BioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechBioNTech 2. ve 3. doz aşı randevu süresi için Sağlık Bakanlığı bilgileri gündemde yer alıyor. Salgında son 2 haftadır vaka sayılarının artmasıyla bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılmaya başlandı. Toplum sağlığı gözetilerek yapılan BioNTech 3. doz aşı randevuları 50 yaş üzeri vatandaşlar için açıldı. BioNTech 2. doz aşı süresi ise güncellenerek kısaltılmıştı. Peki, BioNTech 3. doz aşı randevusu nasıl alınır? BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılacak? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Biontech 3. Doz Aşı RandevusuBioNTech aşısında iki doz arasındaki süre değişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamaya göre, ilk dozunu olanların ikinci doz aşı randevuları için bekleme süreleri kısaldı. Delta varyantına karşı aşılamanın varyantlar üzerinde etkili olacağını kararlaştırdıklarını belirterek Koca'nın açıklaması sonrası 2. randevu takvimi milyonların gündemine geldi. Peki, Biontech 2. doz aşı ne zaman kaç gün sonra yapılacak? İşte, Biontech aşı ikinci doz aşı süresi hakkında yapılan açıklamalar.
#Biontech 2. Doz Aşı Ne ZamanBioNTech 2. doz aşı tarihi, aşılama süreci devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Aşılama sürecine hız veren Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yaş grubunun 30 yaşa kadar indiğini bildirdi. Toplumsal bağışıklık için önemli olan aşılamada 3. doz için temmuz ayı işaret edilirken BioNTech 2. doz aşısı ile ilgili uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar geldi. Diğer yandan aşılama öncesinde imzalanan belgede BioNTech aşısı ikinci dozda gün sayısına yönelik detaylar yer alıyor. Peki, BioNTech 2. doz aşı ne zaman yapılır? İşte, BioNTech ikinci doz aşı tarihi hakkında bilgiler.
#Biontech 2. Doz AşıKoronavirüs geçirenlerde kaç doz aşı uygulanacağı ve ikinci doz aşının zamanı bilim insanları tarafından değerlendiriliyor. Aşı tedarikine hız veren ülkeler bir yandan bilimsel çalışmalarını sürdürürken bir yandan da aşının etkinliği üzerine denemelerine devam ediyor. Yakın zamanda korona virüs geçiren kişiler için uzmanlardan bazıları tek doz aşının yeterli olduğunu savunurken, merak edilen konuya Prof. Dr. Uğur Şahin'den açıklama geldi. Peki, Corona virüs geçirenler ne zaman aşı olabilir? İşte, Covid-19 olanlar için ikinci doz aşı uygulaması ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Corona Virüs Geçirenler AşıGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOXErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 4 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 4 aylık bebek ne kadar uyur, 4 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 4 aylık bebek kilosu, 4 aylık bebek bakımı, 4 aylık bebek aşısı, 4 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 4. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebekİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Çocuk Sevmeİnsanlar bazen hiç tanımadıkları çocukları temas ederek, sarılıp öperek sevebiliyor. Ebeveynler ise bu konuda gittikçe hassaslaşıyor. Birçoğu çocuklarına rızaları dışında kimsenin dokunmasını istemiyor. El öpmenin, sarılmanın, temas ederek konuşmanın yaygın olduğu ülkemizde özellikle belli bir yaşın üzerindeki kişilere “Çocukları dokunmadan sevin” fikrini anlatmak zor olabiliyor. Peki bu konuda ebeveynler ve uzmanlar neler söylüyor?
#Bir Sorudan FazlasıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, köpeğin saldırısına uğrayan ve kuduz teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden mimar Lütfü Seray'ın (28) yakınları yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hayatını kaybeden mimarın ağabeyi Kenan Seray, kardeşine köpek ısırmasından 20 gün sonra kuduz teşhisi konulduğunu ve geç müdahalenin ölüme yol açtığını iddia etti.
#KuduzYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Haluk ÇokuğraşPandemi sırasında artan aşı karşıtlığının etkisiyle çocukluk çağı aşılama oranlarının düşmesi ve düzensiz göçle aşı takiplerinin zorlaşması, yıllardır görülmeyen kızamık vakalarının yeniden ortaya çıkmasına neden oldu. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, yıllar sonra ilk kez bir kızamık vakasını hastaneye yatırdıklarını belirterek, kızamık için aşılanma oranının yüzde 95'lerin altına inmesi durumunda, salgınların yeniden yaşanabileceğini vurguladı.
#Kızamık2023'ün ilk Kabine Toplantısı Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT'li olarak bilinen vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin takdirine sunuyoruz." dedi. Erdoğan konuşmasının devamında bir müjde de vererek "Otoyol ve köprü hizmetlerinde yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecek" ifadelerini kullandı. Ayrıca muhalefete bir çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cuma günü İstanbul'da meşhur Rami Kışlamızı İstanbul'un millet kütüphanesi olacak. Muhalefeti de davet ediyoruz. İstanbul'un en büyük, Avrupalı sayılı kütüphanelerden birinin açılışını yapıyoruz." diye konuştu.
#Kabine ToplantısıDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ABD Müslüman Örgütler Konseyi (USCMO) tarafından New York'ta düzenlenen törende, sosyal projeler, eğitim, çevre ve insani yardım alanlarında Müslüman kadınlara verilen ‘Uluslararası Başarı ve Topluma Katkı Ödülü’nü aldı.
#Emine Erdoğan