İstanbul Bahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İstanbulBahçelievler'de 30 yıllık 104 daireli sitenin tehlikeli görüntüsü dikkat çekti. Yüzlerce kişinin yaşadığı 4 bloklu sitede dış cephelerde derin çatlaklar, zemin kısımlarında ise boşluklar oluştuğu görüldü. Binaların eğimli duruşu ve bakımsız haline rağmen kiraların da 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiği öğrenildi. Ev sahibi Cafer Sayan, 'Oturmaya devam ediyoruz, nereye gideceğiz? Korkunun ölüme faydası yok.' şeklinde konuştu.
#İSTANBUL‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen, on binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. Asrın felaketinin birinci yıl dönümünde, bu acıyı birebir yaşayanları bir nebze de olsa anlamak ve kayıplarımızı anmak için depremi yaşayan insanlarla konuştuk, hikâyelerini dinledik…
#6 ŞubatKahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki iki büyük depremde yıkılarak binlerce insana mezar olan yapılara yönelik, aralarında Isias Otel, Ebrar Sitesi ve Rönesans Rezidans’ın da bulunduğu 500’e yakın binadan alınan örnekler incelenerek hazırlanan rapor, ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletildi. Adıyaman’da Isias Otel için hazırladıkları rapordan bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, 'Isias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Resmine baktığınız zaman görüyorsunuz, bir kovanın içerisine kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi. Ebrar Sitesi imalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar uygulanırken projeye uyulmamış.' dedi. Prof. Dr. Altunışık, Rönesans Rezidans'ta kullanılan malzemelerin de problemli olduğunu belirtti.
#HATAYİstanbul Esenyurt'ta, aralarında polis memurlarının da bulunduğu çete, 211 daireli sitedeki konutları usulsüz işlemlerle 600 kişiye sattı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede çete lideri olduğu iddia edilen Nihat Akyüz'e bin 683 yıla kadar, çetenin silahlı yapılanmasının lideri olduğu iddia edilen Çetin Başkan Şimşek için ise 2 bin 60 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüphelilerden Çetin Başkan Şimşek ve ona bağlı silahlı kişilerce sitede oturanların site içerisine sokulmadıkları tehdit ve darp edildikleri, eşyalarının yağmalandığı yer aldı. Ayrıca mağdurların dairelerinin kapı kilitlerinin değiştirilip, evlere zorla girildiği ve başka kişilere kiralanıp, satıldığına yer verildi. Siteye güvenlik adı altında suç kayıtları olan kişilerin yerleştirildiği de kaydedildi. Suç örgütünün tapu ve noterde bağlantılarının olduğu bu sayede hem süreklilik hem de güvenilirlik ilkelerini etkin kullandıkları belirtildi.
#İstanbulEsenyurt'ta, aralarında polis memurlarının da bulunduğu çete, 211 daireli sitedeki konutları usulsüz işlemlerle 600 kişiye sattı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede çete lideri olduğu iddia edilen Nihat Akyüz'e bin 683 yıla kadar, çetenin silahlı yapılanmasının lideri olduğu iddia edilen Çetin Başkan Şimşek için ise 2 bin 60 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüphelilerden Çetin Başkan Şimşek ve ona bağlı silahlı kişilerce sitede oturanların site içerisine sokulmadıkları tehdit ve darp edildikleri, eşyalarının yağmalandığı yer aldı. Ayrıca mağdurların dairelerinin kapı kilitlerinin değiştirilip, evlere zorla girildiği ve başka kişilere kiralanıp, satıldığına yer verildi. Siteye güvenlik adı altında suç kayıtları olan kişilerin yerleştirildiği de kaydedildi. Suç örgütünün tapu ve noterde bağlantılarının olduğu bu sayede hem süreklilik hem de güvenilirlik ilkelerini etkin kullandıkları belirtildi.
#İstanbulKahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma AlanıEkip arkadaşlarımız Gizem Coşkunarda ve Uygar Taylan afet bölgesine vardıkları gece soluğu, o zaman henüz pek bilinmeyen ama sonra tüm Türkiye’nin konuştuğu Hatay’daki600 Konutlar’da aldı. Kurtarma ekipleri ulaşana kadar gönüllülerle beraber geceyi orada, enkaz başında geçirdiler. Her seste ümitlendiler, kapkaranlık bir soğukta Halise Abla’yla, Nimet Teyze’yle birlikte beklediler.
#DepremMalatya’da yıkılan binaların altında kalanları kurtarmak için çalışmalar aralıksız sürerken depremzedeler -6 derecede enkazların önlerinde yakınlarından umutlu bir haber bekliyor. Bu noktalardan biri ‘Hayat Sitesi’nin enkazı. İddiaya göre alt kattaki dükkânı genişletmek için binanın kolonları kesilmiş...
#MalatyaBartın’daki maden faciasının ardından gözler iş kazalarına çevrildi. Bu hafta köşemi, devasa sitelerde yaşanan iş ve asansör kazalarıyla site yöneticilerinin sorumluluğuna ayırdım. Site yöneticisinin sorumluluğu neleri kapsıyor?Site malikleri de iş kazalarından sorumlu tutulabilir mi? Asansör ve ortak alanlarda yaşanan kazalarda sorumluluk kimin? Kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık’ın bu konudaki sorulara yanıtları şöyle:
#SiteGüneşten, rüzgârdan korunmak için balkonun üzerine tente yaptırmak isteyenler diğer komşularından izin almak zorunda mı? Dar ve uzun balkon mimari projede yoksa da tente için izin gerekir mi? Alt kattaki marketin tentesi ve tabelası giriş katta oturanlar için güvenlik riski yaratıyorsa düzeltilmesi istenebilir mi?İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri avukat Beste Demirhan’a göre balkona tente için komşuların beşte dördünün yazılı rızasının bulunması veya Genel Kurul’da beşte dört oyla karar alınması gerekir. Site yönetiminin dava yoluna gitmeden, tenteyi kaldırtma hak ve yetkisi yok.
#BalkonPandeminin yükünü çeken motorlu kuryelerin sayısı 1 milyonu aştı. Site/apartmanlara giremediklerinden, site güvenliğinin kimlik ve kasklarını almasından şikâyetçiler. Site/apartman yönetimleri ve güvenlik görevlilerinin buna hakkı olup olmadığını soruyorlar. Kuryelerin sorularını Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı Avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı. Kısacık’a göre site ve apartman genel kurulları, motorlu kuryelerin siteye girmesini tümden yasaklayan karar alamaz. Karşı oy verip muhalefet şerhi koyan malikler, bu yasağın iptali için bir ay içinde dava açabilirler. Kuryeler ise “ayrımcılık” yapıldığı ve “Çalışma hürriyetinin engellendiği” gerekçeleriyle Kamu Denetçiliği Kurumu ile İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumları’na başvurabilirler.
#KuryeAdana’da bir kadın, çiçek getiren kuryenin verdiği boş kağıdı teslim tutanağı sanarak imzaladı. Aradan 2 ay geçtikten sonra kiracısının kendisini dolandırıp o kağıt üzerindeki imzadan 95 bin dolarlık senet yaptığını öğrenen kadın hayatının şokunu yaşadı. 5 ev, 1 araba ve 1 motosikleti de şuan hacizde olan ve davası süren kadın dolandırıcıların hak ettiği cezayı almasını istiyor.
#Şükran CandanAdana’da Şükran Candan, çiçek getiren kuryenin verdiği boş kağıdı teslim tutanağı sanarak imzaladı. Aradan 2 ay geçtikten sonra kiracısının kendisini dolandırıp o kağıt üzerindeki imzadan 95 bin dolarlık senet yaptığını öğrenen kadın hayatının şokunu yaşadı. 5 ev, 1 araba ve 1 motosikleti de şu an hacizde olan ve davası süren kadın dolandırıcıların hak ettiği cezayı almasını istiyor.
#AdanaAdı geçici olsa da onlarca yıl sitenin yönetiminde kalan, ‘geçici yönetim’ler başlı başına sorun haline geldi. Okurlarım, ‘geçici yönetimler’in koyduğu fahiş aidat, hesap verilmemesi, görev süreleri bittiği halde Genel Kurul’un (GK) toplanıp yönetimin devredilmemesi, borçsuz maliklere ‘Yönetim değişmesin’ diye tapu verilmemesinden yakınıyorlar. Bu sorundan nasıl kurtulacağınızı anlatan İstanbul Barosu avukatlarından Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık, “Görev süresi en fazla 10 yıl. Görev süresi bittiği halde geçici yönetim Genel Kurul’u toplamıyor, yönetimi devretmiyorsa malikler mahkemeye başvurmalı” diyor.
#SiteKocaeli’nin Darıca ilçesinde bir sitenin yanında bulunan inşaat nedeniyle toprağın kayması sonucu binanın istinat duvarı çöktü. Vatandaşlar büyük korku yaşarken, tedbir amaçlı sitede bulunan 22 daire boşaltıldı, 5 aile Darıca Belediyesi tarafından otele yerleştirildi.
#KocaeliGüngören'de bulunan 52 yıllık site çökme riskiyle karşı karşıya. Kolon demirlerinin çürük, evlerin rutubetli olduğu sitenin duvarlarında ise derin çatlaklar bulunuyor. Evlerinin adeta beşik gibi sallandığını belirten site sakinleri yardım bekliyor.
#BinaYöneticiniz, “Her şeye zam geldi” diye aidata zam yapabilir mi? Ek aidat toplayabilir mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre “Evet”. Aidat elden mi ödenmeli? Bankaya mı yatırılmalı? En doğrusu aidatı bankaya yatırmak, elden ödediyseniz makbuz almak. Sitenin geçmiş dönemden kalan borçları nasıl tahsil edilir? Dairenin yeni sahibi, yeni kiracısı geçen yılın borçlarından sorumlu mu? Sorularınızı İstanbul Barosu avukatı Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Siteİstanbul, Ankara, İzmir başta lüks semtlerde ve merkezi yerlerdeki birçok site ve apartmanların dış cephe ve çatıları reklam panosu gibi. Site yöneticisi dış cepheyi kendisi kiralayabilir mi? Kat maliklerinin bu konuda iznini almasına gerek var mı? Gömme balkon sürgülü camla kapatılabilir mi? Bu konuda Yargıtay içtihatı nasıl? Balkona kiler dolabı yaptırılabilir mi? İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık’ın sorularınıza verdiği yanıtlar şöyle:
#Siteİstanbul başta olmak üzere birçok site ve apartmanın altında artık restoran, kafe, pastane gibi yerler açılıyor. Bu işletmelerle kat malikleri arasında ortak alanların kullanımı başta olmak üzere birçok sorun yaşanıyor. Sitenin zemin katında açılan kafenin önündeki alan kime aittir? Sitenin ortak alanı mıdır? Kafe işletmecisi bu alana masa sandalye koyarak, müşterilerine hizmet verebilir mi? Kafe sahibi tente, gölgelik ya da kış bahçesi yaptırmak isterse, kat malikleri kurulundan izin almak zorunda mıdır?
#SiteRiskli binalarını yenilemek isteyen 56 daireli site sakinleri kentsel dönüşüm için bir müteahhit ile anlaştı. Ancak, sitede oturan müteahhit Mustafa E., kendisi ile anlaşma yapılmadığı için ilginç bir yola başvurdu. E., dairesinde 18 santimetrekareye denk gelen binde 1 hissesini Avusturya’da yaşayan birine sattı. Bu satış, site sakinlerine tam 2.5 yıl kaybettirdi.
#Gazetehaberleri