Bir ilaç, egzersizin tüm faydalarını taklit edebilir mi? Son dönemde bu soruyu gündeme getiren bazı araştırmalar, egzersiz yapmadan elde edilebilecek biyolojik etkiler hakkında merak uyandırıyor. Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, ‘LaKe’ adlı bir ilacın, vücudu aç karnına 10 kilometre koşmaya denk bir metabolik duruma soktuğunu duyurdu.
#SağlıkBilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıHiç düşündünüz mü neden bazı insanlar hayaletleri, yaratıkları ve tüyler ürperten cinayetleri konu olan korku filmlerini anlam veremediğimiz bir şekilde tutkuyla izler ve bundan zevk alır? Biz merak ettik ve hem konunun uzmanları ile hem de bu korkusuzlarla konuştuk.
#Korku Filmi‘Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı yapıldı. Konferansın katılımcıların odak konusu, pandemi sürecinde çocukların eğitim süreciydi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Müdürü Doç. Dr. Cem Gençoğlu, eğitime ve çocuklara yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu paylaşırken, uzmanlar, eğitim ve ekonomik eşitsizliklerin bir arada ele alınarak makro düzeyde çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Uzmanlara göre, COVID-19 kaynaklı akademik zorluklar, dünyayı, eğitimi ve öğrenimi değerlendirme yöntemlerini yeniden düşünmeye zorlamalı.
#MebYapılan son bilimsel araştırmalar, dışarıda oynamanın çocuklar ve onların gelişimi için oldukça faydalı olduğunu doğruluyor. Peki aileler çocuklarının dışarıda vakit geçirebilmeleri için yeterli zamanı ayırabiliyorlar mı? Pandemi koşulları çocukları dışarı çıkarmayı ne ölçüde mümkün kılıyor? Dışarıyı içeriye taşımanın, evin içinde de doğayla olabilmenin yolları var mı? Birlikte bakalım.
#ÇocukÜretim sektörü koronaya karşı, maske takma ve sosyal mesafenin ötesinde korunma yöntemi bulmak için araştırma-geliştirme yapıyor. Kumaştan tabağa, ev havalandırmasından telefona günlük hayatta dokunduğumuz her ürünün antiviral özellikli olanları gün geçtikçe artıyor.
#YazarKoronavirüsün etkileri azaldıkça peş peşe birçok ülke okullarını kontrollü olarak açmaya başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, salgının gidişatına göre bizim de kademeli olarak okulları açabileceğimizi söyledi. Okula dönüşün dünyadaki örneklerini araştırdık.
#GazetehaberleriTuhaftır ki çoğu insan dış görünümüne büyük özen gösterdiği halde vücudundaki iç organlarla ilgilenmez. Ama vücudun bir kısmı sorun çıkarmaya başladığında yoğun bir takıntı başlar ve kişi hastalanan kısma, başka her şeyi dışlayan bir dikkatle odaklanıp derdine şifa bulmaya çalışır.
#Osman Müftüoğlu