İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), geçen ay Türk klasik müzik camiası için çok kıymetli bir sanatçının son eserinin dünya prömiyerine yer verdi: 43 yıl boyunca İDSO’da çalan, 1986’da orkestranın müdürlüğünü de üstlenen, müzisyen, viyolonselist, besteci ve akademisyen Necati Giray… 90. yaş gününü kutlayan Necati Giray ile Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) buluştuk. Hem kendi hikâyesini dinledik hem de müzik tarihimizde yolculuk yaptık… Giray, Türk müziğinin evrenselleşmesi için yaptığı ‘nota devrimi’ni de anlattı.
#Necati GirayPek dile getirilmese bile Michelin 3 yıldız sahipleri ve 50 Best listesinde önlerde olan şefler aralarına kolay kolay kimsenin katılamadığı elit bir kulübün üyeleri gibi. Ülke mutfaklarından çok birbirlerinden fikir alıp birbirlerini ve uluslararası ya da uluslarüstü gurmeleri etkilemek için yemek pişiriyorlar..
#Vedat MilorDaha 18 yaşında İngiltere’nin en güzel kızı seçilmişti. Hollywood’un altın çağının hayattaki son temsilcilerinden biri. 90 yaşında olmasına rağmen hâlâ genç kızlara taş çıkaran enerjisi ve mutlu evliliğiyle de herkesin kıskandırmaya devam ediyor.
#Joan Collins‘Toplu Öyküler’, 50 Kuşağı’nın büyük isimlerinden Adnan Özyalçıner’in ilk kitabından da öncesine geçen 1.192 sayfalık dev bir toplam. 90’ıncı yaşını kutlayan usta yazarın öyküleri, başlı başına İstanbul’u, kentin gerçeklerini, toplumsal yaşamı, yıkımı ve umudunu anlatır. Toplumcu bakışı her zaman korur ve bunu yaparken estetiği ihmal etmez.
#Adnan Özyalçıner11 yaşındayken Tip 1 diyabet teşhisi konulan Libby Lashansky’e doktorlar 15 yaşına kadar yaşayabileceğini söyledi. Lashansky ise ona çok genç yaşta öleceğini söyleyen doktorlardan daha uzun yaşadı. Doktor oldu, çoluk çocuğa karıştı, torunları oldu. Şimdi 92 yaşında ve sırrını tüm dünyayla paylaşıyor...
#SağlıkKişinin hem kendisi hem de yakınları için oldukça yıkıcı bir hastalık olan Alzheimer'ın tedavisi için çalışmalar yıllardır sürüyor. Başarısız olan pek çok denemenin ardından geliştirilen ve geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıtılan Lecanemab adlı ilaç, hastalar ve aileleri için yeni bir umut kapısı araladı. Biz de bu ilaç hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlarımızın da desteğiyle masaya yatırdık. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAnadolu ezgilerini kullandığı ‘Köçekçe’, ‘Horon’, ‘Yurt Renkleri’ gibi klasik müzik besteleriyle tanınan, “Benim müziğim Anadolu müziğidir, köye aittir. Hoyrat çalınız!” diyen usta besteci ve eğitimci Muammer Sun, ölümünün birinci, doğumunun 90. yılında Sinemis Sun’un yazdığı Deniz Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Müziğin Kanatlarında Bir Yaşam: Muammer Sun’a Armağan’ kitabıyla anılıyor.
#Muammer SunAraç kullanmak için bir üst yaş sınırı olmalı mı? Bu sorunun cevabı çok uzun süredir tartışılıyor. Doktorlar, ileri yaşlarda ortaya çıkma olasılığı fazla olan görme problemleri ve bilişsel sorunların sürüşe engel olduğunun altını çizerken, sürüş uzmanları ise ehliyet yenileme ve sağlık raporu konularına dikkat çekiyor. Peki sürücüler araba kullanmayı ne zaman bırakmalı?
#Araba KullanmakEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Emre Kumral, yaşa bağlı gelişen hastalıklar ve yaşlı kişilerin bakım ve tedavisi anlamına gelen geriatriye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Literatüre göre, 65 - 74 arasının yaşlılık, 75- 89 arasının ihtiyarlık, 90 yaş ve üzerinin ise ilerlemiş ihtiyarlık olduğunu aktaran Kumral, yaşlılığı açıklamak için pek çok teori olduğunu, yaşlanmayla birlikte vücutta pek çok fizyolojik değişiklik olduğunu kaydetti.
#1Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda devam ediyor. Türkiye aşılamada yeni bir aşamaya geçti, 60 yaş üzeri vatandaşlar ile eşleri sisteme tanımlandı. Kriterlere uygun olanlar, e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek aşı durumunu öğrenebilecek ve randevularını Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden alabilecek. Peki, Covid-19 aşı randevusu nasıl alınır? MHRS ve SMS ile randevu almanın detayları...
#60-65 Yaş Koronavirüs AşısıKoronavirüs aşılama sürecinde yeni gruba geçildi, 60 yaş üzeri vatandaşlar eşleri ile birlikte randevu alarak koronavirüs (Kovid-19) aşısı olabilecek. Risk grubundaki morbid obez, malign tümörü olan kanser ve diyaliz hastalar, down sendromu tanısı olanlar ile immuno supresif tedavi alanlar da bu aşamada öncelikli aşı yaptırabilecek. Kriterlere uygun olanlar, e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek aşı durumunu öğrenebilecek ve randevularını Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden alabilecek.
#Sağlık BakanıSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu ay 4,5 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye'ye geleceğini açıklamıştı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, BioNTech aşısının koruyuculuğunun yüzde 94,5 olduğunu belirterek Norveç'teki aşıdan ölüm iddiaları içinse "İlk başlangıçtaki ölümler bildirildikten daha sonra ciddi bir bildirim gelmedi. Aşı ile direkt ilgili olduğu düşünülmedi" dedi.
#BiontechSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu ay 4,5 milyon doz BioNTech aşısının Türkiye'ye geleceğini açıklamıştı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, BioNTech aşısının koruyuculuğunun yüzde 94,5 olduğunu belirterek Norveç'teki aşıdan ölüm iddiaları içinse "İlk başlangıçtaki ölümler bildirildikten daha sonra ciddi bir bildirim gelmedi. Aşı ile direkt ilgili olduğu düşünülmedi" dedi.
#Biontech AşısıBakan Koca önümüzdeki hafta 60-65 yaş grubunun aşılanmaya başlanacağını açıkladı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Hacı Yusuf Eryazğan da vatandaşın birinci doz aşılama için artık randevu alamadığını ancak, ikinci doz aşılamalarda sıkıntı yaşanmadığını söyledi.
#GazetehaberleriTrakya'da koronavirüs vaka sayılarında son bir haftada artış yaşanması üzerine Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de koronavirüs tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı. Vaka sayılarının arttığı Edirne'de bir belde ile Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bir apartman karantinaya alındı. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, kentte vaka sayısındaki artışın mutantlı virüse bağlı olabileceğini söyledi.
#TekirdağKovid-19 aşılama takviminde ilk aşamanın sonuna gelindi. Aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamaya geçilmesiyle yüz yüze eğitimde görev alacak öğretmenlerin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı personeli ve kritik görevlerdekilerin aşılanması sağlanacak. İşte, Kovid-19 aşılama takviminde son durum...
#İçişleri BakanlığıKovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi kapsamında 14 Ocak'ta sağlıkçıların aşılanma süreci başlamıştı. Bir süre önce sağlık çalışanlarının aşılaması tamamlanmış, 90 yaş üstü vatandaşların da evde aşılama süreci geride kalmıştı. Son olarak da 75 yaş üstüne aşılama çalışmaları devam ediyordu. Şimdi ise 65 yaş üstü vatandaşların aşılanacağı tarih bekleniyor. Peki, 65 yaş üstü ne zaman aşı olacak?
#65 Yaş Üstü Ne Zaman Aşı Olacak?Bilim Kurulu Toplantısı, koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleşiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanan Bilim Kurulu'nda aşı takvimi ve koronavirüste son durumun ele alınması bekleniyor. Bilim Kurulu en son 27 Ocak tarihinde bir araya gelmişti. Gözler şimdi koronavirüste son durumun ve tedbirlerin istişare edildiği kritik toplantıdan çıkacak kararlarda. Peki, bu haftaki Bilim Kurulu Toplantısı ne zaman yapılacak? İşte, Bilim Kurulu Toplantısı ile ilgili bilgiler.
#Bilim Kurulu Toplantısı Ne Zaman