Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere yönelik saldırıların Yemen toprakları dışından İran silahlarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise saldırının ardında İran'ın olduğunu düşündüğünü belirtti. Trump ABD'nin savaşa hazır olduğunun da altını çizdi. BM bölgesel felaket uyarısında bulunurken Çin ve Rusya iddiaları inandırıcı bulmadığını bildirdi. Öte yandan ABD hisse senedi piyasaları yaşanan gerilim üzerine ekside başlarken Avrupa borsaları günü düşüşle kapattı. Saldırılarla tırmanan Brent petrolün varil fiyatı da 22.00 sıralarında yüzde 15'e yakın artışla 69 dolar civarında bulunuyor.
#ABDABD hisse senedi piyasaları, küresel ticari gerilimlerdeki artışla pazartesi günü yılın en zayıf işlem gününü gördükten sonra Salı günü toparlanmaya başladı. Çin’in, para birimi yuanın aşırı değer kaybetmesine müdahale etmemesiyle dünyadaki başlıca borsalar da değer kaybetti. Öte yandan Trump ABD'nin yatırım konusunda güçlü bir durumda olduğunu belirterek "ABD'ye para akıyor" ifadelerini kullandı. Trump'ın ekonomi danışmanı da ilk adımı Çin'den beklediklerinin altını çizdi. Yatırım bankaları da 2020 seçimi öncesi anlaşma beklemediklerini açıkladı.
#ABDÇin ile ABD ticaret savaşlarının derinleşmesi ABD piyasalarında sert düşüşe neden oldu. ABD borsalarındaki kayıp gün içinde yüzde 3'ü aştı. Piyasalar kapandığında Dow Jones 2.90 Nasdaq ise 3.47 değer kaybetti. ABD piyasaları kapandıktan sonra Hazine Bakanlığı Çin'i döviz manipülatörü ilan etti. ABD'nin kararının hemen öncesinde Çin Ticaret Bakanlığı da ABD’nin Çin mallarına yönelik ilan ettiği son gümrük tarifesinin ardından, Çinli şirketlerin ABD’den tarım ürünleri alımının geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.
#ABDKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamaların genel olarak beklentilere paralel olmasına rağmen bir sürpriz yapabileceğine yönelik iyimserlerin beklentilerini boşa çıkarması nedeniyle sert bir şekilde düşüşe geçti.
Türkiye ve dünya piyasaları dün FED toplantısı sonrası yapılan açıklamaların ardından çok kötü karıştı. Borsada düşüş kapanışta yüzde 6,82 oldu. Dolar 1.9320 TL ile tarihi zirvesine çıktı. Bu hareketin ardından Merkez Bankası döviz satım ihaleleleri açarak piyasaya altı kez müdahale etti. Ama doların ateşi düşmedi ve yeni rekor 1.9340 TL'ye yükseldi. Altın 1300 doların altına gerileyerek eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Gösterge tahvilin bileşik faizi de 10 Ekim 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye çıktı ve yüzde 7.61'e ulaştı. Öte yandan Avrupa borsalarında da yüzde 3'e varan kayıplar izleniyor.
Enflasyon ile mücadele kapsamında uygulanan yüksek faiz ve parasal sıkılaşma, ekonomideki büyümeyi zayıflatmış ve törpülemiş görünüyor. Merkez’in son toplantı metni, ‘26 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi gelecek’ şeklinde algılanınca BIST100 Endeksi’nde yükseliş görüldü. Kasım ayında enflasyon düşüşü gerçekleşirse faiz indirim beklentileri güç kazanacak. Piyasa kasım enflasyonuna kilitlendi.
#Enflasyon İle MücadeleBorsa, çıkış için beklenti ve gündem ihtiyacını güvercin tondaki TCMB metninde bulmuş görünüyor. Bu beklentinin tek başına BIST100 Endeksi’ni çok yukarılara taşımasını öngörmek fazlaca iyimserlik olacak. Ancak borsadaki hareketle birlikte işlem hacmi tekrar 100 milyar TL’nin üzerine çıktı. Bu durum borsaya ilginin arttığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
#BorsaUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiBorsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuTürkiye ekonomisi güçlü ve kararlı ekonomik duruşunu koruyor. Parasal ve mali düzenlemeler eşliğinde dezenflasyon süreci baz etkisiyle başladı. Aylık bazda enflasyon güçlü duruşunu korusa da enflasyonun yükseliş hızının azalacağına dair beklentiler devam ediyor. Borsa İstanbul ise tarihi yüksek seviyelerinden düşüş yaşıyor. Yabancı yatırımcının varlıklarının azalmış olması piyasadaki volatiliteyi terse çevirdi. Döviz kurlarında ise yükseliş devam ediyor. Altın Fed'in faiz indirimini fiyatlarken fonlar ise çeşitlerine göre değerleniyor. Uzmanlar borsa, döviz kurları, fonlar ve altın için önemli analizlerde bulundu.
#AltınGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulPiyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.
#AltınPiyasalar yılın son haftasına dalgalı bir seyirle girdi. Borsa İstanbul yön arayışını sürdürüyor. Toparlanmaya çabaları güç kazanamadı. İki ana neden öne çıkıyor; yüksek faiz ve yerli yatırımcının piyasaya zayıf katılımı. Öte yandan uygulanan ekonomik program ve parasal sıkılaşma politikası dış finans çevrelerinden sermaye çekmeye başladı. Yabancının ilgisi artmaya devam ederse bu durum Borsa İstanbul’a katkı sağlayabilir.
#Borsa İstanbulDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaGoldman Sachs, ‘Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor’ başlıklı raporunda, TL’de ‘carry trade’ işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirtti. “İzlenen politikalar yabancı yatırımcının ilgisini uyandırmaya başladı ancak temkinli olmak gerek” diyen uzmanlar, “Öncelikle ekonomi politikalarında kalıcı iyileşme görülmeli. Türkiye için gelişen piyasalardan olumsuz ayrışmanın sona ereceğine dair beklentiler olduğunu gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
#Goldman SachsOrta Vadeli Program’ın açıklanmasının ardından doğrudan yatırımlarda ve portföy yatırımlarında beklenen yabancı ilgisine ilişkin açıklamalarda bulunan Ventura Partners Ortağı Kerim Kotan, “Altı ay önce Türkiye’ye bakmadıklarını söyleyen yatırımcılar şimdi geri dönüyor. ‘Yeni rakipler gelmeden işimi bitireyim’ diye düşünüyorlar” dedi. Neuberger Berman Kıdemli Ekonomisti Kaan Nazlı ise ilginin daha çok enerji ve savunma gibi kur riski görece az olan sektörlere yoğunlaştığını ifade etti.
#Mehmet ŞimşekMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulKüresel piyasalar, bugün Fed’in faiz kararına ve sonrasında gelecek mesajlara kilitlenmişti. Fed, beklentiler dahilinde faizi 50 baz puan artırırken, ileriki dönemlerde izleyecekleri para politikalarına yönelik ipuçları verdi. Piyasalar ise, Fed’e tepkisiz kalmadı. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Fed