Asla pes etme!

Güncelleme Tarihi:

Asla pes etme
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2015 09:50

Doç. Dr. Refet Polat, ilkokul öğretmenine göre ‘matematikten anlamıyordu’. Oysa şimdi Türkiye’yi matematik olimpiyatlarına hazırlıyor. Pes etmemek için neden de çok örnek de...

Haberin Devamı

Bir öğretmeninizin, anne-babanızın ya da herhangi birinin “Yapamıyorsun, anlamıyorsun” demesi sizin için ne kadar önemli? Albert Einstein’a ilkokul öğretmeni “Kafası asla fiziği almayacak” dedi. Walt Disney çalıştığı yayınevinden “Yaratıcı değilsin” diye çıkarıldı. Thomas Edison için öğretmeni “Herhangi bir şeyi öğrenemez” görüşündeydi. Bunlar tarih sahnesindeki birkaç yanılgı örneği. Bunlara ek olarak yakın tarihten yerli bir örnek ise Türk Eğitim Vakfı Yürütme Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Refet Polat... Polat için ilkokul öğretmeni “Matematikten anlamıyor” demişti. Şimdi Türkiye’yi matematik olimpiyatlarına hazırlıyor. Hürriyet’e konuşan Polat’ın öğretmenlere bir önerisi var: “Noktalı cümlelerle değil, virgüllerle konuşun.”

‘ÖZEL İLGİ GEREKTİRİYOR’

Haberin Devamı

8 yaşına kadar Almanya’da yaşayan Refet Polat için Alman öğretmenleri “İşlem yapma yeteneği normal öğrencilere göre daha iyi. Matematik konusunda izlenmeli” dedi. Polat, ilkokul 3’üncü sınıfta Türkiye’ye geldi ve okuluna burada devam etti. Ancak yeni okulundaki öğretmeni ailesine “Matematikten anlamıyor” diyerek Polat’a özel ilgi gerektiğini söyledi. Polat o günlerde yaşadıklarını, “Burada çok büyük bir çelişki vardı” diyerek özetliyor. Ortaokul ve lisede matematikte başarılı olduğunu söyleyen Polat daha sonra Ege Üniversitesi’nde hem matematik bölümüne hem de fakülteye birinci olarak yerleşti. Şimdi işi olimpiyatlar için öğretmenleri eğitmek. Refet Polat bu kapsamda yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

“TÜBİTAK’ın 2012-2014 süreci içinde bize verdiği desteklerle öğretmen olimpiyat kampları düzenledik. Milli takıma hazırlanacak öğrencilerin öğretmenlerini eğitiyoruz. Bu 2.5 yıl içinde 7 olimpiyat kampında İzmir
ve Ege bölgesindeki 112 matematik öğretmenimizi eğittik. Çok değerli 10 kişilik bir ekibimiz var.”

YAPAMAZSIN DİYENİ KAFANIZA TAKMAYIN

Refet Polat’ın öğretmenlere, öğrencilere ve velilere yönelik önerileri şöyle:

ÖĞRENCİLERE: Odaklanmak gerekiyor. Çalışma ortamınızda çeldirici etkenlerden olabildiğince uzaklaşın. Hayallerinizin peşinden koşun. Umutsuzluğa da hiçbir zaman kapılmayın. Size “Yapamazsın” diyeni çok kafanıza takmayın. Bunu bir-iki kişi söylerse önemli değil. Ama 10 kişi söylerse, ortak kanı buysa o zaman gerçekten bu incelenmeli.

Haberin Devamı

ÖĞRETMENLERE: Kesin, noktalı cümlelerle konuşmak yerine virgüllerle konuşmayı önerebilirim. Virgüllerle konuşursanız insanların önünü tamamen kesmezsiniz. Bu konuda kaygınız varsa bunu karşı tarafa da aktarmış olursunuz. Ama nokta koyduğunuzda her şey bitiyor.

VELİLERE: Velilere özellikle şunu söylüyorum; uzman rehber öğretmenler eşliğinde çocuğun algı düzeyinin ne olduğuna bakılmalı. Bir çocuğun illa matematikte başarılı olmasına gerek yok. Farklı alanlarda da başarılı olabilir.

ONLARA DA 'SEN ANLAMAZSIN' DEDİLER

Öğrenciler şu cümleleri çok sık duyar: “O mesleği seçme işsiz kalırsın”, “Sana göre değil o iş”, “Ya-pa-mazsın!” Ancak dünyada izler bırakmış nice mucit, yazar-çizer, lider zorlu yollardan geçerek bu başarılara ulaşmış. Unutmayın ki hiçbir başarı tesadüf değil. Amerikalı psikolog Chris Witting, “Hata yapmayan başarıya ulaşamaz” diyor ve ardından çarpıcı örnekler sıralıyor. İşte size asla pes etmemeniz gerektiğini gösteren, tarihin ‘ne dediler, ne oldu’ örnekleri:

Haberin Devamı

Asla pes etme
Einstein’ın karnesinden: Kafası asla fiziği almayacak!

‘Bütün zamanların en büyük bilim adamı’ olduğu söylenen, en azından 20’nci yüzyılın en büyük fizikçisi olan Albert Einstein 4 yaşına kadar konuşamadığı için anne-babasını çok üzdü. Ünlü fizikçi ilkokulda matematikten sınıfta kaldı, lisedeki fizik hocası karnesine “Kafası asla fiziği almayacak” diye yazdı. Einstein devrim yaratan ‘İzafiyet Teorisi’yle Nobel Ödülü’nü kazandı.

Asla pes etme
Lincoln başta hep kaybetmişti

Eski ABD başkanlarından Abraham Lincoln (1809-1865) iki kez şirket kurdu, ikisinde de iflas etti. Politikaya atılan Lincoln, Eyalet Meclisi ve Kongre seçimlerinde yenilgiye uğradı.
Köleliği kaldıran ve Amerikan İçsavaşı’ndan galip çıkan Lincoln, tarih kitaplarına ‘Amerikan tarihinin en sevilen başkanı’ olarak geçti.

Haberin Devamı

Asla pes etme
Haley, kitabı ‘Kökler’i bastırabilmek için yalvardı

Amerikalı yazar Alex Haley milyonlar satan ve televizyon dizisi haline de getirilen kitabı ‘Kökler’i bastırabilmek için, elinde müsvette, kapı kapı yayınevlerini gezdi. Haley, kitabının kabul edilmesi için 4 yıl yalvardığını anlatmıştı.

Asla pes etme
Walt Disney yaratıcı bulunmadı

Ünlü çizgi kahramanlar Mickey Mouse ve Donald Duck’ın da yaratıcısı olan Walt Disney, çalıştığı yayınevinden “Yaratıcı değilsin” denilerek kovuldu. Bugün bir imparatorluk haline gelen Disney stüdyolarını ve Disneyland’i kurmadan önce tam 5 kere iflas etti.

Haberin Devamı

Asla pes etme
Thomas Edison sen yapamazsın!

Ampul gibi yüzlerce icada imza atan Thomas Edison, algılaması zayıf olduğu gerekçesiyle okuldan uzaklaştırıldı. Sokaklarda gazete sattı. Ancak okuyamasa da kimya, elektrik gibi konulara ilgisi sürdü. Telgraftan telefona kadar 1000’in üzerinde patente sahip olan Edison, 20’nci yüzyılın en önemli isimlerinden biri haline geldi.

Asla pes etme
Beatles’ın tarihi kararı

‘Tüm zamanların bir numaralı pop grubu’ Beatles yıllar boyunca barlarda sahne aldı. Kapısını çaldıkları Decca Records şirketi, parçalarını plak yapmayı reddetti. Barlarda, okul çaylarında zamanın hit şarkılarını seslendirdiler.
Ancak daha sonra bilinen parçaları çalmamak için kendi bestelerini yapmaya karar verdiler ve böylece tarihe geçtiler.

Asla pes etme
0 45’lik olmasa Diana Ross tanınmayacaktı

ABD’de üç kadın şarkıcı 1959’da bir grup kurdu, 9 plak çıkardı ama isimlerini duyurmayı bir türlü başaramadı. 10’uncu 45’likte hedefi tutturdular. ‘Where did our love go’ albümüyle ‘Diana Ross and Supremes’, şöhreti yakaladı.

Asla pes etme
Viren düştü ama madalyaları kaptı

Başarı için olmazsa olmaz bir kural olan ‘sporcu psikolojisi’nin en iyi örneklerinden biri de Finlandiyalı atlet Lasse Viren. 1972 Münih Olimpiyatları finalinde düşen Viren yaralandı ama kalkıp koşmaya devam ederek hem 5 bin hem 10 bin metrede altın madalya aldı.

REHBERİNİZE SORUN

Meslek seçiminde doğru bilinen yanlışlar

- Üniversiteye bir girsem gerisi kolay.
- İyi bir üniversite olsun da hangi bölüm olduğu önemli değil.
- Ancak dört yıllık bir üniversite eğitimiyle saygın ve güvenceli bir meslek edinebilirim.
- Saygı görmek için saygın bir mesleğin üyesi olmalıyım.
- Yaşam boyu sürdüreceğim mesleği seçme aşamasındayım.
- Geleceğin mesleğini seçmeliyim.
- Babamın mesleğini sürdürmek benim için önemli.
- Puanımın hakkını vermek için belirli bölümlerde okumalıyım.

ÜNİVERSİTE SÖZLÜĞÜ

YURT: Şehir dışında bir okula yerleştirilen öğrencilere barınma hizmeti sağlayan kurumlar. Kredi Yurtlar Kurumu’na, üniversitelere, kamu kuruluşlarına ve özel işletmelere ait yurtlar bulunuyor.

KREDİ VE YURTLAR KURUMU (KYK): Yüksek öğretim kurumlarına yerleşen ve belirli şartları taşıyan öğrencilere burs, öğrenim kredisi, harç kredisi ve barınma imkânı sağlayan kurum.

BURS: Bir yükseköğretim kurumunda okumaya hak kazanmış başarılı ve/veya ihtiyaç sahibi öğrencilere devlet kurumları, özel şirketler, dernekler, vakıflarca verilen karşılıksız para.

SINAVSIZ GEÇİŞ: Meslek liselerinde okuyan ya da bu okullardan mezun olan öğrencilerin, kendi bölümlerinin devamı niteliğinde olan ve ÖSYM tarafından belirlenmiş meslek yüksek okullarınasınavsız olarak yerleştirilmesi.
Sırasıyla mezuniyet yılı, okul türü, METEB (eğitim bölgesi) ve diploma notu baz alınarak adaylar arasında eleme yapılır.

MESLEKLER

İLK VE ACİL YARDIM PROGRAMI

PROGRAMIN AMACI: Sağlık sektörünün gereksinimlerini sağlayacak yeterlilikte paramedik personel yetiştirmek.

MÜFREDATIN YAPISI: Ön lisans programı. 2 yıllık eğitim döneminde mesleki öğrenim derslerine ilaveten zorunlu dersler, ambulans eğitimi ve staj gibi uygulamalı eğitimler de var. Öğrenciler ön lisansı bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı sonucuna göre Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine geçiş yaparak lisans eğitimlerini tamamlayabilir.

PROGRAMDA OKUYACAK KİŞİLERDE BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER: Meslek liselerinin sağlık bölümleri mezunları sınavsız geçiş yapabilir. Lise mezunları YGS-2 puanıyla başvurabilir.

ÇALIŞMA ALANLARI: Mezunlar, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ‘Paramedik’ unvanıyla çalışır. Kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar. İstihdam alanları, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarının acil servisleri, 112 Acil istasyonları, 112 Komuta Kontrol merkezleri, özel ambulans hizmetleri gibi birimler. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) göre paramedik (sağlık teknikeri) olarak atanabilirler.

GENÇLİK SAĞLIK

LİSE ÇAĞINDAKİ BESLENME HATALARI

Beslenme ve diyet uzmanı Emel Unutmaz Duman, lise döneminde yapılan beslenme yanlışlarını sıraladı.

Kahvaltı edilmemesi: Kahvaltı okul başarısında çok önemli. Burada tavsiyem her zaman aynı kahvaltı yerine sevilecek farklı alternatifler oluşturulması. Krep, sebzeli börek, omlet, hatta öğrenci “Çok vaktimi almasın” diyorsa yulaf gevrekleri ile yapacağı bir kahvaltı bile ihtiyacı olan karbonhidrat ve proteinin bir kısmını almasına yardımcı olur.

Süt ürünlerinin az tüketilmesi: Kilo verme, kas destekleme, kemik sağlığı gibi konularda süt ve süt ürünlerinin önemi gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle günlük beslenme düzenimize süt ve süt ürünlerini eklememiz gerek.

Sebze ve meyve yememek: Yetişkinlikte sağlığımızın nasıl olacağı, ergenlikte oluşturulan hayat tarzı ve beslenmeyle çok yakın ilişkili. Bu dönemde kazanılan doğru alışkanlıklar, ileride genetik faktörlerle karşımıza çıkacak olan hastalıkların süresini geciktirir. Bu alışkanlıklardan en önemlilerinden biri de düzenli olarak sebze ve meyve yemek. Her öğün çiğ sebze tüketmeye çalışmak, aralarda da bir avuç içi kadar meyve yemek, günlük ihtiyaç duyulan vitamin, mineral ve posa için elzem.

Fast food: Yüksek yağ, düşük posa ve protein içeren fast food tarzı atıştırmalıklar, yağlanma ve hastalıklara yol açar. Daha az miktarda ve yeşilliklerle birlikte tüketilmeli.

AKADEMİK PANO

OXFORD'DAN 12 BİN EURO BURS

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi tarafından Orta ve Doğu Avrupa’dan yüksek lisans öğrencileri için burs veriliyor. Michael Wills bursu için Türkiye’den de başvuru kabul ediliyor. Program kapsamında ekonomik kalkınma, küresel yönetişim ve diplomasi, göç gibi alanlar var. Okul ücreti ile eğitim süresince masraflar karşılanarak 12 bin 900 Euro destek sağlanıyor. Son başvuru 23 Ocak. Detaylı bilgi için internet adresi: http://www.ox.ac.uk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!