Dünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayGüneş Sistemi’nde kaç gezegen var? Bu soru eğer size 2006 yılından önce sorulmuş olsaydı yanıtı 9 olurdu. Ancak 2006 yılında minik Pluton gezegen kategorisinden cüce-gezegen kategorisine alınınca kozmik mahallemizdeki gezegen sayısı birden 8’e düşmüştü. Yeni çalışmalar ise 9. hatta 10. başka gezegenin mahallemizde olabileceğini öngörüyor.
#10. GezegenBugün Plüton yarın Uranüs! Bunun sonu nereye kadar varacak? Uluslararası Astronomi Birliği IAU’nun 2006’da Plüton’u gezegen statüsünden çıkarma kararı infial yarattı. Şimdi Plütonseverler kararın geri alınması ve Plüton’un yeniden gezegen olması için dernekler kuruyor, forumlar oluşturuyor, gösteriler düzenliyor. Bu kadar değil, bu fikirlerini duyurmak için tişörtleri, kupaları, kasketleri var. Türkiye’de bu işin öncülüğünü ise Ekşi Sözlük web sitesi yapıyor.
Kevkeb, 29 yaşında Iraklı. İsmi Arapça’da gezegen anlamına geliyor. Hangi gezegensin, diye sorduklarında ‘Güneş’in çevresinde 9 gezegen var, ben 10’uncusuyum’ diyor. Sıradışı bir kişilik: Konuşkan, dışadönük, komik ve dobra. Melis Birder’in bu yıl İstanbul Film Festivali’nde gösterilen ‘10. Gezegen’ belgeseli Kevkeb’in günlük yaşamını anlatıyordu: İşyeri, yürüdüğü sokaklar, kız kardeşleri, ailesi, türbansız hali, saçları, sırları. Irak’ta daha önce görmediğimiz bir kadın portresiydi bu. Kevkeb yeni eşi Şivan’ı da alıp bu hafta, 5 günlüğüne İstanbul’a tatile geldi.
Bilim insanları, bugüne kadar bilinen teorilere uymayan, çok sayıda olay gözlemledi. Bu olaylar kabul edilen kurallara aykırı duruyor; ama yanlışlıkları da ispat edilmiş değil. Bu nedenle önemli sorunlar hanesinde, çözülmeyi bekleyen problemler olarak bir kenarda duruyorlar. Bunlardan bir veya bir kaçının doğruluğunun kanıtlanması halinde, belki de fizik yeniden yazılacak!
Merak insanoğlunun gelişme sürecinde edindiği en önemli niteliklerden biri. Zaten bilim dünyasını da tetikleyen bu merak değil mi? Sorulara yanıt bulma yolunda gelinen nokta ise gerçekten heyecan verici. Tıptan uzay araştırmalarına, bilişime kadar her alanda devrim sayılabilecek ilerlemeler yaşamımıza damgasını vuruyor. Ancak, bilim dünyasının gözlemini yaptığı, gerçek gibi gördüğü fakat bir türlü yanıtını veremediği sorular da mevcut.
Sadece doğanın değil, bir yandan da kültür-sanat etkinliklerinin coştuğu ilkbahar mevsimindeyiz. Beyazperdede terzi dükkânındaki bir grup kadının sevinçlerine, hüzünlerine ortak olacağız. Tiyatro sahnesinde anneliğin kutsallığını sorgulayacağız, insanlığın kayıtsızlığına absürt bir pencereden bakacağız. Kitap raflarında Haldun Taner’den Aristoteles’e ustaların eserleri okurlarla buluşacak. İstanbul Modern ve Pera Müzesi’nde de dikkat çekici sergiler var. Bahar konserleri renkli ve umut yüklü. Tamino ve Kings of Convenience unutulmaz performanslara imza atacaklardan ikisi. Açık havadaysa Alaçatı Ot Festivali’nden Picnic&Gathering’e, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’na baharın tadını çıkarabileceğimiz birçok etkinlik gerçekleşecek.
#Ece AltıkulaçUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay AraştırmalarıBitlis'te gök bilimi severler, 6 gezegenin dizilimini görüntülemek için eksi 10 dereceyi bulan sıcaklıkta teleskoplarının başına geçti. Dr. Cihan Önen, 'Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere bu altı gezegen akşamın ilk saatlerinde gökyüzünde görünmektedir. Merkür hariç, diğer gezegenleri gözlemleme fırsatımız oldu.' dedi.
#Gök BilimiBitlis'te gök bilimi severler, 6 gezegenin dizilimini görüntülemek için eksi 10 dereceyi bulan sıcaklıkta teleskoplarının başına geçti. Dr. Cihan Önen, 'Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere bu altı gezegen akşamın ilk saatlerinde gökyüzünde görünmektedir. Merkür hariç, diğer gezegenleri gözlemleme fırsatımız oldu.' dedi.
#GezegenAdeta bir hız trenindeymişiz gibi hissedeceğimiz, hem dünyada hem de ülkemizde köklü değişimlerin yaşanacağı yeni bir yıla girdik. Yüzyıllar sonra ilk defa meydana gelen gökyüzü pozisyonları, önemli jenerasyon gezegeni geçişleri ve tutulmalar derken 2025 bol aksiyonlu bir sene olacak gibi görünüyor. Şimdi kemerlerimizi sıkıca bağlayalım ve yılın en önemli astrolojik olaylarına birlikte göz atalım.
#Dinçer GünerUzay deyince aklımıza sonsuz bir boşluk geliyor ama aslında durum tam olarak böyle değil. Özellikle gezegenimizin yörüngesi bazıları çoktan ömrünü tamamlamış bazılarıysa gündelik hayatın olmazsa olmazını oluşturan uydularla, parçalanmış uzay araçlarıyla, sözün kısası uzay çöpleriyle dolu. Dahası bu çöplerin sayısı günden güne artıyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor?
#UzayGiden yılı, çoğumuz “Daha ne göreceğiz” diyerek uğurladık ya! Kötü bir haberim var. Astrolog Aygül Aydın ve Hande Kazanova, 2025’in birçok alanda çok daha sancılı geçeceği ve dolayısıyla bireysel ve toplumsal olarak eski alışkanlıklarımızın, bilgilerin, arkadaşlık ve dostlukların, hatta işlerimiz dahil daha birçok şeyin geride kalacağını belirterek, uyarıyor: “2025, yeni başlangıçların yılı.” Peki bu değişimlerin bizlere ve Türkiye’ye etkisi ne olacak?
#Astrolog