Sanat dünyası hareketli bir yılı geride bırakıyor. 2022’nin sergilerini Hürriyet Kitap Sanat ekibi ve sanat yazarlarından oluşan 11 kişilik jüri değerlendirdi. Sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, SALT’ta açılan ‘Sahnede 90’lar’ sergisi ilk sıraya yerleşti.
#2022 En İyi SergilerSon dönemde sergilere ve fuarlara ilgi büyük. Instagram ve TikTok hesaplarında bol bol sanat eserleri paylaşılıyor. Bu ilgiyi olumlu bulanlar “Sergilerle ilgili heyecan yaratmak sosyal medya sayesinde kolaylaştı” diyor. Ama herkes aynı görüşte değil: “Hızlı görme, hızlı tüketme, hızlıca ‘beğeni alma’ baskısı hem sanatçıların üretim süreçlerini hem de sanat kurumlarının kimliğini değiştirmeye uğraşıyor.”
#SergiDünyanın sayılı koleksiyonerlerinden olan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un evinden 500 yıllık İznik çinisi maşrapa çalındı. Kıymet Takdir Komisyonu esere 5 bin lira değer biçti. Bu bedel Ömer M. Koç’tan tahsil edildi. Eserin çalındığı bilgisi de koleksiyonerler ve antikacılara uyarı olması için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinden duyuruldu.
#GazetehaberleriOsmanlı İmparatorluğu’nın son döneminin önemli yapılarından biri olan Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ile ‘İçimdeki Çocuk’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Abdülmecit Efendi Köşkü, pazartesi hariç haftanın her günü 11:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Peki, Abdülmecit Efendi Köşkü nerede? İçimdeki Çocuk sergisi ne zamana kadar devam edecek?
#Abdülmecit Efendi KöşküOsmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli yapılarından Abdülmecid Efendi Köşkü, 10 Kasım’a kadar Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ağırlıyor. 16’ncı İstanbul Bienali süresince açık olacak ‘İçimdeki Çocuk’ta 60 kadar sanatçının 100’den fazla eseri var. Hepsi de imkânsızın tanımını bilmeyen çocuk aklını dinlemeye davet ediyor.
#Küçük PrensOsmanlı İmparatorluğu’nun son döneminin önemli yapılarından biri olan Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü, 16. İstanbul Bienali süresince Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç koleksiyonundan eserler ile ‘İçimdeki Çocuk’ sergisine ev sahipliği yapıyor.
#Abdülmecid Efendi Köşkü15. İstanbul Bienali devam ediyor, henüz gitmediyseniz 12 Kasım’a kadar vaktiniz var. Özellikle bir sergiyi kesinlikle kaçırmayın. Çünkü İstanbul’daki en güzel 19. yüzyıl yapıları arasında yer alan ve normalde ziyaret edemeyeceğiniz bir köşk bienal kapsamında kapılarını açtı; Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü. Bu arada sizinle son zamanlarda gittiğim ve çok etkilendiğim müzeler ile sergileri de paylaşmak istedim.
#Müzeİnsanlarla yan yana duran doğaüstü yaratıklar, kapı bekçisi gergedanlar, sırt üstü can çekişen aygırlar, hırkasının altına gizlenmiş korku içindeki insanlar... Tarihi Abdülmecid Efendi Köşkü’nde başladığı günden itibaren büyük ilgi gören ancak son günlerde küçük bir grubun saldırısıyla gündeme gelen ‘Kapı Çalana Açılır’ sergisinde yer alan çarpıcı eserlerin hikâyeleri...
#KitapsanatKoç Holding, İstanbul’da 15’inci İstanbul Bienali’yle eş zamanlı olarak düzenlenen "Kapı Çalana Açılır" sergisine ev sahipliği yapan Abdülmecid Efendi Köşkü'nün ibadethane ya da kutsal ziyaret yeri olarak hiç kullanılmadığına dikkat çekti.
#Koç HoldingİSTANBUL’da Abdülmecit Efendi Köşkü’nde sergilenen Ömer Koç koleksiyonu eserlerine saldırdığı iddiasıyla gözaltına alınan Mahmut A. suç makinesi çıktı. Bolu BBP eski İl Başkanı Mahmut A’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretin de arasında bulunduğu 24 suç kaydı çıktı.
#SergiÜsküdar Bağlarbaşı'nda Abdülmecid Efendi Köşkü, İstanbul'da 15?inci İstanbul Bienali'yle eş zamanlı olarak düzenlenen "Kapı Çalana Açılır" sergisine dün öğle saatlerinde bir grup saldırdı. Güvenlikçiler tarafından dışarıya çıkarılan gruba sergiyi gezenler de tepki gösterdi. Yaşananlar o sırada içeride bulunanlar tarafından görüntülenip sosyal medyada paylaşıldı.
#SergiHürriyet Tarih Dergisi’nin 25 Aralık 2002 tarihli sayısında ‘Baltacı efsanesi meğer masalmış’ başlıklı bir yazı yayınlamış ve çapkınlık tarihimizin en meşhur macerasının, Baltacı Mehmed Paşa ile Rus Çariçesi Katerina’nın Prut’taki kaçamaklarının sadece bir söylentiden ibaret olduğunu yazınca ‘Türk erkeğinin gururu ile oynamakla’ suçlanmıştık ve bazı çevrelerden işitmediğimiz láf kalmamıştı.