Bilim insanları uzun zamandır okyanusun derinliklerini dinliyor. Yaşanan çevresel değişiklikler sonucunda okyanusun gizemli seslerini her zamankinden daha fazla duyan araştırmacılar, yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojileri kullanarak, denizler altındaki yaşamın karmaşık resmini bir araya getiriyor. Peki ama denizlerdeki canlıların sesleri bize ne söylüyor? İşte denizler altından gelen mesajlar...
#Dünya Denizleriİklim değişikliğinin en büyük sorumlusu kömürden çıkış için BM iklim zirvesinde 190 ülke koalisyon oluştururken aralarında Polonya, Ukrayna, Mısır ve Vietnam'ın olduğu 18 ülke kömürü elektrik sistemlerinden çıkaracağına dair taahhüt açıkladı.
#İklim DeğişikliğiDünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20’nin İtalya’nın ev sahipliğinde Roma’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesine oranla 1,5 derece ile sınırlama hedefine yönelik "etkili ve anlamlı" eylemlerin sürdürülmesi ihtiyacı vurgulandı.
#G20 Liderler ZirvesiBilim insanları, iklim değişikliğinin selleri tetikleyen aşırı yağış olasılığını artırdığını ve emisyonların azaltılmaması durumunda bu tür yağışların daha yaygın hale geleceğini ortaya koydu. Dünya Hava İlişkilendirme Girişimi'nin 12-15 Temmuz tarihlerinde iklim değişikliğinin Batı Avrupa'da yaşanan sellere etkisini analiz eden çalışmasına göre, küresel sıcaklık artışı selleri tetikleyen şiddetli yağış olaylarını 1,2 ila 9 kat daha olası hale getirdi.
#Selİklim krizi, tüm hayatımızı etkileyen ve bundan böyle de etkileyecek olan, Dünya’nın en temel sorunlarından biri… İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı korkunç sonuçlara şimdiden oldukça çarpıcı bir şekilde tanıklık ediyoruz… Artık, Dünyamızın geleceğine yönelik çok ciddi bir kırılma anına ulaştık ve bir takım kritik kararları hızlıca alıp, aksiyona geçmemiz gereken bir dönemdeyiz.
#Ergi ŞenerTBMM Küresel İklim Değişikliğini Araştırma Komisyonu’nda ‘Suyun etkin kullanımı için erken uyarı sistemi ve bizi bekleyen su savaşları’ konulu sunum yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 95 ülkedeki 225 merkezdeki değerlendirmelerle ‘bizzat sahadan veri topladıklarını’ vurguladı.
#Gazetehaberleriİklim değişikliği; tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecek? Gıda ürünlerinde maliyetleri nasıl yönlendirecek? Vatandaşın bütçesine nasıl yansıyacak? Önümüzdeki dönemde bizleri neler bekliyor? Yağış rejimindeki değişikliğe bağlı olarak verim nasıl olacak? Sulama nasıl yapılmalı? Ürün ekiminde neler öne çıkıyor, neler azalıyor? Bu soruların yanıtlarını veren BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerine etkileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
#Bursaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.
#KuraklıkDünyada 130 banka Sorumlu Bankacılık Prensipleri’ne imza attı. Bu bankalar arasında Garanti BBVA da yer alıyor. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “Sürdürülebilir, çevreci olmayan projelere kredi sağlamıyoruz” diyor. Bankanın gündeminde yeşil kredi, yeşil bono ve yeşil mortgage’ı arttırmak var.
#GarantiBugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Çevre sorunlarını ve doğanın insan yaşamındaki önemini anlatmaya çalışan pek çok vatandaş, Dünya Çevre Günü mesajını sosyal medya hesabından dile getiriyor. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadele için bireysel önlemlerin yanı sıra karar alıcıların köklü eylem planları üzerinde çalışması gerektiği görüşünü paylaşıyor. Peki, iklim değişikliğiyle mücadele için neler yapmalı?
#Dünya Çevre GünüHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hafta içinde yayımlanan ve bilim adamlarının ‘son uyarı’ olarak vurguladıkları rapor tüm dünyada yankı uyandırdı. Rapor, 2015 Paris Antlaşması ile belirlenen hedeflerden şaşıldığını gösteriyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasına göre ise hedefi tutturmak için çevreye daha duyarlı modellere yatırım yapılması halinde toplam 30 milyon yeni iş fırsatı doğabilir.
#Yeşil EkonomiİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros önemli uyarılarda bulundu. Toros açıklamasında "Atmosferdeki dengeyi bozan etkenler ortadan kaldırılmazsa daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. İklimdeki bu değişiklikler, mevsim kaymalarına sebep olabilir. Sıcak hava dalgası, aşırı yağışlar, doluda artışlar gibi meteorolojik uç değerlerin sayısı ve şiddeti artabilir. Geçen yıl İstanbul'da yaşanan dolu gibi bu tür uç değerleri daha sık yaşayabiliriz" dedi.
#MeteorolojiWWF’nin (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) yayınladığı rapora göre, küresel ısınma Akdeniz’i de tehdit edecek. Özellikle turizm endüstrisi bu durumdan olumsuz etkilenecek. Akdeniz’in iklimi ısındıkça ve değiştikçe, turistler sıcak yaz günlerinde kavrulmak yerine, soğuk ülkelerde kalmayı tercih edecek.
Biliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat Eroğlu