Paylaş
SEV Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Aydede, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Emre Akkuş, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, İzmir Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ve Ahmet Aydede’den oluşan ekiple Yale Üniversitesi’ne gittik.
SEV yönetimi, Yale Üniversitesi’nin yabancı öğrencilerle ilgili biriminin yöneticilerinden Amin Abdul-Malik Gonzalez’e bünyelerindeki okulları anlattı. Mezunlarına Yale kapısının daha fazla açık tutulmasını istedi.
Daha sonra Ceyda Aydede’nin yakın dostu Prof. Linda Kathryn Bockenstedt eşliğinde üniversite turuna çıktık. Tur sırasında kütüphaneye de girdik. Derken kütüphanenin bodrum katında bir bölüme yöneldik:
- The Cushing Center...
Kapıdan girer girmez raflarda dizili kavanozların içindekilere şaşkınlıkla baktık. Rehberimiz şaşkınlığımızı gidermeye çalıştı:
- Kavanozların içinde gördükleriniz insan beynidir...
Şaşkınlığımız daha da arttı. Üroloji uzmanı Prof. Emre Akkuş dahil, hepimiz yüzlerce insan beyninin kavanozlar içinde sergilendiği bir arşivi ilk kez görüyorduk. Arşivin sorumlusu, sergilenen beyinlerin nöroşirurji ve sinir ameliyatının babası olarak bilinen Harvey Cushing’in hastalarına ait olduğunu belirtti:
- Dr. Cushing, yakınlarının izniyle hastalarının beyinlerini arşivleyip, araştırmalarında yararlanmış. Kavanozlardaki formaldehit, beyinlerin dağılmadan bugüne kadar ulaşmasını sağlamış.
Arşivle ilgili broşürden Harvey Cushing’in kısa özgeçmişini okudum:
- 1869 doğumlu Harvey Cushing, 1891’de Yale Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra Harvard’da tıp eğitimi aldı. 1896’da Johns Hopkins Üniversitesi Hastanesi’ne geçti. Burada William S. Halstead’ın gözetiminde cerrahlık eğitimini tamamladı.
1899’dan itibaren sinir sistemine ilgi duymaya başlayan Cushing’in kariyeri de şekillenmeye başladı:
- Johns Hopkins’teki görevi boyunca sinir sisteminde sayısız keşiflerde bulundu. 1913’te Harvard’da başcerrah oldu. 1932’de emekli olup, 1933’te Yale Üniversitesi’ne döndü. Burada nöroloji profesörü oldu. 1938’de üniversitenin kütüphanesini kurdu. Kendisi ve arkadaşları değerli kitaplarını buraya bağışladı.
Broşürde merkezin kuruluşuyla ilgili şu bilgiler vardı:
- 2008’de Nöroloji Bölümü Başkanı Dennis Spencer ve kütüphanenin yöneticisi Kenny Marone, kütüphanenin beyin tümörü konusunda mükemmel merkez olacağına karar verdi, 2010’da burası “Cushing Center”a dönüştürüldü.
Tümörlü insan beyinleri arşivi, bu alanda çalışan doktor ve araştırmacılar için önemli bir merkeze dönüşmüş bulunuyor...
Merkez için seçilen, “Tıptaki gizemi keşfedin” sloganı, bu önemi ortaya koyuyor...
2 milyar lirayı kaçak sigaradan kurtardık
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Kofederasyonu (TESK), 2013’te kaçak sigaraya karşı kampanya başlatmadan önce, MS Intelligence’nin yaptığı bir araştırmayı inceledi:
- Kaçak sigaranın piyasa payı 2009’da yüzde 5’lerde iken, 2010’da yüzde 20’ye tırmandı.
2 milyon esnafı temsil eden TESK, üyelerini uyaran broşürler dağıttı:
- Kaçak sigara her yıl milyarlarca lira vergi geliri kaybına yol açıyor. Binlerce esnafın gelirini elinden alıyor, terör örgütlerine kaynak sağlıyor.
TESK, 2014 sonunda kaçak sigaranın pazar payının yüzde 20’nin altına pek düşmediğini görünce, 2015 başında, “Dikkat, bilmediğin gerçekler var!” kampanyasına daha fazla asıldı. Şu sonucu elde etti:
- Bu yıl kaçak sigaranın pazar payı önce yüzde 16.4’e, sonra yüzde 11.7’ye indi. Devletin vergi kaybı 2 milyar lira azaldı.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken, 140 bin satış noktasında kaçak sigaraya karşı kampanya yürüttüklerini belirtti:
- Son dönemde kaçak sigaranın payı yüzde 13’e çıktı. Kaçakla mücadele için 21-23 Aralık 2015’te Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu üyesi 200 Bakkal Odası Başkanı’yla Antalya’da çalıştay yapacağız.
Paylaş