ABD enflasyon (TÜFE) verileri küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor ABD'de enflasyon Haziran'da aylık yüzde -0.1 oldu. Geçen hafta başında küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşatan resesyon endişelerinin abartıldığına dair artan beklentiler, geçen hafta piyasalarda toparlanma yaratmıştı. Bu toparlanma haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor ancak ABD’de açıklanacak enflasyon verisi piyasaların odağına yerleşmiş durumda. Peki, ABD enflasyon verisi ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte Temmuz ayı ABD enflasyon beklentisi Ağustos 2024
#ABD Enflasyon VerisiMoody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
#Borsa İstanbulABD Aralık ayı TÜFE rakamları açıklandı. Buna göre ABD'de Aralık ayında enflasyon aylık 0.3 yıllık yüzde 3.4 olarak gerçekleşti. ABD enflasyon verileri FED faiz kararı öncesinde büyük önem taşıyor. Kasım ayında enflasyon yüzde 3.1 olarak gerçekleşti. Ekim'de ise yüzde 3.2 seviyesindeydi. Aylık bazda ise yüzde 0,1 artış gösterdi. Açıklanacak veriler FED faiz kararı adımlarında da etkileyici olacak. Piyasalar ABD TÜFE verilerine odaklandı. Peki ABD TÜFE rakamları ne oldu? 2023 Aralık ayı ABD enflasyon verileri yüzde kaç? İşte ayrıntılar...
#ABD Enflasyon Verisi Ne Zaman AçıklanacakSon aylarda borsaya akın akın yatırımcı geliyor. Yüksek enflasyona karşı getiri arayışı, alternatif piyasaların düşük kazanç sağlamaları, 2022 dönem bilançolarının ekonomideki büyüme ve yüksek enflasyon nedeniyle iyi performans göstermeleri yatırımcıları borsaya çeken önemli etkenler oldu. Ancak perşembe günü sert satışlarla kısa süreli bir panik havası yaşanınca, yatırımcı borsanın düşebileceğini gördü. İşte bu dalgalanma, durumu gözden geçirme ve daha seçici olmayı da beraberinde getirebilir.
#BorsaAltın fiyatları ‘güvenli liman’ etkisiyle yükselirken, yatırımcılar bir yandan Ukrayna krizini diğer yandan da ABD Merkez Bankasının sıkılaşma politikasını takip ediyor. Her iki gelişmenin de altın fiyatları üzerinde direkt etkisi bulunurken; uzmanlar altında iki yönlü sert hareketlerin yaşanabileceğini belirtiyor. Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak ve Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan altın fiyatları üzerinde yaşanan tüm gelişmeleri ve olası senaryoları hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıAltın fiyatları haftanın ilk işlem gününe büyük kayıpla başladı. Ons altındaki düşüş gram altına da yansıdı. Sadece gün içindeki kayıp 30 liraya ulaştı. Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, ons altının fiyatı açısından çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisinin, gram altının fiyatı açısından ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında açıklanacak faiz kararı ve basın açıklamasının önemli olduğunu belirtirken; İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Özer ise, “Ons altında genel teknik görünüm zayıf. Dolayısıyla ana eğilimde yükselişler satış baskısıyla karşılanabilir” dedi.
#AltınPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulEnflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle MücadeleMilyonlarca emekli, dul ve yetim aylığına ocak ayında yansıtılacak zam oranı şekillenmeye başladı. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına gönenç payı eklenmezse ocak ayında yüzde 15-16 arasında zam yapılması yüksek olasılık.
#EmekliABD’de 5 Kasım’da seçim, 7 Kasım’da da Fed toplantısı var. Harris ve Trump arasındaki yarış başa baş giderken muhtemelen Fed’in faiz kararı seçim sonuçlarından önce gelecek. Piyasalar temkinli, borsalarda satış dikkat çekiyor. Altının kâr satışlarına karşı daha dirençli kalmasının arkasında da ABD seçimlerinin belirsizliği var. Özetle bu hafta gözler Amerika’da.
#ABDBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiGeçen hafta ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarında ‘zirveye tırmanış’ sürüyor. Dün itibarıyla ons altın 2 bin 585 dolara; yurt içinde gram altın ise 2 bin 825 TL’ye yükselerek rekor tazeledi. Bunda, Fed’in bu hafta 25 yerine 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin etkili olduğu belirtildi. Aynı zamanda, Husilerin İsrail’e füzeli saldırısı ve Netanyahu’nun misilleme sözüyle tırmanan jeopolitik gerilim de altındaki artışı destekledi. Bu hafta altında geri çekilme yaşanabileceğini söyleyen uzmanlar, Fed’in 50 baz puanlık indirime gitmesi durumunda ise rallinin süreceğini öngörüyor.
#Gram AltınBu hafta altın fiyatları, Fed’in önümüzdeki çarşamba günü alacağı faiz kararı öncesi rekor üstüne rekor kırdı. Geçtiğimiz çarşamba 2 bin 535 dolara yükselen ons altın, önceki gün de 2 bin 565 dolara çıkarak rekor tazeledi. Yurtiçinde fiyatı ons altın ve dolar/TL kuruna göre belirlenen gram altın ise bu hafta önce 2 bin 764 TL’ye, sonra 2 bin 804 TL’ye ulaşarak yeni rekor seviyesine ulaştı. Bunda, ABD’den gelen ÜFE ve TÜFE verileri ile Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı da etkili oldu.
#Gram AltınTCMB verilerine göre 29 Ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar 682 milyon dolarlık tahvil bono alırken hisse senetlerinde 19 milyon dolarlık satış yaptılar. Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırması olumlu karşılanmakla birlikte piyasalar üzerindeki etkileri sınırlı kalabilir. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.
#EnflasyonTCMB verilerine göre yapılan kabaca bir hesapla yılbaşından bu yana tahvil bonoya yabancı girişleri 25 milyar dolar civarında. Bu ilgi artarak devam ediyor. Tahvil bonoyu tercih etmelerinin arkasında halen yüksek olan faizde sonbahar veya yıl sonu gibi enflasyondaki düşüşle birlikte indirim beklentisi var. Talep yetersizliği ve beklenti ihtiyacına bağlı olarak Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor. Umutlar eylül ayına kalmış görülüyor.
#BonoGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaTÜİK, enflasyon belirlemede kullanılan ‘harcama grupları’ ve fiyatlamalarla ilgili çıkan haberlere yönelik açıklama yayınladı. Açıklamada, “Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanları devam ediyor. 2024 itibarıyla barkod verileriyle derlenen fiyat sayısı toplamın yüzde 42.6’sını oluşturmaktadır” denildi.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), madde fiyatlarıyla ilgili yanıltıcı sonuçların bazı çevrelerce manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE'ye eleştiri getiremeyen çevrelerin 143 temel başlık içinden "cımbızla" seçtikleri birkaç başlığa dair yanıltıcı beyanlarının devam ettiğini bildirdi.
#TÜİKOlumlu haber akışları piyasada iyimserliği artırdı. Türkiye’ye sıcak para girişi devam ediyor. Şimdi dikkatler Moody’s’e çevrilmiş durumda. 19 Temmuz’da Moody’s Türkiye’nin kredi notu konusundaki görüşlerini açıklayacak. Piyasanın beklentisi, Türkiye’nin kredi notunun artması. İki kademe birden artış bekleyenler de az değil.
#Moody’S