2014 Nobel Fizik Ödülü günümüzün aydınlatma uygulamalarını başta aşağı değiştiren ve dönüştüren buluşları nedeniyle üç Japon bilim insanına verildi. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura bugün LED olarak adlandırdığımız teknolojiyi 1990'lı yıllarda geliştirdiler.
#2014 Nobel Fizik ÖdülüGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk YazırMesleki kariyerinde hep ilklere imza atan Müjgân Çetin, şimdi de inovasyon yönetimi alanındaki tüm bilgi birikimini Bilim Kızı projesine adadı. Danışman, eğitimci Müjgan Çetin “İnovasyon ile Değer Katanlar” kitabının gelirini bağışladığı, “Bilim Kızı” projesi ile en büyük hayalinin Nobel Ödülü alacak kız çocuklarına yol açmak olduğunu söyledi ve “10 yıl sonra 100 bilim kızının yetişmesine olanak sağlayacağız. 1 Bilim Kızı’nın Nobel ödülü almasına tanıklık edeceğiz” dedi.
#BursaOnlar hem pandemide en büyük zorlukları yaşayanlar hem de toplum içinde zaman zaman ayrımcılığa uğrayanlar... Psikolog Aynur İlhan: “Yaşlı olmak üretmeye, öğrenmeye, hayal etmeye, arzulamaya, sevişmeye engel değil. 40 yaşında okuma-yazma öğrenebilir, 60 yaşında yeni bir iş kurabilir, 90 yaşında âşık olabilirsiniz. Hayata bütün olarak bakmak lazım.”
#GazetehaberleriTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nden (ETÜ) Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Isparta'da, 30 Kasım 2007'de, Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki akademisyenlerle birlikte toplamda 57 kişinin hayatını kaybettiği uçağın, yüzde 99 oranla düşürüldüğünü iddia etti. Prof. Dr. Sultansoy, "O uçak düşürülmeseydi, Türkiye bugün CERN'de asil üye olurdu. Türkiye toryum yarışında dünyada liderler arasında olurdu. Türk Hızlandırıcı Kompleksi ve Türk Bilim Kenti kurulurdu" dedi.
#AntalyaBu yılki Nobel Barış Ödülü'nün sahibi, cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasını durdurmaya yönelik çabalarından ötürü Dr. Denis Mukwege ve Nadia Murad oldu. Bu gelişmenin ardından, Nobel Barış Ödülü'nün ne olduğu, kimlere ve neden verildiği merak konusu oldu. Peki, Nobel Barış Ödülü nedir? İşte, Nobel Barış Ödülü hakkında merak edilen detaylar...
#Nobel Barış Ödülü23 Mayıs-12 Haziran arasında klasik müziğin dünyaca ünlü isimlerini ağırlayacak 46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl son derece anlamlı bir proje başlattı: Yarının Kadın Yıldızları. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) desteğiyle hayata geçirilen projeye izleyiciler de 28 Mayıs’taki konser için bilet alarak destek olabilecek. Proje kapsamında jüri tarafından seçilen 14 üstün yetenekli kadın müzisyenin gelecek hayallerini dinledik.
#Yarının Kadın YıldızlarıNobel Tıp Ödülü Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young fizyoloji ve tıp alanındaki çalışmalarından dolayı verildi. Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldu.
#Nobel2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nü ünlü şarkıcı, müzisyen ve söz yazarı Bob Dylan kazandı. ABD'li Dylan 2005 yılında yazdığı kitabında, Kars'ın Kağızman ilçesinden olan büyükannesi ve dedesinin, Trabzon'dan Odessa'ya, oradan da Amerika'ya gittiklerini yazmıştı. Dylan, büyükannesinin atalarının ise İstanbullu olduğunu belirtmişti.
#Bob Dylan1990’da bir bilim dergisinin editörü olan Marc Abrahams, bir sürü önemli araştırmayla karşılaşmıştı. Fakat bir o kadar da düpedüz komik araştırma vardı ve bunları yapanların adı duyulmuyordu. “Biz de onları ödüllendirmeye başladık,” diyor Abrahams. İlk Ig Nobel ödülü 1991’in Eylül ayında verildi. O gün bugündür bu ödül, ağaçkakanların neden başının ağrımadığını, insanların suda mı şurupta mı daha hızlı yüzdüğünü (ikisi başa baş) araştıran çalışmalara veriliyor. Ig Nobel ödüllerinin sloganı da bunu doğruluyor: “İnsanı önce güldüren sonra düşündüren araştırmalar.”
#MühendislikÇatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçim çalışmalarında kullanacağı slogan ve logo ile seçim bildirgesini açıkladı. Eşiyle el ele toplantının yapılacağı salona gelen İhsanoğlu, sözlerine duayla başladı, kendisiyle ilgili bazı kanallarda ''Ekmel Bey'i aciz gösterin'' diye iddiaların olduğunu da öne sürdü. İhsanoğlu, Köşk seçimindeki rakibi Başbakan Erdoğan ile de mükemmel bir dostluğunun olduğunu vurguladı. Bu arada Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim şarkısı da basın mensuplarıyla paylaşıldı. Şarkının adı 'Ekmeli'...
#Ekmeleddin İhsanoğlu