Borsa İstanbul haftayı kar satışlarıyla kapattı. Bu gelişmede borsada oluşan yüksek primler ve dış borsalardaki düşüşler etkili oldu. Diğer yandan yılın ilk yarısına ait bilanço yayımlanma süreci yarın bitecek. Bilanço performanslarına genel olarak çok iyi demek zor. Bu açıdan hisselerde “seçicilik’’ artacak.
#Borsa İstanbulTicaret Bakanı Mehmet Muş, ''Gittiğimiz bütün illerde 'Fabrikalar bir yerde, şirket merkezleri başka bir yerde, dolayısıyla ihracat rakamları o şirket merkezlerinin olduğu yere yazılıyor' diye hemen hemen çoğu ilde benzer şikayetler geldi. Dolayısıyla 2024'ün başından itibaren istatistikleri, faaliyet alanına göre tutmaya başlayacağız. Dolayısıyla ihracat rakamları, üretildiği şehre göre tutulmaya başlanacak'' dedi.
#Mehmet MuşGEÇTİĞİMİZ hafta İzmir’de tarihe not düşecek yeni sayfalar açıldı. Konuşmacıların sunumları, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dünyanın büyük bir dönüşüm ve yol arayışı içinde olduğu bir döneme denk geldiğini gösteriyor. Örneğin, son 40 yılda devleti küçültmek için özelleştirmeler yapan, sermayeyi yücelten neoliberal ideolojinin sallandığı anlaşılıyor. Devletin güçlü ve korumacılığın yüksek olduğu dönemlerin geri geldiği görülüyor.
#1Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açılış konuşmasıyla başladı. Bakan Nebati, Yeni Ekonomi Modeli ile bir üst seviyeye ulaşacağımızı belirtirken; "Vatandaşları enflasyona karşı korumak için politikaları devam ettiriyoruz. Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal sorunlarını kalıcı şekilde çözmeyi amaçladığı aşikar. Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık birçok sorunla yüz yüze kalacaktık" dedi. Bakan Nebati "Bakanlığımız bünyesinde reform ve değişim dinamiğini sürekli kılacak olan Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuruyoruz. Bir yandan bilgi üretimi yapılırken bir yandan da kamu kurumu, üniversiteler ve STK'larla projeler gerçekleştirilerek bilgi ve deneyim paylaşımına imkan sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
#Nureddin NebatiMayıs ayının son günlerinde, bir ay önce dahi kimsenin aklına gelmeyecek bir olay yaşandı: Dünyanın en değerli şirketleri arasında ilk sıralarda yer alan birçok teknoloji şirketinin hisseleri çok büyük değer kaybetti. Ancak 20 yıl önceki teknoloji balonunu erkenden görmeyi başaran kriz kâhini Jim Chanos'a göre henüz hiçbir şey görmüş değiliz. Facebook'u, Tesla'yı ve diğer teknoloji devlerini ne bekliyor?
#Silikon VadisiKripto para yatırımcılarının son dönemdeki gözdesi Ethereum'un hayata geçirilme hikayesi oldukça ilginç. Arkasındaki hepsi birbirinden farklı karaktere sahip sekiz kişinin yıllara yayılan anlaşmazlıkları, kavgaları ve rekabetleri sayesinde alışıldık başarı öykülerinden oldukça farklı bir anlatısı var. Peki bu sekiz kişiyi biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#EthereumFinansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu büyüme rakamları, enflasyon ve rezervlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Geldiğimiz noktada bazı makro ekonomik değişkenleri karşılaşmalı incelediğimizde Türkiye'nin performansını göreceğiz." diyen Başkan Kavcıoğlu, "Türkiye 2020'de pozitif büyüyen 2 ekonomiden biri olmuştur" açıklamasında bulundu.
#Merkez BankasıSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranı yakalandığını belirterek, "OECD'nin yayımladığı son raporlarda da ekonomimiz, en güçlü toparlanma gösterecek ekonomilerden biri olarak öngörülüyor." dedi.
#Mustafa VarankGram altın fiyatı, şu dakikalarda 515 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1901 dolar seviyesinde bulunuyor. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Karayazıcı ve Marbaş Menkul Araştırma Müdürü Topçu altın fiyatları üzerinde yaşanan gelişmeleri ve beklentilerini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Gram AltınNew York Fed çalışmasına göre Kovid-19 salgınının gelişmekte olan ülke ekonomilerine etkisini azaltmak için dalgalı kur rejimi uygulayan ve harekat alanına sahip merkez bankaları, yerel para cinsinden tahvil alımı yaparak makroekonomik politikaları destekleyebilir.
#Gelişmekte Olan ÜlkelerMerkez Bankası verilerine göre 12 Haziran haftasında bankalarda yabancı para mevduatı bir önceki haftaya göre 900 milyon dolar arttı. Ayrıca düşük faiz ve bol likiditeyle birlikte alternatifsiz kalan tasarruflar borsalara yöneldi. Konut satışları da düşük faizli kredi imkânı ile birlikte artmaya başladı. Haziranda konut satışlarının yüz binli rakamların üzerinde olması bekleniyor.
#YAZARKoronavirüs tüm dünyada reel ekonomileri etkiledi. Mart ve nisan aylarına ait veriler açıklandıkça virüsün ekonomiler üzerindeki etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Reel ekonomiye ait veriler takip edilirken, virüsün yayılmasının pik yaptığı ve ekonomi üzerindeki etkilerinin azalmaya başladığı konusunda bir görüş de oluşmaya başladı. Zaten kademeli de olsa ülkelerin ekonomik faaliyetlere başlama kararları bunu gösteriyor.
#YAZAROxford Economics'in Küresel Başekonomisti Adam Slater "Küresel ekonominin bu yıl yüzde 3,6 seviyesinde daralmasını bekliyoruz. Fakat üçüncü ve dördüncü çeyreklerde küresel ekonominin güçlü bir şekilde yeniden büyümesini bekliyoruz. Eğer bunu bir harf şeklinde ifade edecek olursak V şeklinde bir küresel iyileşme bekliyoruz" dedi.
#EkonomiTürkiye, koronavirüsle hem sağlık hem de ekonomik olarak ciddi anlamda mücadele ediyor. Birbiri ardına alınan ekonomik tedbirler, destek paketleriyle ekonomi canlı tutulmaya, istihdam korunmaya çalışıyor. Ancak destek noktasında özel bankaların geride kaldığı, gerekli çabayı göstermediği ifade ediliyor. Biz de konuyu ekonomistlere sorduk. Ekonomistleri neler yapılması gerektiğini, özel bankaların tutumunu Hürriyet’e değerlendirdi.
#GazetehaberleriPiyasalar son dönemde para bolluğunu fırsata çevirmeye çalışıyor. Para uyumaz, ticaret durmaz. Borsalardaki iyimserliğe karşılık ise para piyasalarında dengeler sıkça değişiyor. Borsalarda tepki yükselişleriyle birlikte iyimserlik sürüyor. Kalıcı bir bahar havası mı, bunu daha çok virüs kaynaklı haber akışı belirleyecek. Likidite bolluğu ve düşük faiz altındaki yükselişi destekledi. ABD Doları’ndaki değerlenme ivme kaybetti. Euro ise hafif değer kazandı.
#YazarCorona(korona) virüs salgınının dünya ve Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Sedat Aybar, her ülkenin kendi şartlarına göre ekonomik tedbirler almasına dikkat çekerek, “Bu davranış neo-liberalizmin yani serbest piyasa ekonomisinin inanılırlığını kaybetmesine neden oldu” dedi.
#CoronaKoronavirüsün yayılmasıyla birlikte IMF’den yatırım ve merkez bankalarına kadar birçok kurum ekonomik büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Fed’in sürpriz faiz indiriminin ardından diğer merkez bankaları da faiz indirimine gitti. Fed’in faiz indirimi sonrasında piyasalarda olumlu fiyatlama görülse de sonrasında koronavirüs etkisine girildi.
#YAZARKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, ülke ülke turistlerin tatil tercihlerini belirledi. Bakanlığın hazırladığı turizm pazarı raporlarına göre, Yunanlar yakın ve ucuz, Belçikalılar arkeolojik eser müzeleri ve tarihi yapılara sahip bölgeleri seçti. Arap turistlerin önceliği alışveriş ve altyapısı güçlü destinasyonlar olurken, İngilizler ise ilk olarak ‘sıcaklığa’ baktı. Bakanlık 25 ülke vatandaşının tatil stratejilerini ve yurtdışı çıkışlardaki seyahat motivasyonlarını masaya yatırdı.
#Gazetehaberleri