Güncelleme Tarihi:
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Sanayi devriminden bu yana fosil yakıtların kullanımındaki artış, insanlığın çevreye verdiği zararların başında geliyor. Fosil yakıt kullanımıyla atmosfere salınan sera gazı yoğunluğunun giderek artması, gezenin daha fazla ısınmasına neden olurken, küresel sıcaklık artışı da canlı türleri için oldukça tehlike arz eden iklim değişikliğini beraberinde getiriyor.
Küresel sıcaklığın artmasında emisyon salımının büyük rol oynadığını ortaya koyan uzmanlar, fosil yakıtlara yapılan yatırımın devam etmesi durumunda 2030-2052 yıllarında küresel sıcaklık artışının 1,5-2 dereceye ulaşacağı tahmininde bulunuyor.
Uzmanlar, dünyada sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşması halinde eriyen buzulların deniz seviyesini yükselteceğini, kıtaların bir kısmının sular altında kalacağını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ciddi ölçüde etkileneceğini öngörüyor.
İklim değişikliğiyle mücadele için neler yapmalı?
Uzmanlar, iklim değişikliğiyle mücadele için bireysel önlemlerin yanı sıra karar alıcıların köklü eylem planları üzerinde çalışması gerektiği görüşünü paylaşıyor.
Bireyler, daha fazla yerel yetiştirilmiş sebze ve meyveler yemek, enerji tasarrufu yapmak ve bir yere araba yerine bisikletle veya özellikle kısa mesafelere yürüyerek gitmek gibi tercihlerle üzerine düşen sorumluluğu yerine getirebilir.
İşletmeler, sektörler ve toplumların da bu konuda harekete geçme sorumluluğunu bulunuyor.
Öte yandan, karar alıcıların sera ve metan gazlarının salınımına neden olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların yerine rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmesi iklim değişikliğiyle mücadelede oldukça önem arz ediyor.
Çevrenizdeki canlıların yaşam hakkına saygı duyun, öğrenin! #DünyaÇevreGünü
Hepimiz çevre bilinci sahibi olduğumuzda her yer cennete dönüşecektir.
Herkesin sağlıklı, temiz ve zarar görmemiş bir çevrede yaşaması dileğiyle, Dünya Çevre Günü kutlu olsun.
Çevre konusunda toplumsal duyarlılığın artarak devam etmesi, gelecek nesillere yaşanılabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakılması temennisi ile #DünyaÇevreGünü'nüzü kutlarım.
Dünyamızı temiz ve renkli tutmak bizim elimizde!
Yeşil bir gelecek için yeşil adımlar atmak gerekir..
Çocuklarınızın geleceği için onlara daha yaşanır bir dünya bırakmak zorundasınız.
Tek değiliz. Bizden önce de bu topraklarda bir hayat vardı, bizden sonra da olacak.
Doğayı sev ve koru, önce kendin için!
Güzellik de çirkinlik de Yaşatmak da katletmek de bizim elimizde...
Yarının doğası bugünden yaratılır.
Toprağın dostlara ihtiyacı vardır; ona dostça davranalım!