Yasemin Fatih Amato

Cevapları çok merak edilen 10 soru

4 Kasım 2021
Polikliniğimize gelen hastalarımızın aklına takılan bir çok soru oluyor. Zaman içinde onlara verdiğim cevapları toplayıp paylaşmayı seviyorum ve yararlı olduğuna da inanıyorum. İşte bu yazıda da onların en çok sorduğu 10 soruya verdiğim cevabı sizinle paylaşmak istedim.

Botoks uygulamanın bir yaşı var mıdır?

Aşırı kaşını çatan gençlere ne kadar çabuk müdahale edilirse o kadar iyi sonuçlar alınır. Botoks nihayetinde bir ilaçtır. Tiki ve migreni olan ya da aşırı mimiklerini kullananlar için yaş sınırı yoktur.

Estetik yaptırmanın bir yaşı var mıdır?

Herkesin kas, cilt yapısı ve hayat tarzı aynı değildir. Ciltte kırışma özellikle de kuru ciltlerde 18-20’li yaşlarda başlayabilir. Estetiğe ne zaman ihtiyaç varsa o zaman uygulanabilir. Özellikle buluğ çağı hariç!

Botoks yaptırdığımı kimse fark etmedi, bu iyi bir şey mi?

Esasında en ideal tedavi şekli budur. İnsanlar sizin sadece yüzünüzün rahatlamış ve dinlenmiş görüntüsünü beğenir. Dışarıdan bakan gözlerin sizin hangi işlemi yaptırdığınızı fark etmemesi, tedavinin ne kadar da doğal olduğunun bir sonucudur.

Yüzüme müdahale ettirmek yerine pahalı kremler sürsem yeterli olmaz mı?

Öncelikle şunu iyi bilmelisiniz ki, hiç bir krem deriden emilmez. Kozmetik alanında çalışmalar, kremlerin deri altına nasıl yayılacağı üzerinedir. Zaten bugün kullandığımız ultrason, radyofrekans, dermaroller gibi cihazlar bu çözüm için vardırlar. Nano teknolojiyle üretilen kremler dahil bugün henüz derinin alt tabakasına geçebilecek bir çözüm yoktur. Sonuçta bugün ne kadar pahalı bir krem de alıp uygulasanız, yaptığımız işlemlerin yerine hiçbirisi geçemez.

Yazının Devamını Oku

E vitaminini yakından tanıyalım mı?

29 Ekim 2021
E vitaminin büyük kısmı alfa d- tocopherol’dur. Tocopherol sözcüğü Latince yeniden üretmek, doğurganlık yeteneği anlamına gelir. Oldukça anlamlı değil mi? Daha 1920 yılında, E vitamini çiftlik hayvanlarının doğurganlığını artırmak için kullanılıyordu. Yemlere eklenen E vitamini eksik bırakıldığında, cinsel organların gerilediği görülüyordu. E vitamini damar yüzeyini temiz tutmaktadır. Böylece kan dolaşımı düzelmekte ve artmaktadır. Bu etkisi cinsel organlara kan akışını kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca kadınlarda vajina kuruluğunu önlemekte ve libidoyu güçlendirmektedir. Seks hormonları ve büyüme hormonu üretim zinciri ile kimyasal olarak ilişkilidir. Adet öncesi sorunlarında ve menopoz sonrasında yaşanan sıkıntılar E vitamini ile hafifletilebilmektedir. Bu vitamin düzenli kullanıldığında prostat kanserleri % 32 oranında önlenebilmektedir. E-A vitaminleri ile çinko bir araya geldiğinde, seks hormonlarının seviyesini yükseltir ve üreme bezlerinin işlevlerini geliştirir.

Geceleri araba kullanmakta zorlanıyor musunuz?

E vitamini gerçekten çok etkili bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini geliştirir, hücre yenilenmesine yardımcı olur, kıkırdak yetersizliğini önler, yaşlanma sürecini geciktirir ayrıca yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. E vitamini içeren kremler raflardaki yerini almadan önce, kadınlar göz altlarına ve ciltlerinin kuru bölgelerine, E vitamini kapsüllerini açıp sürerlerdi. Bu vitaminin cildi güzelleştirdiği ve ince çizgileri azalttığı çok eskiden beri bilinirdi. Geceleri araba kullanmakta zorlanıyor musunuz? O halde size E vitamini almanızı tavsiye ederim. E vitamini gece görüşü sorunlarını düzeltir.

E vitaminini kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

E vitamini, yağda eriyen bir vitamindir ve en çok zeytinyağı, soya yağı, ayçiçeği yağı, tereyağı, krema ve Hindistan cevizinde bulunur. Doktorunuz başka bir miktar önermiyorsa, günde ortalama 400 IU E vitamini alınması yararlıdır. Bazı durumlarda 800 IU’ya çıkarılabilir. Cinsel performansınızı arttırmak için doktorunuz E vitamininin yanı sıra, günde 10 mg. A vitamini ve 10-20 mg. arasında çinko da önerebilir. Yalnız E vitamininin aynı aspirin ve komadin gibi kanı inceltme eğilimi olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Bu nedenle ameliyatlardan önce alınması konusunda doktora danışmanız gerekir. Bir de eğer kolesterol düşürmek için ilaç alıyorsanız yine E vitamini almadan önce doktorunuzun fikrini sormanızda yarar var. Çünkü E vitamini birçok kolesterol ilacında bulunan statinlerin etkisini azaltır.

Yazının Devamını Oku

Gözaltı torbaları neden olur, nasıl kurtulunur?

15 Ekim 2021
Göz çevresindeki cilt, daha ince ve daha hassastır. Yaşlanmanın ilk işaretleri göz çevresinde görünür. Bunun nedeni ise sıvı retansiyonu ya da fazladan yağın daha belirgin göründüğü içindir.

Bir çok kişinin göz torbası vardır. Ve bu şikayet çok yaygındır. Şikayetlere baktığımızda...

Gözaltı torbaları neden olur?

Gözaltı morluklarının ve torbalarının altında yatan nedenlerin çoğu doğru beslenme ile düzeltilebilir. Ancak, bazıları tıbbi müdahale gerektirir.

Gözaltı torbalarından nasıl kurtulursunuz?

1- Gün içinde yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun

Çiğ meyve ve sebzeler de vücudunuzun göz torbaları oluşmasına yol açabilir. Toksinleri ve kirleri kendisini temizlemek gerekir ki bunun yolu da çok miktarda su içmekten geçer.

2- Demir takviyesini eksik etmeyin

Üzüm, ıspanak, brokoli, kurutulmuş meyve yiyerek ekstra demir alın. Ayrıca, direk demir takviyesi de olabilir.

Yazının Devamını Oku

Yüz şeklinize uygun güzellik önerileri - 2

21 Eylül 2021
Günümüzde özellikle gençler genellikle birbirlerine benzemek peşindedirler. Oysa her birimiz farklı bir yüz ile, farklı yüz kemik yapısıyla, farklı yüz hatlarıyla ve farklı bir cilt ile dünyaya geliriz. Daha güzel olmak için yola çıktığımızda öncelikle gerçeğimizi iyi tanımlamamız gerekir.

Kare yüz

Kare yüz şeklinde alın bölgesindeki genişlik ile çenedeki genişlik birbirine yakındır. Bir başka açıdan bakarsak, gözler arasındaki genişlik ile çenedeki genişlik aynı gibi görünür. Alında şaç çizgisi düzdür. Çene yapısı ise köşelidir. Bu durumda amacımız, yüzdeki görünümü inceltmek ve hatlardaki köşegenliği azaltmaktır. En önemli aracımız yine kaşlardır. Kaşlara oval bir biçim vermek ve düşmesini önlemek gerekir.

Dudakları dolgunlaştırmak, çenedeki köşeli görünümü azaltır. Ama en önemlisi, saç modelini ve makyajı doğru seçmek ve kilo almaktan kaçınmaktır. Kare biçimli yüzü olanlarda genellikle boyun da kısadır ya da kısa görünür. Hafifçe kilo alındığında boyun tamamen kaybolur. Dekolte giysiler, boynu sarmayan takılar, yüzü uzun ve ince gösteren, boyun hattını açıkta bırakan saç modelleri, yüz biçimini dengelemeye yardımcı olur.

Kaşlarınıza yuvarlak bir kavis verirseniz, yüz hatlarınız büyük oranda yumuşar. Ardından fondötenden çok yönlü yararlanmayı öğrenin. Örneğin, çenenizin sert çıkıntılarına daha koyu bir fondötenle gölge yapabilirsiniz. Allığı da aşağı doğru çene çizgisine kadar yayabilirsiniz. Burnu, alın ve çenenin ortasını açık renk bir pudra ile biraz aydınlatın. Allığı elmacık kemiklerinin sadece alt kısmına sürün. Bu gölge yüzünüzün daha uzun görünmesine yardımcı olur. Dudaklara gelince, onlara da dolgun bir görünüm kazandırmaya çalışın. Bu amaçla yine dudak rengine yakın bir kalemle dudak sınırlarından taşan bir çizgi çektikten sonra içini doğal tonlara yakın bir ruj ile boyayın.

Kalp-üçgen yüz

Alnı geniş ama çene kısmı dar olan yüz tiplerine bu isim verilir. Bu tipi geliştirirken, alında genişliği azaltmak ve çenede genişlik yaratmayı amaçlarız. En akıllı çözüm yine kaşlarla başlamaktır. Kaşların arasındaki mesafeyi azaltmak ve kavis vermek gerekir. Bu değişim için evde cımbız ama güzellik merkezlerinde epilasyon ve kalıcı makyaj bize yardımcı olur.

Allığınızı, elmacık kemiklerinin yukarısına sürün ve şakaklara doğru yayın. Alında ise daha koyu bir fondöten kullanmayı deneyin. Saçlarınızı mümkün olduğu kadar dağınık bırakarak şakaklarınızı, alnınızı örtmeye çalışın. Dudaklarınızı belirginleştiren bir makyaj yapın.

Yuvarlak yüz

Yazının Devamını Oku

Yüz şeklinize uygun güzellik önerileri- 1

12 Eylül 2021
Kliniğime hastalar gelirler ve güzelleşmek isterler. Yüzlerine bakarım ve her birinin ne kadar farklı ne kadar özel olduğunu düşünürüm. Özellikle gençler genellikle birbirlerine benzemek peşindedirler. Oysa her birimiz farklı bir yüz ile, farklı yüz kemik yapısıyla, farklı yüz hatlarıyla ve farklı bir cilt ile dünyaya geliriz. Daha güzel olmak için yola çıktığımızda öncelikle gerçeğimizi iyi tanımlamamız gerekir.

Temel yüz biçimleri

Yüz biçimleri karakteristik olarak şu şekilde sınıflandırabiliriz.

Bazı yerlerde enine dikdörtgen, ters üçgen, armut ya da baklava yüz biçimlerinden de bahsedilir. Ama esas olan yukarıdakilerdir.

Oval yüz

Oval, ideal yüz biçimidir. Bu tip yüzlerde uzunluk genişliğin bir buçuk katı kadardır. Yüz hatları gayet dengeli ve orantılıdır. Bu nedenle diğer yüz biçimlerinde işlem yapılırken, oval bir görünüm yaratılmaya çalışılır. Oval yüzlerde zamanla oluşabilecek çöküntüler ve kırışıklıklar bile fazla zorlanmadan düzeltilebilir.

Oval yüz biçimi ne kadar iyi korunur ve ön plana çıkarılabilirse, makyaj o kadar başarılı olur. Örneğin kaşlara sert biçimler verilmemeli, gözleri yumuşak ve doğal bir eğimle sarmasına özen gösterilmelidir. Allık elmacık kemiklerinin doğal yükseltisini vurgulamakla yetinmeli, fırçanın son darbeleri hafifçe ve silikleşerek şakaklara doğru uzanmalıdır. Ruj sürerken alt dudak biraz daha belirgin boyanabilir. Ama üst dudağın doğal kavsi ortaya çıkarılmalıdır.

Uzun yüz

Bu tip yüzler uzun ve dar, yanakları çukurdur. Tipik örneklerde uzunluk genişliğin bir buçuk katından fazladır. Zamanla kaşların düşmesi ve burundan çeneye uzanan çizgilerin derinleşmesi, bu tip yüzleri daha da uzun ve zayıf gösterir.

Yazının Devamını Oku

Yaz makyajı nasıl olmalıdır?

17 Ağustos 2021
Koyu siyah rimellerin yerine, ıslak rimelleri tercih etmelisiniz. Bu sizi hem doğal bir görünüme kavuşturup hem de makyaj akmalarına karşı koruyacaktır. Yazın insan vücudu daha fazla terlediğinden dolayı, fondöten yerine bronzlaşan tenimize hafif pembe allıklar kullanabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken allıkların direk cilde sürüldüğünde bol miktarda renk pigmenti içermesi nedeniyle deride lekelenmeye sebep olma ihtimalidir. Koyu rujlar yerine parlatıcıları tercih edersek doğal görünümümüzü koruyup kendimize taze bir görüntü verebiliriz.

Ağır kokulardan uzak durmalısınız!

Baharatlı parfümler yerine çiçek kokularını tercih ederek mevsime uygun hafif kokular tercih etmeliyiz. Nemlenen hava ile birlikte, fön sorunu yaşayan bayanlara önerimiz iri dalgalı bukleler yapmaları ya da dağınık topuzları tercih etmeleri. Krem ürünler yerine toz olanları tercih edin. Krem allık ve fondötenlerin cildimize ışıltı kazandırmasını seviyoruz fakat sıcak hava bu görüntüyü tehdit eder. Makyajınızın akmasını istemiyorsanız krem allık ve fondötenlerin yerine toz olanları tercih etmelisiniz. Yağ bazlı ürünlerin yerine  su bazlı ürünleri kullanmaya dikkat edin. Çünkü yağ + sıcak hava kaygan bir yüz demektir.

Parfüm ve cildimiz

Parfümü kesinlikle kullanmadan önce teninizi mutlaka temizlemelisiniz. Terliyken parfüm kullanmayın ve hatta ter kokusunu gidermek için parfüm kullanma hatasına sakın düşmeyin. Parfümü cildinize 20 cm uzaklıktan sıkın. Böylelikle parfümü daha geniş bir alana yaymış olursunuz. Bu arada kulak arkası ve bileklere sıkılan parfüm daha etkilidir. Çünkü bu bölgeler daha çok ısındıkları için koku yayılımı daha çok olur. Parfümü vücudunuzun nabız noktalarına sürmelisiniz, örneğin; dirseklerin iç bölümü, boynunuzun arkası, bilekler, dizlerinizin aka kısımları. Parfüm sürdüğünüzde bileklerinizi birbirine sürtmeyin. Odanın içine biraz parfüm sıkıp yürüyebilirsiniz, koku daha homojen bir şekilde üzerinize siner. Parfümünüzü çok sıcak bir yerde tutmayın ve direk güneş ışığına maruz bırakmayın. Işık geçirmeyen şişede olan parfümler daha uzun süre dayanırlar.

Makyaj malzemeleriniz sakın bozuluş olmasın!

Ne zaman aldığınızı hatırlamadığınız, uzun süredir kullandığınız makyaj malzemeleri ile vedalaşın. Çünkü ömrü dolan makyaj malzemeleri birçok cilt sorununa yol açtığı gibi aynı zamanda daha çabuk akar. Sıcak yaz günlerinde makyajınızı akmaya karşı korumak için şapka kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece hem şık bir aksesuar ile görünümünüzü tamamlayabilir, hem de sıcağa karşı önleminizi almış olursunuz, basit bir çözümdür.

Fondöten deyip geçmeyin

Fondöten kullanmak istiyorsanız içerisinde SPF korumasının olmasına dikkat edin çünkü içerisindeki pigmentler leke yapabilir. SPF sağlığınızın görünmez koruyucusudur. Eğer bu tarz ürünler bulamazsanız fondöten öncesi daha kuvvetli bir koruma kullanılmalıdır. 

Yazının Devamını Oku

Her yaşta, daha güzel ve genç görünmek mümkün

8 Ağustos 2021
Güzellik, her şeyden önce son derece sübjektif olabilecek bir değerlendirmeye sahiptir. Kimisine göre sarı saç, kimisine göre esmerlik güzeldir. Bir zamanlar şişmanlık makbulken, çağımızda güzellik ile incelik neredeyse özdeşleşmiş durumdadır. Aynı sözleri esmerlik ve beyazlık için de söyleyebiliriz. Öte yandan kimisi ince yüzlere özenir, bir başkası dolgun yanaklara heveslenir. Göğsü büyük olanlar bol elbiselerle vücut hatlarını saklamaya çalışırken; göğüsleri küçük kadınlar ise kremler, ameliyatlar ve protezlerle kaderlerini değiştirmek isterler….

Hayvanlar güzelliklerinin farkında mı!

Estetik insanlık için öylesine vazgeçilmez bir değerdir ki, felsefenin de en önemli konularından biri olmuştur. Doğaya baktığımızda kusursuz bir güzellik; dağlarda, göllerde, denizlerde, nehirlerde, ormanlarda ve hatta çöllerde sonsuz bir uyum ve son derece “estetik” bir kompozisyon olduğunu görürüz. Ya hayvanlar? O kuşlar, ördekler, tavus kuşları, kediler, köpekler, ceylanlar, aslanlar, atlar, hepsi ne kadar güzeldir! İlginç olan tüm bunların güzellik üzerine fikir yürütmemesi, çaba göstermemesi ve belki de farkında bile olmadığıdır.

“Güzellik” bir “güç”müdür?

İnsanoğlu çevresindeki tüm güzelliğin farkındadır ancak kendi payına düşenle hiçbir zaman yetinmemiştir. Süslenmek, insanlık var olduğu günden beri önem taşımıştır.

İnsan her vesile ile güzelliğini arttırmaya çalışmıştır. Binlerce yıl önce dini törelerin bir parçası olan boyanma ve takı geleneği, toplumlar değiştikçe farklı anlamlar yüklenmiştir. Günümüzde ise güzel, bakımlı ve genç bir görünümü korumak neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Gerçekten, “güzellik” bir “güç” olmuştur. Güzel insanların kaderi değişirken; dış görünüm politikada, toplum yaşamında, iş yaşamında en önemli kıstaslardan biri haline gelmiştir. İş arayan bir genç kız da, konferansa hazırlanan bir bilim adamı da, yurt dışına giden bir iş adamı da, seçim kampanyasına başlayan politikacılar da, aynı sahne çalışanları gibi “güzel”, “bakımlı” ve “şık” olmak ihtiyacını hissetmektedirler.

Estetisyenlerin misyonu nedir?

İşte estetisyenlerin misyonu da bu noktada devreye girmektedir. Kadın olsun, erkek olsun herkes, üstelik her yaşta, daha güzel ve daha genç olabilir. Olanaklar sınırsızdır. Anti-aging ve estetisyenlik en gelişmiş araştırma konularından biri haline gelmiştir ve çoğu sorunun bir çaresi vardır. Kellikle baş edilebilir, kilolardan kurtulunabilir, kırışıklar giderilebilir, yüz ve vücut konturları büyük ölçüde değiştirilebilir. Tüm bu olanaklarla gençlik ve güzellik çok uzun yıllar başınızın tacı olmaya devam edebilir.

Yazının Devamını Oku

Spor yapmak bize neden zor gelir?

30 Temmuz 2021
Bu yaşam temposunda yapılacak o kadar çok işimiz var ki, bir türlü harekete vakit ayıramıyoruz. Her gün yeniden, en kısa yoldan işimize ulaşmak, tatil günlerinde kıpırdamadan yatmak ya da televizyon karşısında oturmak eğilimindeyiz.

Kendimizi önemsemek veya şımartmak adına yaptıklarımız; kuaföre gitmekten, alışveriş yapmaktan ya da doktor doktor gezmekten, televizyon karşısında uyuklamaktan, bir yerde oturup yemek yemekten öteye geçmiyor. Sonuç olarak enerjimiz ve performansımız, gün geçtikçe düşüyor!

Kendimizi kandırabiliriz ama doğamızı değil!

İnsan, milyonlarca yıl önce, ormanlarda avlanan, bitkilerle tohumları toplayan bir canlı türü olarak yaratılmıştır. Eklemlerimiz, kaslarımız, zihinsel canlılığımız, hormonal fonksiyonlarımız, metabolik aktivitemiz, kandaki şekerin hücrelere aktarımı, tümü bu hareketli tasarıma göre ayarlanmıştır. Zekamızla tuzaklar kurup kendimizi kandırabiliriz ama vücudumuzun doğası bu mazeretlere aldanmaz.

Hareket olmayan yerde yaşam yoktur! Sağlığı geliştirmenin ve kendimizi huzurlu hissetmenin en ucuz ve en etkili yolu fiziksel aktiviteyi arttırmaktır. Düzenli hareket veya spor ulaşabileceğimiz en etkili Anti Aging tedavisidir.

Egzersiz, gençliğin en güçlü kaynağı olan büyüme hormonunu doğal yoldan yükseltir. Bu hormon gençlik iksirinin ta kendisidir! Tümüyle daha genç olmamızı ve görünmemizi, yağları yakmamızı, kas kütlemizin artmasını, dayanıklı olmamızı ve yaşama güvenle bakmamızı sağlar. Selülit, kılcal damar çatlamaları, varislerin hepsi dolaşım sorunudurlar. Kırışıklık ve sarkmalar ise hormonlarımızın zamanla düşmesiyle ilişkilidir. Spor yapan insanların cildi hemen canlanır. Yüzüne renk gelir, cildi gerilir, nem dengesi düzelir, gözleri parlar! Karın bölgesindeki yağları eritmenin, vücudu şekle sokmanın, sıkılığını korumanın biricik yolu da hiç kuşkusuz, spor yapmaktır.

1 hafta yatan kişinin kas kütlesi %20 azalır

Özellikle yaşı ilerleyen insanlar vücutlarını zorlamaktan kaçınırlar.  Ağrılarından, düşmekten, başlarının dönmesinden korkarlar. Onlara ne kadar çok oturma fırsatı verirsek, ne kadar çok şeyi ayaklarına getirirsek o kadar iyi baktığımızı zannederiz. Sonuçta en küçük bir aksilik kemiklerinin kırılmasına neden olur. Böylece hareketsizlik artar ve saat hızla geriye saymaya başlar. Hareketsizlik daha fazla kas kaybına, kas kaybı yeteneklerin kaybolmasına, günlük faaliyetin bile sürdürülemediği bir noktaya doğru ilerler. Bir haftalık yatak istirahati, kas kütlesinde %20 kayba neden olur.

Doğadan kopuş ve teknolojik gelişmeler sağlığımızı bozdu

Yazının Devamını Oku