80’li yıllarda çocuk olmak, askeri darbe ve öncesindeki olaylarla şoka girmiş ebeveynlerimiz yüzünden zaten zordu. Bir de üzerine her eve giren televizyon ile dünyadaki bin türlü garipliğe şahit olmak da eklenince, hepimiz fena etkilendik. Televizyonda gördüğümüz her şeyin gerçek olduğuna inandık ve oradan zihnimize geçen her bilgiyi istemeden de olsa biriktirdik. İşte bu kumbaranın önde gelen bazı aktörleri...
#EUROVISION ŞARKI YARIŞMASITÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARASI PROJE YARIŞMASI’NDA, EDİRNE’DE 3 OKUL DERECE ELDE ETTİ. EDİRNE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HÜSEYİN ÖZCAN, “PROJELER ARASINDA YAPILAN DEĞERLENDİRME SONUCUNDA İLİMİZ OKULLARININ BÖLGE 2’NCİLİĞİ VE 3’NCÜLÜĞÜ ELDE ETMESİ BİZLERİ MEMNUN ETMİŞTİR” DEDİ.
Ali Aslan, Trakya bölgesinde ünlü bir tarih öğretmeni olarak biliniyor. Kırklareli, Lüleburgaz ve Çorlu üzerine araştırmaları ve kitapları var. Göç üzerine de güçlü bir fotoğraf arşivi var. Çorlu, Bursa, İzmit ve Edirne’den sonra Lüleburgaz’da da Bulgaristan’dan ülkemize yaşanan zorunlu göçün 30. yılı nedeniyle Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli kendisini görevlendirmiş.
#YALÇIN BAYER‘BULGARİSTAN’dan Zorunlu Göçün 30. Yılı’ etkinliği dün Bursa Uludağ Üniversitesi’nin Görükle Kampusu’nda yapıldı. Konuşmacıların anlattıkları ile geçmişlere gittik; ‘etnik arındırma siyaseti’ne karşı Bulgaristan Mestanlı, Kızanlık, Pazarcık, Varna, Burgaz’da yaşanan olaylarda Türklerin gösterdikleri mücadeleyi gözyaşları ile hatırladık.
#Yazarlar15-16 Haziran’da Çorlu Belediyesi’nin sponsorluğunda, Tekirdağ Namık Kemal ve Ankara üniversitelerinin bilimsel desteği ile yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyenin katıldığı ve bildiri sunduğu 1989 yılında Bulgaristan’dan ‘Zorunlu Göçün 30. Yılı Uluslararası Katılımlı Sempozyumu’ gerçekleşti. Çorlu Belediyesi’nin hazırladığı sempozyum gayet başarılı geçti. Yedisi dış ülkelerden olmak üzere 40 bilim adamının çalışmaları şimdiye kadar bu tür çalışmaların en görkemlisi oldu, bazı göçmenlerin gözleri yaşardı.
#Yazar“Bizim askerimiz Suriye’de savaşırken onlar nargile içiyor... Ucuza çalışıp Türkleri işsiz bırakıyorlar... Nitelikli olanları Avrupa’yı, eğitimsizler Türkiye’yi seçiyor... Bu kadar fakirlerse neden çok çocuk yapıyorlar...” TÜBİTAK ile birlikte ‘1003 Entegrasyon Projesi’nin startını veren Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Şebnem Köşer Akçapar’a göre bu düşüncelerin çoğu Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili yanlış bir algıdan besleniyor ve suç oranları sanıldığının aksine çok düşük: “Büyük kısmı burada yaşamaya devam edecek. 5-9 yaş arası 478 bin çocuk var. Bunların bir kısmı burada doğdu, bir kısmı çok küçükken geldi. Suriye ile ilgili hiçbir hatıraları yok. Bir an önce entegrasyon şart.”
#Şebnem Köşer Akçapar