas, İstanbul Life dergisinin sorularını dizinin çekildiği Abud Efendi Yalısı’nda yanıtladı. Boğaz’a nazır yalıda oyunculuk serüvenini ve “Asla ayrı kalamıyorum” dediği İstanbul’u anlattı.
Osmanlı’da kullanılan ‘Sahilhane’nin karşılığı olan yalı, Yunanca’da sahil, deniz kıyısı anlamında bir kelime. ‘İçinden deniz geçen tek şehir’ unvanına sahip olan İstanbul ise yaklaşık 2700 yıllık bir tarihe sahip. Yerleşimin yüzyıllar boyu Sarayburnu-Edirnekapı arasındaki Tarihi Yarımada’da olduğu şehrin boğaz bölgesindeki yapılaşma, Bizans döneminde manastırlar ve balıkçı köyleriyle başlamış. Özellikle Lale Devri’nden sonra boğaz gerdanlığının üzerine inci gibi yalılar dizilmiş...
Yeni Zelanda'dan l. Dünya Savaşı'na katılmak üzere, sanki kitaplarda anlatılan maceralardan birine atılıyormuş hissiyle yola çıkan askerlerden birine ait körüklü bir fotoğraf makinesinin ve onun içinden çıkan fotoğrafların hikayesi bu. Fotoğrafları çeken belli değil, sadece gölgesi vurmuş bazılarının üstüne.Albümün 92 yıl gizli kalan hikayesi Emine Çaykara tarafından şimdi Emanet Gölge adıyla kitaplaştırıldı.