Ayda 255 lira kazan ya da 500 lira ceza öde

AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’in önderliğinde Almanya’da düzenlenen “Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları” için Berlin’e giderken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’la yolculuk yaptık.

Haberin Devamı


Hisarcıklıoğlu,
elindeki öncelikli notlardan 1.5 milyon üyesine mesaj vermek istedi:

 

- 1 Ocak 2017’de itibaren “Çok tehlikeli” ve “Tehlikeli” işlerde çalışanlar için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu devreye giriyor. İlk etapta 40 meslek için zorunluluk gündeme gelecek.

 

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun AB uyum politikaları çerçevesinde bu çalışmayı yürüttüğünü anımsattı:

 

- Tehlikeli işler için uygulanan sistem, işveren ve çalışanlara maddi yük getirmiyor. Sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor.

 

Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarını TOBB MEYBEM’in düzenlediğini vurguladı:

 

Haberin Devamı

- Ölümlü iş kazalarının önlenmesi ve tehlikeli işlerde “Mesleki Yeterlilik” belgelerinin verilmesi amacıyla TOBB olarak Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) kurduk.

 

81 ildeki oda ve borsaların bu konuda görev aldığını kaydetti:

 

- Türkiye’nin her yerinde tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme yapılıyor.

 

MEYBEM’in devrede olduğu meslekleri sıraladı:

 

* Asansör Grubu: Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3 ve 4.

 

* İnşaat Grubu: Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, İnşaat İşçisi Seviye 2, Panel Kalıpçı Seviye 3, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3.

 

* Makine Grubu: CNC Programcısı Seviye 4, CNC Programcısı Seviye 5, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4.

 

Haberin Devamı

* Metal Grubu: Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4.

Ardından uyardı:

 

- 1 Ocak 2017’den itibaren belirlenen 40 meslekte, elinde “yeterlilik belgesi” olmayan personel çalıştıran işverene, her personel için ayda 500 lira idari para cezası kesilecek.

 

Sonra işin teşvik bölümüne dikkat çekti:

 

- İşverenler, mevcut çalışanlarına “Mesleki Yeterlilik Belgesi” aldırırsa, 12 ay boyunca SGK indiriminden faydalanacak. Bu indirim asgari ücretli için 255 lira olacak.

 

Yeni personelde teşvik süresine işaret etti:

 

- İşverenler, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olan yeni personel işe alırsa, 54 ay boyunca SGK prim indiriminden faydalanacak.

 

Haberin Devamı

Ayda 500 lira ceza mı, 255 lira prim indirimi mi?

 

Zaman daraldı, karar sizin...

 

 

 

500 MİLYON LİRA İLE MUSLUKTAN 5 MİLYAR AKITIYORLAR

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ekibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası ve bankalara “faiz indirin” çağrısı üzerine düşündü, şu formülü buldu:

 

- Odalarımızla kaynak oluşturup, bunu bir-iki bankaya mevduat olarak yatırsak. Karşılığında da KOBİ’lerimize düşük faizli kredi istesek. Yani, “Biz 1 koyalım, banka 10 versin”...

 

Denizbank ve Ziraat Bankası olumlu sinyal verdi, TOBB da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’den onay aldı:

 

- TOBB ve bağlı odalarımız 500 milyon lirayı Denizbank ve Ziraat Bankası’na yatıracak. Bu mevduata yıllık yüzde 7.5 faiz uygulanacak. Onlar da KOBİ’lere yıllık yüzde 9.90 faizle kredi verecek.

 

Haberin Devamı

Bakanlıktan onay çıktı, Kredi Garanti Fonu da riskin yüzde 80’ini üstlendi, formül devreye girdi:

 

- KOBİ’lere 5 milyar liralık “Nefes Kredisi”...

 

 

 

 

JAPON KANSAİ’NİN 113.5 MİLYON DOLARI KASAYA GİRDİ

 

POLİSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis, Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA) patronu Mehmet Aksel’in ev sahipliğindeki “Patronlar Kulübü” buluşmasında ekim ayı sonunda attıkları imzayı anımsattı:

 

- 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk yabancı sermaye girişini sağladık. Japonya’nın boya devi Kansai Paint, 113.5 milyon dolara Polisan Boya’nın yüzde 50’sine ortaklık imzası attı.

 

Görüşmelerin 6-7 ay sürdüğünü belirtti:

 

- Darbe girişimi Kansai Paint’i bu ortaklıktan vazgeçirmedi.

 

Son durum bilgisi verdi:

 

Haberin Devamı

- İşlem tamamlandı, 113.5 milyon dolar kasaya girdi. Bunun 68.5 milyon doları Polisan Holding’e hisse bedeli olarak ödendi. 45 milyon doları da Polisan Boya’ya sermaye artırımı olarak enjekte ediliyor.

 

Masada bulunan Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop söz aldı:

 

- Kutluyorum. Bu dönemde ülkemize yabancı sermaye çekmek çok önemli. Biz de bir süre önce benzeri görüşme sürecine girdik. Ancak, muhataplarımız bekleme kararı aldı...

Yazarın Tüm Yazıları