Zeynel Balcı

Gözler Merkez’de

11 Haziran 2017
Piyasalarda iyimserlik devam etse de, dış gündeme bağlı olarak daha temkinli bir görünüm var. 14 Haziran’da faiz artışı beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı, perşembe ise Türkiye Merkez Bankası faiz kararı beklenecek.

YOĞUN gündeme rağmen piyasalarda olumlu hava korunuyor. Dışarıdaki iyimserlik iç piyasaları daha korunaklı hale getiriyor. Olumsuz bir gündem oluştuğunda daha az ve kısa süreli tahribatla olayın aşılmasına yardım ediyor. Devam eden iyimserlikte dışarıdaki düşük faiz, bol likdite ve artan risk iştahının payı büyük. Ancak olumlu gelişmeler önemli ölçüde fiyatlara dahil oldu ve gündem zorlaşmaya başladı. Teşbihte hata olmaz sözünden hareketle, gündem biraz da “mayın tarlasına” benzer bir hal aldı. Bunu daha çok Ortadoğu kaynaklı gelişmeler için söylemek mümkün. ABD Başkanı Trump Arap ülkelerini ziyaret ettikten kısa bir süre sonra birçok Arap ülkesi Katar ile ilişkilerini kesti.

ORTADOĞU ÖNEMLİ

İran’ın, terör saldırılarının ardından Suudi Arabistan’ı suçlayarak intikamdan söz etmesi ve Türkiye’nin Katar’a asker gönderme kararıyla olaya taraf olması kayda değer gelişmeler. Ortadoğu’da olacak herhangi bir gelişme artık Türkiye’yi daha yakından veya direkt ilgilendirecek. Konu Ortadoğu olunca olayların seyrini kestirmek zorlaşıyor. Belki de beklentilerin aksine ülkeler daha sakin bir tavırla krizi aşacak. Mayın tarlasına benzetmemiz biraz da bu sebepten. Bu aşamada Katar ile başlayan Ortadoğu’daki gelişmeler piyasalar üzerinde sınırlı bir etkiye sahip. İngiltere’deki seçim sonuçları, Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve başkan Draghi’nin açıklamaları, zamana yayılsa da bakanlıklarda değişiklik beklentisi, doların seyri, dış borsalar, makro ekonomik veriler yakından izlenen diğer gündem konuları. Dış borsalarda çıkış trendlerinde son günlerde ivme kaybı var. Trump soruşturmasıyla ilgili FBI eski başkanı Comey’nin Kongre’deki ifadesinde Trump’ı direk suçlayıcı ve görevden alınmayı gerektirecek ölçüde ifadeler kullanmaması piyasa üzerindeki etkisinin zayıf kalmasına neden oldu. Son toplantısında faizleri sabit tutan Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı Draghi’nin gevşek para politikasının devamına vurgu yapan piyasa dostu açıklamalar olumlu algılandı.

YABANCILAR ALIMDA

Trump soruşturmasının hafif geçiştirilmesi ve Avrupa Merkez Bankası başkanının açıklamaları dolara değer kazandırırken altın fiyatlarında gevşemeye neden oldu. Ortadoğu’daki gelişmelere rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş ise daha çok beklentilerin üzerinde gelen ABD petrol stok verisiyle ilgili. İngiltere’deki seçimde hiç bir parti tek başına iktidar olamadı, siyasi sonuçlar bekleniyor. Piyasaların “Süper Perşembe” diye adlandırdığı tedirgin olduğu süreçten hasarsız çıkıldı. Her hafta yokladığımız yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonu ve sıcak para hareketlerinde pozitif süreç devam ediyor. 2 Haziran haftasında borsada 477, tahvil ve bonoda 114 milyon dolar alımdalar. Borsada mayıstaki net alım 151 milyon dolar açıklandı. Dışarıda devam eden likdite bolluğu ve risk iştahından nasiplenmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta yine yoğun ekonomik gündem var. Pazartesi ödemeler dengesi, cari denge verilerinin yanında Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme verisi açılacak. Bu yılın ilk çeyrek büyümesi geçen dönemlere göre daha yüksek bekleniyor. Özellikle Kredi Garanti Fonunun (KGF) etkilerini görmek açısından ayrıca önemli. 14 Haziran çarşamba günü faiz artışı beklenen ve tedirginliğe neden olmayan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı, perşembe ise Türkiye Merkez Bankası faiz kararı önemli. İyimserlik devam etmekle birlikte daha temkinli bir piyasa görünümü var.

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

Yazının Devamını Oku

Piyasalara para girişi sürüyor

4 Haziran 2017
Türk ekonomisinde görülen canlanma sinyalleri ve iç piyasalara dışarıdan para girişinin sürmesi piyasaları olumlu etkiliyor. Dolardaki ilk destik seviyesi 3.50 TL olarak görülüyor. Doların 3.50’nin altına düşmesiyle sonraki destek noktaları 3.40 ve 3.46 TL. Yukarı yönlü hareketlerde ise 3.58 ve 3.62 direnç seviyeleri.

PİYASALARDAKİ olumlu hava zaman zaman dozajı azalıp artsa da devam ediyor. Önemli gündem konularının geride kalması, bazı gelişen ülke piyasalarındaki zayıflamaya rağmen öncü dış piyasalarda devam eden iyimserlik, risk iştahının sürüyor olması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantısından beklenen faiz artırımının tedirginliğe neden olmaması, Türk ekonomisinde görülen canlanma sinyalleri ve iç piyasalara dışarıdan para girişinin sürüyor olması olumlu algıya neden olan başlıca gelişmeler. Merkez bankası kayıtlarına göre, 26 Mayıs haftasında hisse senedi, tahvil ve bonoya giren portföy yatırımları 600 milyon doların üzerinde. Son hafta hariç mayıs ayındaki girişler ise 1.3 milyar dolara yaklaşmış. Sıcak para girişlerinin sürüyor olması piyasalar açısından çok önemli. Bu girişlerin etkisiyle son günlerde TL, ABD doları ve aynı ligde yer aldığımız diğer gelişen ülke para birimlerinden olumlu ayrışıp değer kazandı. Dolar/TL kurundaki zayıflamada, doların Trump ile ilgili soruşturma sonrası değer kaybıyla Türkiye Merkez Bankası’nın döviz depo ihalelerine bankalardan gelen tekliflerdeki gerilmenin etkisi de var. TL’nin değer kazanması mevcut carry trade için avantaj. Aynı avantajı dışarıdan yeni giriş yapacak yatırımcılar için söylemek zor.

3.90’lardan döviz bozdurup Türkiye’ye giriş yapanlar hiç hisse senedi, tahvil ve bono gibi piyasa araçlarına yatırım yapmasalar dahi ocak ayından bu yana yüzde 10’dan fazla getiri elde etmiş durumdalar. Geçen hafta grafik olarak paylaştığımız üzere, kurlardaki gerileme ile bankalarda yabancı para mevduatlarında artış söz konusu. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile banka kredilerindeki artışın ekonomideki canlılığın artmasına katkısının yanı sıra başka yatırım araçlarına kaydığı yönünde değerlendirmeler de geliyor. KGF ile birlikte ekonomide çarkların yeniden ivme kazanması bir başka ifade ile “tulumbaya can suyu” verilirken bankaların kredi/mevduat oranı kabul edilebilir seviyelerin çok üzerine taşındı. Isınan ekonomiyle gelecek dönemler için enflasyon, dış ticaret ve cari açık gibi makro ekonomik verilerin de harekete geçme olasılığı gündeme gelebilir. Ama bu politikada önceliğin ekonomik büyüme olduğu anlaşılıyor. Ekonomideki canlanma ile gerek genel ekonomi, gerekse mikro yani şirket bazında piyasalar için yeni bir fiyatlama konusu olabilir mi? Bunu zaman gösterecek. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında geldi. Ancak Fed faiz kararını değiştirmesi zor.

Kabinede değişiklik beklentisi dışında gelecek haftanın önemli gündemi olarak Pazartesi TUİK’in açıklayacağı mayıs enflasyon verileri, İngiltere seçimi ve Avrupa Merkez Bankası toplantısı görülüyor. İşin düğümlendiği nokta, olumlu havalarda hep daha iyisini ve yukarısını bekleyen piyasalarda mevcut gelişmeler ne ölçüde fiyatlandı? Fiyatlanmaya devam edecek mi? Gelinen noktada önemli ölçüde fiyatlamanın yapıldığı ancak dış piyasalardaki iyimserlik ve para girişleriyle fiyatlanmaya devam edildiği söylenebilir.

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR

BORSADA kâr satışlarına rağmen çıkış trendi devam ediyor. 100.000-101.000 ilk önemli direnç seviyeleri olarak görülürken bu seviyelerde kâr satışları gelebilir. 101.000 seviyesinin geçilmesi durumunda sonraki dirençler 103.000-105.000 seviyelerinde. Geri çekilmelerde ilk önemli destek ise 97.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde 95.000-94.500 sonraki destek noktaları. Endekste direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyor.

SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

DOLAR/TL kurunda satış baskısı sürüyor. İlk önemli destek 3.50 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Ancak 3.50 seviyesinin altına gelinmesi durumunda düşüşün devamıyla 3.46 ve 3.42-3.40 sonraki destek noktaları. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise 3.58 ve 3.62 direnç seviyeleri. Tepki çıkışının devamı için 3.62 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Destek noktalarında tepki alımları görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

Yazının Devamını Oku

Piyasalarda bahar havası

28 Mayıs 2017
Piyasalarda temkinli görünüm korunsa da olumlu hava sürüyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonunda pozitif görünüm de bundan etkileniyor. Yabancılar 18 Mayıs haftası borsada 13, tahvil bono tarafında 490 milyon dolar alım yaptılar.

İYİMSERLİĞİN devam ettiği piyasalarda mevcut eğilimler korunuyor. Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi, döviz kurları ve gösterge faiz oranlarında ise kısa dönemli yatay seyir devam ediyor. Gündemde Koç ve Sabancı Holding’lere gelen ortak satışları dışında çok fazla bir değişim görülmüyor. ABD kaynaklı gelişmeler, Moody’s’in Çin’in kredi notunu düşürmesi, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, dış borsalar, petrol fiyatlarındaki gerileme, Brezilya’daki siyasi gerilim, bakanlıklarda değişiklik beklentisi, makro ekonomik veriler izlenen gündem konuları.

Dış piyasalar ABD başkanı Trump ile ilgili soruşturmanın kayıplarını telafi etti. Bu durum içeriye de olumlu yansıdı. Diğer yandan Trump etkisi haziran toplantısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı olasılığını azalttı, yorumlarını beraberinde getirdi. Son açıklanan FED tutanaklarında, kademeli faiz artışı ve bilanço küçültme konusunda piyasa dostu ifadelerle “temkinli duruş” piyasalardaki iyimserliğin devamında etkili. Bunlara karşılık son günlerde Trump kaynaklı gelişmelerin etkisiyle doların diğer para birimlerine karşı zayıflaması faiz artışı konusunda FED’in elini rahatlatan bir durum. Piyasa beklentisi, 14 Haziran toplantısı dahil bu yıl iki defa faiz artışı yönünde. Fiyatlamalar da bu eksende gerçekleşiyor.

OPEC’in petrol üretim kesintisini dokuz ay daha uzatma kararına rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş daha çok beklentinin bitmesiyle gelen satışların etkisi olarak yorumlanabilir. Koç ve Sabancı Holding’lerde görülen yüksek montanlı ortak satışlarının ilgili hisseler ve borsa üzerindeki etkileri sınırlı kaldı. Satışların yabancı kurumsal yatırımcılara olması Türkiye’ye yabancı ilgisinin sürüyor olmasını göstermesi açısından olumlu. Bir başka tarafı da, “hissenin fiyatını en iyi sahibi bilir” anlayışından hareketle, borsaların zirve yaptığı dönemlerde görülen ortak satışlarını anımsatması oldu. Bu nedenle yatırımcılar, zirve seviyelerinde gezinen ve yükseklik korkusu hissedilen borsada kâr satışları konusunda daha duyarlı olacak.

Hatırlanacağı üzere mart ayında Petkim’de de ciddi bir ortak satış görülmüş, kısa bir duraklamanın ardından piyasalardaki olumlu hava ile birlikte hisse fiyatı
yükselişini sürdürmüştü. Koç Holding ve Sabancı Holding’deki dikkat çeken ortak satışlarının hisse fiyatlarına etkileri konusunda piyasaların genel seyrini de dikkate almak gerekecek. Diğer yandan Brezilya piyasalarında sarsıntıya neden olan siyasi gerilim ile Moody’s’in Çin’in kredi notunu düşürmesinin etkisi çok zayıf kaldı. Ancak Çin önceki yıllara göre düşen büyüme oranı, yüksek borçluluk ve kredi notu indirimi gibi nedenlerle bu dönemde biraz daha yakından izlenmesi gereken bir konu. Her hafta yokladığımız yabancı yatırımcıların Türkiye pozisyonunda ise pozitif görünüm sürüyor. 18 mayıs haftası borsada 13, tahvil bono tarafında 490 milyon dolar alımdalar. Piyasalarda olumlu hava korunmakla birlikte daha temkinli bir görünüm var

Borsada kâr satışlarına dikkat

BORSADA çıkış trendi sürüyor. Ancak direnç seviyelerinde görülen kâr satışları “yorgunluk” izlenimi veriyor. Dirençler 99.000 ve 100.000 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmeler bu noktalarda satışla karşılaşabilir. 100.000 seviyesinin geçilmesi durumunda ise çıkış hareketin devamı beklenebilir. Geri çekilmelerde ilk önemli tutunma noktası 96.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacak. Aksi takdirde satışların devamı ile birlikte 94.300-94.000 gündeme gelebilir. Endekste devam eden çıkış hareketi direnç seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaşabilir.

Dolar/TL kuru, taban oluşturmaya çalışıyor

Yazının Devamını Oku

Borsada yorgunluk artıyor

21 Mayıs 2017
Piyasalarda iyimserlik korunmakla birlikte daha temkinli ve dalgalı görünüm öne çıkabilir. Borsada geri çekilmelerde destek noktaları 94.500 ve 93.000-92.500 seviyeleri. Dirençler ise 95.700 ve 96.600-97.000. Endekste destek noktalarında tepki yükselişleri görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

OCAK ayından bu yana olumlu seyir izleyen piyasalarda dış kaynaklı gelişmelerle borsada kâr satışları, döviz kurlarında ise tepki yükselişleri görülüyor.

Dış kaynaklı gelişme derken daha çok ABD ve Başkan Donald Trump ile ilgili gelişmeler. ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili “Rusya’ya gizli bilgileri sızdırma ve konu hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istemesi” haberleri dış ve iç piyasalara olumsuz yansıdı.

Trump’a güven kaybı, seçildiği kasım ayından bu yana devam eden dış borsalardaki yükseliş ve rallinin yerini düşüşe bırakmasına, doların değer kaybına neden oldu. Bu durum doğal olarak Türkiye dahil diğer piyasalara da etki etti.

FED VE FAİZLER

KÂR SATIŞI ETKİLEDİ

Borsada kâr satışlarına bağlı düşüş görüldü. Geçen hafta düşüşte “yükselen takoz” formasyonundan söz etmiştik. Zirve seviyelerinde bu görünümün etkileri kendini göstermeye başladı. Geri çekilmelerde destek noktaları 94.500 ve 93.000-92.500. Dirençler ise 95.700 ve 96.600-97.000 seviyeleri. 96.600-97.000 daha önemli. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar satışla karşılaşılabilir. Sonraki dirençler 98.000 ve 100.000. 

DOLAR/TL KURUNDA 3.67 ÖNEMLİ

DOLAR/TL kurunda tepki yükselişinin ilk dirençleri 3.64-3.67 olarak görülürken, bu seviyelerde satışlar görülebilir. Tepki çıkışının devamı için 3.67 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 3.75 ve 3.79 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde destekler 3.54-3.52 seviyelerinde. Destek noktalarında tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşıldığı görünüm sürebilir.

Yazının Devamını Oku