Son dakika... İsrail'de 'Ahmed Şara' şaşkınlığı! Güney Kıbrıs'ta üst düzey görüşme: Gündem 'Türkiye' endişesi

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... İsrailde Ahmed Şara şaşkınlığı Güney Kıbrısta üst düzey görüşme: Gündem Türkiye endişesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2025 09:01

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed ile bir araya geldi. Üçlü arasında yapılan görüşmeden “görüş birliği” kararı çıktığı belirtildi. Güney Kıbrıslı bir kaynak, görüşmenin arka planında "Türkiye'nin Suriye'deki etkisinden endişe duyulması ve arabuluculuk yapılması" olduğunu söyledi. Öte yandan İsrail basınına konuşan üst düzey İsrailli yetkililer, Batı'nın Suriye'nin yeni lideri Ahmed Şara'ya kollarını açmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade ettiler.

Güney Kıbrıs'ta üst düzey görüşme: Gündem 'Türkiye' endişesi
Güney Kıbrısta üst düzey görüşme: Gündem Türkiye endişesi

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ziyaret gerçekleştirdi.

GKRY lideri Nikos Hristodulidis tarafından ağırlanan Herzog ve Abdullah bin Zayed, Suriye'deki durumun nasıl gelişeceği ve bu gelişmelerin bölgenin geleceği üzerinde ne gibi yansımaları olacağı konusunda “görüş birliği” yaptı.

Times of Israel'de yer alan habere göre, Güney Kıbrıslı bir yetkili, üçlü görüşmenin arka planında "Türkiye'nin Suriye'deki etkisinden endişe duyulması ve arabuluculuk yapılması" olduğunu söyledi.

İsrail'de 'Ahmed Şara' şaşkınlığı!

İsrailli Yedioth Ahronot gazetesi, İsrail'in Suriye'deki yeni yönetiminden endişe duyduğu gerekçesiyle ülkede kontrol bölgesi kurmayı planladığını iddia etti.

İsrailli üst düzey yetkililerin, Batı'nın Suriye'nin yeni lideri Ahmed Şara'yı kollarını açarak karşılamasına şaşkınlık duydukarını söylediğini belirten gazete, İsrail'in Suriye planları arasında İsrail Savunma Kuvvetleri'nin ülkede tutulmasının da yer aldığını ifade etti.

Gazeteye konuşan İsrailli üst düzey yetkililer, Suriye topraklarında 15 km'lik bir çevreyi Golan Tepeleri'ne fırlatılacak füzelerin engellenmesi için burada varlık göstereceğini söyledi. Yetkililer, İsrail istihbaratının kontrolü altında Suriye'nin 60 km içerisinde "etki alanı" oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Yetkililer, Batı'nın Şara yönetimiyle diplomatik ilişkiler kurma çabalarını "körlük" olarak nitelerken bu durum sebebiyle hayrete düştüklerini bildirdi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Batı'nın kasıtlı olarak “kör olmayı seçtiğini” ve “dünyanın en tehlikeli insanlarından bazıları” ile ortaklaşa hareket ettiği iddiasında bulundu.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın birçok bölgesine baskınlar düzenledi

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu Batı Şeria'nın kuzeyindeki Deyr İstiya beldesine çok sayıda askerle baskın düzenledi.

Bazı evlerde arama yapan ve eşyalara zarar veren İsrail askerleri, çok sayıda Filistinli genci bir meydanda toplayarak bağladı ve serbest bırakmadan bölgede aramalar yaptı.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın Kalkilya kentine bağlı Hacca ve Deyr el-Hatab beldelerine baskın düzenlediği, Filistinlilerin evlerine ses bombası ve göz yaşartıcı gaz attığı belirtildi.

Beytüllahim kenti yakınlarındaki Husan köyüne baskın düzenleyen İsrail ordusu, Beytüllahim'in güneyindeki Hadar beldesine yaptığı baskında ise ev ve iş yerlerine ses bombası ve göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Filistin'den Papa'nın "derhal ateşkes" çağrısına destek

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un, "çok ciddi ve rezil bir insani durum" yaşandığını belirttiği Gazze'de ateşkes çağrısını yinelemesi üzerine yazılı açıklamada bulundu.

Papa'nın soykırım savaşının ve Filistin halkına uygulanan insani felaketin durdurulmasına ilişkin yapmaya devam ettiği açıklama ve tutumların memnuniyetle karşılandığı ifade edilen açıklamada, Papa'nın İsrail-Filistin sorununa iki devlet ilkesi temelinde çözme çağrılarının uluslararası ve insancıl hukukla tutarlı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Hristiyan dünyasının tüm bileşenlerini Papa'nın tutumlarını dikkatle dinlemeye ve bunları etkili pratik adımlara dönüştürmeye çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Gazze'de "çok ciddi ve rezil bir insani durum" yaşandığını kaydederek, ateşkes çağrısını yinelemişti.

Yunanistan'ın ardından İsrail! 'Mavi Vatan 2025' dizleri titretti
Yunanistanın ardından İsrail Mavi Vatan 2025 dizleri titretti

Türk Deniz Kuvvetleri'nin düzenlediği "Mavi Vatan 2025" tatbikatı, Yunanistan'ın ardından İsrail'i de korkuttu. Yunan basını tatbikatı, "Türkiye'nin denizdeki yükselen gücü" olarak tanımlarken İsrael Hayom gazetesi, "Doğu Akdeniz'i Türk denizine dönüştürme isteği" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'nin savunma sanayisinde gerçekleştirdiği atılımlara ilişkin İsrael Hayom gazetesi "Nato'daki Batı Avrupalı müttefiklerinin aksine Türkiye'nin ordusu güçlendi" dedi.

Türkiye'nin geçen sene Altay tanklarının seri üretimine başladığını belirten gazete, "700 modern ana muharebe tankı ve son yirmi yılda kısmen ya da tamamen yenilenen 1500 eski tanka bulunan Türkiye, Almanya ve Fransa'da daha fazla güce sahip" ifadesinde bulundu.

Gazete, TCG Anadolu'nun geçen yıl suya indirildiğini söylerken "En önemlisi" olarak bahsettiği Türkiye'nin ilk uçak gemisi MUGEM'e dikkat çekti.

Baykar yapımı Bayraktar İHA'larının türünün ilk örneği olduğunun altını çizen gazete, Türkiye yapımı bu İHA'ların dünya çapında ünlendiğini belirtirken 5. nesil savaş uçağı KAAN'ın ilk test uçuşunu da gerçekleştirdiğini hatırlattı.

SİLAH ÜRETİMİNDE BİR DEVRİM

Gazetede, Türkiye'nin son yirmi yılda askeri anlamda önemli ölçüde güçlendiği aynı zamanda da bağımsız bir savunma sanayi kurduğu ifade edildi.

Gazetede ayrıca, Türkiye'den dört şirketin, dünyanın ilk 100 savunma firması arasında yer aldığı vurgulandı.

İsrail'in Suriye planı ortaya çıktı

İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Başbakan Binyamin Netanyahu ile yapılacak görüşme öncesinde Türkiye ile ilgili özel bir güvenlik toplantısı düzenledi.

Israel Hayom gazetesinde yer alan habere göre, görüşmede İsrailli bakanların Suriye planını da görüştü. Görüşmede İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, Suriye'nin kanton bölgelere bölünmesini önerdi.

Haberde, İsrail'in planında yer alan Suriye'nin kanton bölgelerinin ne derece özerk olacağı da dahil olmak üzere Cohen'in önerisine ilişkin ayrıntılara yer verilmedi.

Bölgenin en güçlüsü Türkiye

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Suriye'de Esad rejiminin devrilmesinin ardından bölgedeki dengelerin değiştiğine değinen Le Monde, Türkiye'nin 2025'e Ortadoğu'da güçlü bir konumda başladığı değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'ın IMF'den gelen para ile ayakta kaldığını ve Suriye'nin yeniden inşa sürecinde olduğunu belirten Le Monde, İran ile İsrail ile birlikte bölgedeki 3 büyük güç arasındaki listenin tepesinde yer aldığını vurguladı.

Hamas: İsrail, esirlerini ancak takas anlaşmasıyla geri alabilecek
Hamas: İsrail, esirlerini ancak takas anlaşmasıyla geri alabilecek

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, İsrail'in esirlerini takas anlaşması dışında geri alamayacağını belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu esirlerin kaderleriyle oynamakla suçladı.

Hamdan, Cezayir'de düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'le yapılacak esir takası anlaşmasının uygulanacak kuralları var ve bu kurallara göre İsrail esirlerini alacak, biz de esirlerimizi alacağız. Ama elbette ki bir anlaşma olmadan esirlerini sağ olarak geri alamayacak." dedi.

Netanyahu'nun, başarı imajı arayışında esirlerin kaderiyle oynadığı, onları serbest bırakmak istemediği ve onları öldürmeyi arzuladığı değerlendirmesinde bulunan Hamdan, Hamas'ın İsrail'in ne istediğini umursamadığını ve kendileri için önemli olanın saldırıların sona ermesi ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesi olduğunu vurguladı.

Hamdan, İsrail işgalinin planlarının Filistin halkını aştığı ve artık tüm bölgeyi tehdit ettiği uyarısında bulunarak, "Biz işgale karşı üzerimize düşen görevi sonuna kadar yapıyoruz ve kardeşlerimizden de görevlerini yapmalarını bekliyoruz. Herhangi bir ihmal, sadece Filistin halkını değil, ihmalkar halkları da olumsuz yönde etkileyecektir." dedi.

Biden, Gazze'de ateşkes konusunda "gerçek bir ilerleme" kaydettiklerini söyledi
Biden, Gazzede ateşkes konusunda gerçek bir ilerleme kaydettiklerini söyledi

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkese ulaşılması konusunda umutlu olduğunu ve bu konuda "gerçek bir ilerleme" kaydettiklerini belirtti.

Biden, "Bir esir takası anlaşması yapabileceğimizden ümitliyim. (Gazze'de ateşkes konusunda) Gerçek bir ilerleme kaydediyoruz." ifadesini kullandı.

Roma'da Suriye toplantısı
Romada Suriye toplantısı

Suriye'deki gündemi görüşmek üzere Quint ve Avrupa Birliği toplantısı İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleştirildi. Villa Madama'da düzenlenen toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de katıldı.

Suriye'deki yeni yönetim, pasaport işlemlerinin 12 Ocak'ta yeniden başlatılacağını açıkladı
Suriyedeki yeni yönetim, pasaport işlemlerinin 12 Ocakta yeniden başlatılacağını açıkladı

Suriye Haber Ajansına (SANA) göre, yeni yönetimin Dışişleri Bakanlığı, pasaport hizmetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, diplomatik misyonlar ve e-konsolosluklar aracılığıyla, başvuru sırasına göre pasaport verme işlemlerinin 12 Ocak'tan itibaren yeniden başlayacağı ifade edildi.

Fransız Dışişleri, "PKK'yı terör örgütü olarak tanımlıyor musunuz?" sorusuna net yanıt vermekten kaçındı
Fransız Dışişleri, PKKyı terör örgütü olarak tanımlıyor musunuz sorusuna net yanıt vermekten kaçındı

Fransa Dışişleri Bakanlığının haftalık basın toplantısında, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine'e, Suriye'deki PKK/YPG varlığı ve Fransa'nın bu unsurlara yaklaşımına ilişkin bir soru yöneltildi.

Fransız Sözcü, "Fransa, PKK'yı terör örgütü olarak tanımlıyor mu? Suriye'de SDG adını verdiğiniz oluşumun PKK ile ilişkisi olduğunu ve onun paravan kuruluşu olduğunu kabul ediyor musunuz? Suriye'deki bu yapılanmanın Türkiye'ye karşı konuşlanmak üzere Fransız askeri istemesine yanıtınız nedir?" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Bizim için prensipte önemli olan, şu anda Suriye topraklarında faaliyet gösteren grupların geçiş sürecine dahil edilmesidir. Benim bildiğim kadarıyla SDG güçleri ile (Şam yönetimi) yetkilileri arasında yapılmak istenen budur. Kürt güçlerine ilişkin size Cumhurbaşkanı Macron'un sözlerini hatırlatmak istiyorum. Suriye demokratik güçlerine ve özgürlük savaşçılarına borcumuzun bilincindeyiz. Onlar terörle mücadelenin zorlu yıllarında yanımızda oldular. Bunlar Cumhurbaşkanı'mızın ifadeleri."

Lemoine, PKK ile ilgili sözlerine açıklık getirilmesinin istenildiği bir diğer soruya karşılık da "PKK'nın doğasına ilişkin yorum yapmayacağım." diyerek net bir yanıt vermekten kaçındı.

Basın toplantısında bölgesel gelişmelere de değinen Lemoine, Fransa'nın Lübnan'da yeni bir Cumhurbaşkanı seçilmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti, bu seçimin Lübnan halkı ve Lübnan'ın müttefikleri için "umut" olmasını diledi.

Lemoine, bu seçimi, Lübnan halkını bir araya getirecek güçlü bir hükümetin kurulmasının izlemesi gerektiğini söyledi.

Yemen'den İsrail'e 3 dron fırlatıldı
Yemenden İsraile 3 dron fırlatıldı

İsrail ordusu, Yemen'den İsrail’e 3 dron saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada, fırlatılan ilk dron nedeniyle Mısır sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Gvulot bölgesinde sirenlerin çaldığı belirtilirken, dronun İsrail Hava Kuvvetleri tarafından engellendiği bildirildi.

Yemen’den fırlatılan diğer 2 dronun Akdeniz üzerinde etkisiz hale getirildiği belirtilirken, IDF dronlardan birinin engellendiği anlara ait görüntüleri kamuoyu ile paylaştı. İsrail basını saldırılar nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadığını ve zarar meydana gelmediğini duyurdu. Saldırıları Yemen'deki İran destekli Husilerin gerçekleştirdiğinin değerlendirildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!