- Gebze’de otomotiv yan sanayicilerinin birarada olduğu organize sanayi bölgemizde (TOSB) yine elektrik yok. 2-3 gündür zaten elektrik sıkıntısı yaşıyorduk. Yılın ilk gününe de böyle başlayınca tedirgin olmaya başladık.
Tedirginlik nedenini açıkladı:
- Ford, Tofaş, Renault, Hyundai, Toyota başta olmak üzere bütün otomotiv ana sanayiine buradan parça gidiyor. Birkaç günü stoklarla idare ettik. Ancak, artık ana sanayinin üretimi de aksayabilir.
Elektrikle ilgili kurumlardan net bilgi alamadıklarından yakındı:
- Sadece bizim fabrikada 800 işçi çalışıyor. Personel işe geliyor, elektriğin gelmesini bekliyor. Kimse çıkıp, “Elektrik şu gün gelecek” gibi bir bilgi de vermiyor.
Jeneratörle sorunu çözme olasılığını sordum, yanıtladı:
- Jeneratörle ofis ve benzeri birimlerin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Üretimi jeneratörle yapamayız. Üretim bantlarındaki makineler daha yüksek akım gerektiriyor.
Ardından kuşkusunu dile getirdi:
- Sayın Bakanım, üye sayımız 10-15’lere kadar indi. Vergi Konseyi’ne Bakanlığınızın da ilgisi azaldı. Müsadenizle ben de artık Başkanlığı bırakayım.
Şimşek, “Bırakma” dese belki de Uysal yeni bir atılımla görevi sürdürmeyi deneyecekti. Ancak, Bakan’dan o yaklaşımı görmedi:
- 2011’de Vergi Konseyi Başkanlığı’nı bıraktım. Konsey dağılmasa da işlevsiz kaldı.
Aradan 5 yıl geçti, Vergi Konseyi’nde görev yapmış şu isimler bir araya geldi:
- Prof. Hakan Üzeltürk, Bülent Çorapçı, Mustafa Koç, Mustafa Uysal ve Mustafa Tan.
Birlikte şu kararı verdiler:
- Ülkemizin vergi kültürünün oluşturulması ve sürdürülmesi, vergi sistemi konusunda fikirler verilmesi, vergi ile ilgili davranışların geliştirilmesi, vergi ve hukuk ilişkisinin sağlanması, uluslararası vergi prensipleri konusunda tarafların bilgilendirilmesi, yol gösterilmesi temel hedefiyle çalışalım.
Bu çalışma birliği için şu ismi seçtiler:
Arkadaşları merakla dosyaya baktı, onlar sormadan anlattı:
- Boş oturacağıma ehliyet almaya karar verdim.
Arkadaşları dalga geçti:
- Araban yok, ehliyeti ne yapacaksın.
Adnan Başdemir, alay edilmesini sineye çekti:
- Şu anda araba sahibi olmak bize çok uzak ihtimal ama yine de ehliyet alacağım.
O anda liseyi bitirdiği gün babasının söylediği sözü anımsadı:
- Benden bu kadar. Sizi daha fazla okutacak gücüm yok...
- BBVA Compass’da büyümeyi tetiklemek için CEO değişiminde yarar var.
Değişiklik için “iç çözüm” uygun görüldü:
- Güçlü olduğumuz 4 büyük piyasa var. İspanya, Meksika, ABD ve Türkiye. Ayrıca, 5’inci kümeyi de Güney Amerika ülkeleri oluşturuyor. 35 ülkede varız. Compass’a yeni CEO’yu mevcut yöneticiler arasından seçelim.
4 büyük piyasaya bakıldı:
- BBVA’nın içinde Garanti Bankası’nın büyüklüğü yüzde 15. BBVA Compass, 90 milyar dolarlık aktifiyle Türkiye’deki operasyonumuzdan daha büyük. Ancak, kârlılığı daha düşük. Compass’a yeni CEO’yu Garanti’den bulalım.
Garanti’deki isimler gözden geçirildi, aday belirlendi:
- Genel Müdür Vekili Onur Genç, en doğru aday.
BBVA yönetimi, Garanti’nin çoğunluk hisselerini satın aldıkları, halen yüze 9 dolayında payı bulunan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı
- Elazığ, Bingöl, Muş ve Diyarbakır’ı kucaklayacak yatırım düşünüyoruz.
Bu noktada Coca-Cola Türkiye’nin eski Genel Müdürü Ahmet Burak, Yılmaz’a adres önerdi:
- Coca-Cola İçecek için bölgede Elazığ’a yatırımı seçmiştik. Tavsiye ederim.
Derken dönemin Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yolu Sütaş’ın Aksaray Fabrikası’na düştü, Yılmaz’ın Doğu’daki yatırım adresini belirlemesinde etkili oldu:
- Memleketim Bingöl’e gelin.
Birlikte Bingöl’e gittiler, Yılmaz kararını açıkladı:
- Karacabey ve Aksaray’dan sonra Sütaş’ın 3’üncü tesisini Bingöl’e kuracağız.
Bingöl Havalimanı’nın açılışı beklenirken yatırım arsası için kollar sıvandı. 2013 Eylül’ünde New York’taki sohbetimizde
- STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Pakistan’da bir ihale kazandı. Genel Müdür Davut Yılmaz, imza törenine birlikte gitmeyi teklif ediyor.
O güne kadar STM’yi pek bilmiyordum. Pakistan seyahatine katılamadım. Geçenlerde Ankara’da şirketin merkezine gittim. Önce “Siber Füzyon Merkezi”ne girdik. STM Siber Güvenlik ve Büyük veri Ar-Ge Grup Yöneticisi Umut Demirezen, bulunduğumuz bölümü tanımladı:
- Burası, siber istihbaratın yapıldığı, bilgisayar sistemlerine yönelik tehditlerin tespit edilip önlemlerin alındığı, zararlı yazılımların analizinin yapıldığı bölüm.
Geliştirdikleri akıllı yazılımlarla açık kaynaklardan istihbarat topladıklarını, internette hacker’ların kullandığı mecralarda sorgulama yaparak tehdidi tahmin ettiklerini belirtti:
- Hem STM’nin, hem de müşterilerimizin ağlarını izleyip bir anormallik ve tehdit sezdiğimizde önlem alıyoruz. 40 bini aşkın hacker ve sosyal medyada önceden belirlenmiş 100’den fazla anahtar kelimenin geçtiği haberleşmeyi izliyoruz.
400-500 terabayt veriyi 1 saatte işleyebildiklerini kaydetti:
- Haberleşme hangi dilde yapılırsa yapılsın, özel bir matematiksel algoritma ile dilden bağımsızlık sağlanıyor ve istihbaratta kaçak olmuyor.
Daha sonra
Hisarcıklıoğlu, elindeki öncelikli notlardan 1.5 milyon üyesine mesaj vermek istedi:
- 1 Ocak 2017’de itibaren “Çok tehlikeli” ve “Tehlikeli” işlerde çalışanlar için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu devreye giriyor. İlk etapta 40 meslek için zorunluluk gündeme gelecek.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun AB uyum politikaları çerçevesinde bu çalışmayı yürüttüğünü anımsattı:
- Tehlikeli işler için uygulanan sistem, işveren ve çalışanlara maddi yük getirmiyor. Sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor.
2 yılı aşkın süredir İstanbul’da görev yapan Jimenez, böyle günlerde kelimeleri seçmenin zor olduğunu belirterek söze girdi:
- Philip Morris, uzun süredir Türkiye’de. Daha önce de zor günler yaşandı. Zor zamanlar geliyor, geçiyor. Böyle dönemlerde bizim gibi şirketlerin daha pozitif olması gerekiyor.
Böyle dönemlerde algı ve beklentileri iyi yönetmek gerektiği üzerinde durdu:
- Bizim de neden Türkiye’ye yatırıma inandığımızı anlatmamız önem taşıyor.