Sabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSM-Geçen ay 95. doğum gününü kutlayan ünlü ressam ve akademisyen, hocaların hocası, Anadolu’yu resmederken kullandığı renklere ünlü şairlerin dizeler döktürdüğü Prof. Dr. Turan Erol ile buluştuk…-Hayat hikâyesini dinlerken tıpkı resimlerindeki gibi Anadolu’nun dört bir yanına yolculuk ettik; Milas’tan başlayıp İstanbul’da Bedri Rahmi’nin atölyesine, Diyarbakır’dan bozkırın kalbi Ankara’ya…
#Turan ErolSon yıllarda eskiden “sempozyum”, şimdi çalıştay denilen, sanatçıların bir araya gelip çalışmalar yaptığı toplantı şekli ülkemizde hızla gelişmeye başladı. Önceleri bu çalışmalar üniversitelerimizde yapılıyordu. Ancak yavaş yavaş özel kuruluşlarda da uygulanmaya başlandı. Böyle olunca da çalıştaylar son zamanlarda sık görülür oldu.
Onlar Türkiye'deki üniversitelerin en popüler yabancı hocaları. Mühendislik dersi de alın diye tutturan ressamdan, durmaksızın Osmanlı tarihi yazan fizik profesörüne, dersleri Cem Yılmaz Şov'dan daha komik geçen İngilizceci'den, Roxy Bar'da konserler veren ses eğitimcisine kadar gerçek bir zenginliği temsil ediyorlar.