Dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden 58. Venedik Bienali başladı. İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eserinin yer aldığı Türkiye Pavyonu, Der Spiegel, Art Newspaper, Artnet gibi yayınlar tarafından en başarılı 10 ülke pavyonundan biri olarak gösteriliyor. İşe “Günlük basit jestler ne zaman ve nasıl siyasileşir? En insani ihtiyaç, duygu ve arzular nasıl bu kadar tehlikeli hale gelebilir?” diye sorarak başladığını söyleyen Eviner ile Venedik’te buluştuk.
#İnci Eviner2019 yılı sanatseverler için şubat ayında başlıyor desek çok da yanlış olmaz. Bu yıl İngiltere’den ABD’ye, İsviçre’den Fransa’ya pek çok heyecan veren sergi ve sanat şovu şubat ayından itibaren dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerle buluşacak. İşte duyduğunuzda yollara dökülme isteği oluşturacak yılın en iyi sergileri...
#Sanat Peşinde SeyahatAdları aşk dedikodularına karışan Defne Samyeli ve Serdar Bilgili, önceki gece ilk kez Papermoon’da birlikte görüntülendi. Mekâna ayrı ayrı gelip, içeride buluşan çiftin barıştığı ve yeniden aşk yaşadığı iddia edildi.
#Defne Samyeliİnci Eviner’in yeraltı ve yerüstü, bilinçaltı ve bilinçüstü gibi tezatlarla dolu yeni sergisi ‘Kalanlar, Geri Dönenler ve İmalar’, bir bakıma şiire benziyor. Okuması son derece kişisel. Sözcüklerle imgeler bir arada. Bilinen dünyanın bilinmeyen koordinatları var karşımızda. Yavaşlamanız, her desenin her bir parçası önünde durmanız gerekiyor. Kelimeler, sergiyi anlamak için yegâne ipuçlarınız.
#İnci Eviner11 Mayıs’ta kapılarını açan Venedik Bienali, 24 Kasım’a kadar devam ediyor. Şehir hâlâ yaz turizmi nedeniyle kalabalık olsa da en güzel mevsimine girmek üzereyiz. Ben İKSV’nin Lale Kart üyelerine özel düzenlediği ön izleme günlerinde gezmiştim bienali. Ana mekânlarını özel rehberlerden dinlediğim bu gezi, daha önceki Venedik deneyimlerimden kesinlikle daha doyurucu oldu. Ama burada sözü konusunun uzmanlarına bırakacağım. Her biri kendi açılarından önerilerle daha akıllı ve daha planlı bir seyahat yapmanıza yardım edebilir.
#Venedik Gezi RehberiVenedik Bienali’nin Amerikalı küratörü Ralph Rugoff, 58’inci Venedik Bienali’nin temasını ‘İlginç zamanlarda yaşayasın’ olarak belirledi. “Tamıtamına böyle bir dönemdeyiz” diyor; savaşlar, krizler, yalan haberler... Ölümün, yok oluşun, çürümenin, dehlizlerin, labirentlerin, vebanın, maskelerin, kostümlerin, kokan kanalların mekânı olarak kabul edilen, dünyanın tartışmasız bu en güzel kenti şimdi bizatihi göçmenlerin, kendilerine hayat aradığı bir ‘yer’. Durum böyleyken Ragoff’un sorusunun cevabı sanatta mıdır, sokakta mıdır? Unutmayalım ki, Venedik aynı zamanda sefahat ve lüks demek. Üretken de yıkıcı ve tüketici de olabilecek ilginç bir çelişki bu yılki bienalin konusu. Hasan Bülent Kahraman yazdı...
#BienalDünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali 58’inci Uluslararası Sanat Sergisi kapılarını açtı. Bienalin Türkiye Pavyonu’nda İnci Eviner’in ‘Biz, Başka Yerde’ adlı eseri yer alıyor. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarımız Orhan Pamuk, Eviner’in eseri üzerine bir yazı kaleme aldı.
#İnci Eviner2018 yılında Türkiye 46 milyon turist sayısıyla yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde etmiş. Beklentileri aşan bu artışla devlet ve özel sektör 2023 hedefini 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olarak revize etmiş. Tabii bu gelir 2014 yılının gerisinde kalsa da çok büyük bir başarı.
#Müge Akgünİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl sanatçı İnci Eviner’in desen, obje, video, ses ve performans gibi farklı öğeleri bir araya getiren ‘Biz, Başka Yerde’ adlı yapıtı sergilenecek.
#Biz Başka YerdeİKSV’nin Başkanı Bülent Eczacıbaşı, vakfın 2011 bütçesinin 30 milyon TL olduğunu belirterek, kamu katkısının yüzde 7 olduğunu söyledi. Kültür ve sanatın kamu ve özel sektör desteğini almadan gelişemediğini vurgulayan Eczacıbaşı, “Dünyada kamu katkısı ortalama yüzde 60. Türkiye yumuşak gücünü kullanmalı. Kültür-sanat bire 7 veren ekonomi yaratıyor” dedi.