Gönül KOCA
Sahnede yaşları 8 ile 17 arasında değişen 12 çocuk var. Bir de Kardeş Türküler. Hep beraber Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Gürcüce, Lazca şarkılar söylüyorlar. Ve söyledikleri şarkılara ait halk oyunları oynuyorlar.
Çocuklar Tatvan’dan geldi ve Kardeş Türküler ile birlikte Özyeğin Üniversitesi’nde bir konser verdi. Konserde Kardeş Türküler’in Çocuk Haklı albümünden parçalar seslendirdiler. Çocuklar hiç bilmedikleri dillerde şarkılar söylerken kesinlikle zorlanmıyorlar. Çünkü, daha öncesinde iki ay prova yapıp, Çocuk Haklı albümündeki bütün parçaları ezberlediler. Bu çocuklarla Kardeş Türküler’i bir araya getiren ise Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın Kavar Havzası’ndaki köylerde yürüttüğü Yaz Okulları çalışması oldu. Havza’daki Yaz Okulları çalışmasını ise geçtiğimiz yaz Özyeğin Üniversitesi’nden gönüllü olarak vakıfta staj yapan öğrenciler yürüttü. Çalışma kapsamında Kardeş Türküler’in, Çocuk Haklı albümü üzerine çalışıldı. Hem de Tatvan’ın Paşaelmalı Köyü’nde, kullanılmayan bir ahırda. Ardından da Kardeş Türküler ile iletişime geçilerek, hem çocukları yakından tanımaları hem de onlara böyle bir deneyim yaşatabilmek için atölye yapmaları istendi. Kardeş Türküler’in önerisiyle de bu tanışıklık atölye ile sınırlı kalmadı, Tatvanlı çocuklarla Kardeş Türküler’in aynı sahneyi paylaştığı bir konsere dönüştü. Proje için Kardeş Türküler’in seçilmesinin nedeni ise, onların çocuklarla ilgili çalışmalar yapması ve son albümleri Çocuk Haklı’nın tamamen çocuklara yönelik olması.
Rojin en çok Karadeniz müziğini beğendi
Bu çalışmalara katılan öğrencilerden biri de 8 yaşındaki Rojin Bozkurt, Paşaelmalı Köyü İlköğretim Okulu’nda 3’üncü sınıf öğrencisi. Daha önce ne Kardeş Türküler’in adını duydu ne de Lazca, Ermenice, Çerkezce türküler söyledi. Sanatla olan ilişkisi okuldaki müzik dersleri ve abisinin aldığı gitarla sınırlı.
Çok hareketli bir çocuk Rojin. İki dakika yerinde duramıyor. Gayet güzel Türkçe konuşuyor ve Ermenice, Gürcüce, Lazca gibi bilmediği dillerde şarkılar söylerken hiç zorlanmadığını belirtiyor. Kardeş Türküler’in adını da daha önce duymadığını ama bu çalışma ile onları ve müziklerini çok beğendiğini anlatıyor. “En çok hangi dilde şarkıyı beğendin?” diye soruyoruz, “Karadeniz müziği ve dansı” diyor. Nedenini ise, “Çünkü çok hareketli şarkılar ve danslarını da daha rahat yapıyorum” sözleriyle açıklıyor.
İstanbul’da birçok yer gezdiklerini de belirten Rojin, en çok Kız Kulesi’ni ve Boğaziçi Köprüsü’nü beğendiğini söylüyor. Feribotla yolculuk yaparken ne kadar etkilendiğini anlatıyor: “Denizin üstünde çok hızlı gidiyordu ve çok güzeldi.” Daha önce İzmir ve Ankara’ya da gittiğini, en çok İstanbul’u beğendiğini ve burada üniversite okumak istediğini de sözlerine ekliyor.
Amerika’da mektup arkadaşım var
Grupta yer alan bir başka öğrenci ise Tatvan Tokaçlı Köyü İlköğretim Okulu 5’inci sınıf öğrencisi Sercan Taşkın. Sercan hem konsere katıldı hem de Hüsnü M. Özyeğin Vakfı’nın, 2009’dan beri ‘Kavar Kalkınma Projesi’ kapsamında yürüttüğü ‘Köprü: Mektup Arkadaşlığı’ çalışmasında yer aldı. Ve Tatvan’dan, ABD Şikago’da yaşayan 10 yaşındaki Lili ile mektup arkadaşı oldu. Birbirlerine hem mektup hem de resim gönderdiler. Sercan, Lili’ye hangi yemeği, hangi rengi sevdiğini, hangi takımı tuttuğunu sorduğunu anlatıyor. Lili’nin de, Sercan’a bir mektubunda “Seninla tanışmak için sabırsızlanıyorum” dediğini belirtiyor, muzipce gülerek. Sercan katıldığı çalışmalarla ilgili düşüncelerini ise şöyle özetliyor: “Okula başladığımda hiç böyle şeyler yapacağım aklama gelmezdi. Ama şimdi Amerika’da bir mektup arkadaşım var. Burada da Kardeş Türküler ile birlikte konser verdik. Hepimiz çok heyecanlıyız.” Sesinin güzel olduğunu belirten Sercan, “İleride belki şarkı söylerim” diyor ama öğretmen olmak istediğini söylüyor.
Sercan Taşkın ile birlikte Tokaçlı Köyü’nden Şikago’daki öğrencilere mektup yazan çocukların mektupları ile birbirlerine gönderdikleri fotoğraflar bir sergide bir araya getirildi. Proje Koordinatörlüğü’nü IAP-İstanbul Art Platform ve Fotopya işbirliğiyle düzenlenen ‘Köprü: Mektup Arkadaşlığı’ adlı serginin açılışı da konser öncesinde yapıldı.
26 Ocak Perşembe akşamı düzenlenen konsere ise, Hüsnü M. Özyeğin Vakfı Yönetim Kurulu ve Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hüsnü Özyeğin ve ailesi ile birlikte iş dünyasından birçok isim katıldı.
Kardeş Türküler’in Türkiye’deki değişik kültürlerden çocukları bir araya getirerek bir çocuk korosu kurmak gibi bir hayali var. Eğer bu hayali gerçekleştirirlerse bu gruptaki çocukların da bu koroda yer almasını istiyorlar.