Dünya Etnospor Konfederasyonu ve İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Filistin davasında duruşumuzu çok net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Ama daha güçlü olmak zorundayız. Türkiye olarak, İsrail'in bir daha soykırıma teşebbüs edemeyeceği kadar güçlü olmak zorundayız. Rabbim, Filistinli kardeşlerimize hak ettikleri özgürlüklerini, zaferi nasip edecek. Rabb'im, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgür günlerini de bizlere gösterecek" dedi.
#Bilal ErdoğanÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk Yazar5 Nisan cuma günü çocuklar hem ara tatili hem de bayram tatilini kapsayan 9 günlük bir tatile başladı. Yoğun ders temposundan uzaklaşmak ve dinlenmek isteyen öğrenciler için güzel bir ara olacak. Bu tatil hem bayramı sevdiklerimizle kutlamak hem de farklı aktiviteler yapabilmek için iyi bir fırsat.
#Konuk YazarKocaeli’de bir köy okulunda görev yapan öğretmen Serdar Ergünal, öğrencilerine fen bilimlerini deneysel yöntemlerle anlatmanın yollarını aramaya 7 yıl önce başladı. Ve köy okuluna son teknoloji fen laboratuvarı kurdurdu. Kendi ürettikleri 3 boyutlu yazıcılar ve uzay gözlemleri yapabildikleri teleskop da kazandırdı.
#KocaeliErken çocukluk dönemi, insan hayatı boyunca gelişimin en hızlı olduğu ve aktif yaşantılar boyunca temel kavramların kazanıldığı bir dönem. Genel kabulde 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk dönemi, son yıllarda UNICEF gibi birçok uluslararası kuruluş tarafından 0-8 yaş aralığı olarak ele alınıyor.. Hamilelikten başlayan erken çocukluk döneminde çocuk beyni çok hızlı gelişir. Bu dönemde beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, hedeflenen üst düzeye ulaşabilmesi için çocukların sevgi, güven ve huzur dolu bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Ailede yeterli bakım gören, sevildiğini hisseden, doğru beslenen, zihinsel gelişimleri desteklenen çocukların geleceklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edecekleri aşikâr. Bu nedenle erken çocukluk dönemi çok önemli.
#Konuk YazarŞanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Alatlar köyündeki okul, 3 katlı yeni binasında bilim, sanat, zekâ atölyeleri ve spor kulüplerinden kütüphanesine kadar modern eğitim donatılarıyla kolejleri aratmıyor. Yeni yüzüyle bölgede cazibe merkezi haline gelen okulun öğrenci sayısı da 4 kat artarak 465’e çıktı.
#ŞanlıurfaDeprem bölgelerinin onarımı için tüm Türkiye seferber olurken, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kent de işbirliğiyle, bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmaları sürdürüyor. Altyapı ve üstyapı çalışmalarında Bursa ekipleri etkin bir rol oynarken Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şu an en öncelikli ihtiyaçların çadır, konteyner, soba, battaniye olduğunu kaydetti.
#BursaUluslararası raporlar Akdeniz havzasını, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölgelerden biri olarak tanımlıyor. Bilimsel verilere göre Türkiye, su kaynaklarının azalması ve çölleşme gibi ekolojik olumsuzluklardan etkilenmeye başladı bile. Peki geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızı bu konuda nasıl doğru bilgilerle donatacağız? Ekolojik okuryazarlık eğitiminin çocuklar için neden bu kadar önemli olduğunu sizin için özetledik.
#Sponsorlu İçerikDün son ders zilinin çalmasının ardından hafta sonuyla birleşen 9 günlük ara tatil başladı. İlk ve ortaöğretimdeki bu kısa molada çocuklar için şehirde birçok etkinlik düzenleniyor. Konserler, müzikaller, atölyeler... Doğada ya da müzelerde zaman geçirmek isteyenlere de önerilerimiz var.
#9 Günlük Ara TatilCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. "Hayat pahalılığının yükünü azaltmak amacıyla gerekli tüm adımları atıyoruz" diye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve ekonomi yönetimimiz çalışıyor. Hedef odaklı hayata geçirdiğimiz bu adımlarla zorlu koşullara karşı ülkemizin direnci artırmayı hedefliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile yapılan NATO muhtırası sonrasında somut bir adım atılmadığını belirterek, "Kesinlikle Türkiye'den bu konuda taviz beklenmesin" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yunanistan provokatif adımlarına tepki gösteren Erdoğan, "Ne gerekiyorsa vakti, saati geldiğinde Türkiye olarak yaparız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak'ın kuzeyindeki sivillere yapılan saldırıyla ilgili olarak ise "Dert, Irak ve Türkiye arasındaki olumlu ilişkileri bozmak. Buna biz yabancı değiliz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanErzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş’un TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında hazırladığı hizmet içi eğitimle, fen bilimleri öğretmenleri 5 günlük kursa alındı. Okumuş, "Çocukların vazgeçilmezi bilgisayar, tablet ve mobil oyunlar. Çocukları oyun oynamaktan vazgeçiremeyiz. Biz de eğitimi oyunun içine koyalım, eğitsel oyun gerçekleştirelim dedik. Onun için fen bilimleri öğretmenlerine oyun eğitimi de veriyoruz" dedi.
#Erzurum Atatürk ÜniversitesiÖğretmen anne Burcu Genco Büyükburç, önce 2 çocuğunu ‘ekran’dan uzak tutmak için evde deneyler hazırlayıp, ‘icat’ geliştirmeye başladı, ardından da internet üzerinden ‘İnteraktif Aile Saati’ uygulamasıyla başka anne-babalara ulaştı. Burcu öğretmen şimdi, 19 branştan meslektaşıyla ‘filozof çocuk’ yetiştirmenin püf noktalarını anlatan atölye çalışmaları yapıyor....
#İyi Ki Varsın ÇocukÇocuk edebiyatının sevilen isimlerinden olan değerli yazar Süleyman Bulut edebiyat yolculuğunun 40. yılını kutluyor. Yazarın ilk eseri olan Kar Tanesi 40. yıla özel baskısıyla yeniden raflardaki yerini aldı. Süleyman Bulut ile geçmişten günümüze, çocuk kitaplarında yaşanan son rezaletten, geleceğe dair keyifli bir röportaj yaptık. Kendisine ve Can Çocuk Yayınları ekibine bir kez daha teşekkür ediyorum.
#Süleyman BulutYazar Toprak Işık, ülkemizde matematiğin yanlış sunumu nedeniyle sevilmediğini ve herkesin mutlaka mesleğiyle ilgili bir mutsuzluğu olduğuna işaret ederken, doğru karar vermede etkili eleştirel düşünmenin erken yaşlarda öğretilmesinin önemine dikkat çekiyor.
#BURSATokat'ın Erbaa ilçesinde kaleden atlayarak yaşamına son veren 2016 TEOG Türkiye birincilerinden Mustafa Ö.'nün (17) babası Orhan Ö., oğlunun ölümünü, kayıp olan telefonunun aydınlatacağını söyledi. Acılı baba, ''Telefon benim evladımın en çok haşir neşir olduğu şeydi. Yani onun kara kutusuydu diyebiliriz. Yani o telefon bulunduğu zaman bir dengesizlik, bir yanlışlık varsa, ya da bir eksiklik varsa büyük ihtimalle olayı aydınlatacaktır diye düşünüyorum'' dedi.
#TokatTokat'ın Erbaa ilçesinde 3 yıl önce TEOG Türkiye birincilerinden biri olan Mustafa Ö. (17), köyündeki Simeri Kalesi'nden atlayarak yaşamına son verdi. Mustafa Ö.’nün sınıf arkadaşlarına intihar edeceğini söylediği, okul müdürünün de babasını arayıp durumu anlatarak oğullarını psikiyatriste götürmesini istediği belirtildi. Mustafa Ö.'nün internet üzerinden intihara sürükleyen oyunlar oynamış olabileceğini öne süren aile, oğullarının kayıp cep telefonunun bulunmasını istedi. Acılı baba Orhan Ö. ''Aradım, gezmeye çıktığını söyledi. 'Çözüm bulabiliriz öyle bir şeye gerek yok' dedim. 'Yok, baba çözüme gerek yok atlayacağım' dedi. 'Yapma etme, bekle ben geleyim o zaman' dedim. 'Gelme, yetişemezsin' dedi. 'Yapma' dedim. 'Yapacağım' dedi ve telefonu kapattı" dedi.
#Tokatİki günlüğüne ‘huzur ve güven şehri’ Adıyaman’a gittik. Güzel, küçük, tarihi dokuya sahip, şirin bir doğu vilayeti. Her gün İstanbul’dan uçak var. Adıyaman’da bir köye (Sarıharman) konuk olduk, köy çocukları yararına yapılmış bir projeyi yerinde inceleyip çocukların sevinçlerine ortak olduk. Proje çok anlamlı. MEB’e bağlı bilim sanat merkezlerinde sınavla seçilmiş üstün yetenekli öğrencilere verilen atölye eğitimleri bu proje ile köy çocuklarına da veriliyor. ‘Sabancı Vakfı’ projeyi destekliyor, Bilal Zemin adlı öğretmenin bu işin koordinatörlüğünü yürütmesi Adıyamanlılar için büyük şans...
#YazarMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Şartları elverişsiz okullarda erken çocukluk eğitimi alan çocukların beslenme ihtiyacı karşılanacak, ailelere materyal desteği sağlanacak. Liselerde alan seçimi 9'uncu sınıfta başlatılacak, 12'nci sınıf ise pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak. Gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla İngilizce eğitiminde 2'nci sınıflardan başlayarak kademeli olarak yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Nitelikli yabancı dil eğitimi için 'Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi' oluşturulacak.
#2023 Eğitim Vizyonu